Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zisk UniCredit Bank v ČR a SR loni vzrostl o pětinu na osm miliard

UniCredit banka
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v roce 2022 čistý zisk 8,22 miliardy korun (341 milionů eur). To představuje meziroční nárůst o 21 procent, uvedla banka. Ostatní velké tuzemské banky zatím výsledky za loňský rok nezveřejnily.

Reklama

Objem vkladů UniCredit Bank stoupl loni meziročně o 10,5 procenta na 500 miliard korun. Objem poskytnutých úvěrů se zvýšil o 10,9 procenta na 516 miliard korun, vyplývá z oznámení.

Čisté výnosy z poplatků a provizí banky podle něj meziročně stouply o 10,4 procenta na 3,72 miliardy korun, čisté úrokové výnosy vzrostly o 18,5 procenta na 14,45 miliardy korun. Čistý provozní zisk banky stoupl o 25,7 procenta na 11,3 miliardy korun.

Vláda v souvislosti s energetickou krizí a růstem cen elektřiny a plynu rozhodla o tom, že na největší banky uvalí daň z mimořádných zisků, takzvanou windfall tax. Schválila ji jako šedesátiprocentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá podle návrhu rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent.

UniCredit Bank zahájila činnost na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky. UniCredit Bank má v Česku a na Slovensku více než 880 tisíc klientů.

Odchozí platby do Ruska a Běloruska blokuje další tuzemská banka. Raiffeisenbank rozeslala svým klientům upozornění, že od 15. února 2023 už to přes ní nepůjde.

Peníze do Ruska přes nás nepošlete, hlásí tři české banky

Odchozí platby do Ruska a Běloruska blokuje další tuzemská banka. Raiffeisenbank rozeslala svým klientům upozornění, že od 15. února 2023 už to přes ní nepůjde. Ke stejnému kroku se už dříve rozhodla Moneta Money Bank a Banka Creditas. Další banky zatím zavedly důsledné kontroly. Příchozí platby jsou omezovány mnohem méně. 

Přečíst článek

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Stále více Čechů má účet v eurech. Taky o něm uvažujete? Srovnali jsme nabídky bank

Éra posilující koruny vůči euru nahrává nákupům evropské měny. Začínají to ostatně doporučovat, jak někteří investoři, tak i analytici. Navíc dnes je doba, kdy založit si účet v eurech či jiné cizí měně není až tak složité a mnohdy to jde i online na pár kliknutí. Prošli jsme proto nabídku jednotlivých bank v Česku a řekneme vám, na co si dát pozor. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

UniCredit banka

UniCredit Bank v ČR a SR hlásí zisk přes pět miliard. Válečné dani se zřejmě vyhne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme