Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hodnota Fordu poprvé přesáhla 100 miliard dolarů. Díky sázce na elektroauta

Ford F-150 Lightning, čtrnáctá generace z roku 2021
Gold Pony/ Creative Commons / CC BY 3.0
Dušan Kütner
duk

Akcie Fordu ve čtvrtek v New Yorku vzrostly až o pět procent na 25,69 dolaru, čímž dosáhly 20letého maxima. Tržní hodnota Ford Motor tak poprvé ve své 118leté historii přesáhla 100 miliard dolarů a převyšuje konkurenční General Motors (88,6 miliardy dolarů) i start-up s elektrickými nákladními vozy Rivian Automotive (72,3 miliardy dolarů). Stále je však na hony vzdálený hodnotě Tesly, kterou investoři oceňují na více než jeden bilion dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Investoři vsadili na vyhlídky 118leté automobilky v začínajícím elektrickém věku, podotkl Bloomberg. Automobilka dosáhla milníku, když zdvojnásobila plánovanou výrobu elektrického pickupu F-150 Lightning, který se začne prodávat letos na jaře a jehož klasická verze loni dospěla ke čtrnácté generaci (na snímku).

Elon Musk

Elon je kouzelník. Tesla vyrobila téměř milion vozů za rok

Automobilka Tesla výrazně předčila očekávání analytiků a dodala v loňském roce rekordní počet vozů. A s otevřením berlínské fabriky pro letošek počítá s dalším nárůstem produkce.

Přečíst článek

Objednávky na tento vůz se blíží 200 tisícům kusů, uvedla v prosinci provozní ředitelka Fordu pro Severní Ameriku Lisa Drakeová. To by podle Drakeové mělo pomoci k tomu, aby Ford Motor do dvou let splnil svůj cíl stát se druhým největším výrobcem elektroaut na světě. Roční výrobní kapacita firmy by měla být 600 tisíc vozů. Společnost se sídlem v Dearbornu v Michiganu rovněž zvyšuje výrobu bateriemi poháněného Mustangu Mach-E v továrně v Mexiku.

„Trh nám říká, že se mu líbí přechod Fordu na bateriový elektrický pohon a že máme větší důvěru. Jsme rádi, že se nyní přesouváme do stále většího měřítka, zatímco ostatní jsou roky daleko," řekl generální ředitel Jim Farley.

Hybrid

Češi si oblíbili hybridy. Letošní prodeje už jsou oproti loňsku téměř dvojnásobné

Češi vykročili směrem k elektrifikované budoucnosti. Prodeje hybridních a elektrických vozů tak už tvoří 12 procent z celkových prodejů nových aut. V kategorii elektromobilů byla nejprodávanější značkou Škoda. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek

Od té doby, co se Farley před 15 měsíci stal generálním ředitelem Ford Motor, jdou akcie nahoru. Za Farleyho předchůdce naopak klesly na desetileté minimum, poznamenal Bloomberg. Farley urychlil přechod Fordu na elektrická a autonomní vozidla. Slíbil, že Ford bude do roku 2024 vyrábět 600 tisíc elektromobilů ročně, přičemž další budou pocházet z bateriových a montážních závodů, které společnost staví v Tennessee a Kentucky.

Jedničkou na trhu elektromobilů je s přehledem americká automobilka Tesla, která loni dodala na trh rekordních 936 172 elektromobilů, což je proti předchozímu roku nárůst o 87 procent. Velké světové automobilky proto zvažují, jak nejbohatšího člověka planety Elona Muska a jeho Teslu zastavit.

Apple, ilustrační foto

Apple urychlí vývoj samořídícího auta, vyjet do ulic by mělo do čtyř let

Technologický gigant Apple chce urychlit vývoj svého samořídícího elektrického auta Apple Car. Původní plány ještě na začátku letošního roku počítaly s tím, že do veřejného provozu by se mělo auto dostat do šesti až sedmi let, nyní by to mělo být do roku 2025. Uvedl to server Bloomberg.com s tím, že je to velice náročný úkol, i kvůli tomu, že i ostatní adepti jako Tesla či sesterská společnost Google Waymo s vývojem svých modelů tápou a žádný tak není zatím připraven pro ostrý provoz. Poté, co o tom agentura informovala, akcie Applu posílily až o 2,4 procenta na 157,23 dolaru.  

Přečíst článek

Ve hře je budoucnost odvětví a žádný z tradičních výrobců aut se nehodlá smířit s tím, že ho Musk odsune na vedlejší kolej, uvedla nedávno agentura Reuters. Německý Volkswagen a japonská Toyota proto chystají investice až za 170 miliard dolarů (3,7 bilionu korun), aby nezůstaly pozadu. Volkswagen přitom spoléhá i na výrobu v České republice.

Co se týče celkového prodeje aut ve Spojených státech, v roce 2020 Ford zaujal třetí místo na trhu s 2,04 milionu vozidel za General Motors, který prodal 2,55 milionu aut, a Toyotou s 2,11 miliony auty. Loni ovšem General Motors poprvé za 90 let ztratil vedoucí pozici v USA, neboť jej Toyota předstihla. Ford prodejní výsledky za loňský rok ještě nezveřejnil.

Elektromobily VW

Značku VW smetla čipová krize. Odbyt se jí loni propadl pod pět milionů vozů

Celosvětový odbyt hlavní značky VW z německého automobilového koncernu Volkswagen se loni snížil asi o osm procent na 4,9 milionu vozů. Ve srovnání s rekordním, předpandemickým rokem 2019 to je o téměř o 1,5 milionu vozů méně. Na poklesu se velkou měrou podílel nedostatek čipů, oznámila firma. Odbyt elektromobilů se ale vyšplhal na nový rekord.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme