Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie francouzské EDF se zřítily. Vláda po ní chce obří slevy na elektřinu

EDF, francouzská energetická společnost
iStock

Akcie francouzské energetické společnosti EDF v pátek klesly až o 25 procent, v průběhu dne však už část ztrát smazaly. Děje se tak v reakci na nařízení francouzské vlády, která po podniku ve snaze zkrotit raketový růst cen energií požaduje, aby prodával více elektrické energie s obří slevou. EDF uvedla, že ji tento krok bude stát až 8,4 miliardy eur (205,6 miliardy korun) a zhoršila proto výhled na letošní rok, píše agentura Reuters.

Reklama

Tři měsíce před prezidentskými volbami čelí vláda prezidenta Emmanuela Macrona sílícímu tlaku veřejnosti kvůli rostoucím životním nákladům. Vláda omezila letošní růst ceny elektřiny na čtyři procenta. Bez těchto kroků by ceny od 1. února stouply o 35 procent, listu Le Parisien to řekl ministr financí Bruno Le Maire. Dopad růstu cen energií tak spíše než spotřebitelé pocítí akcionáři EDF, ve které většinu drží stát.

Bill Gates
video

Gatesův fond investuje až 15 miliard dolarů v oblasti čistých technologií

Investiční fond Breakthrough Energy Catalyst (BEC), za kterým stojí zakladatel společnosti Microsoft a miliardář Bill Gates, plánuje investovat až 15 miliard dolarů (přes 323 miliard korun) do projektů zaměřených na čistou technologii ve Spojených státech, Británii a Evropské unii. V rozhovoru s listem Financial Times to řekl výkonný ředitel tohoto soukromo-veřejného fondu Jonah Goldman.

Přečíst článek

Potíže EDF umocňuje i skutečnost, že skupina ve čtvrtek snížila výhled výroby jaderné energie, a to o osm procent.  Technické problémy ji totiž donutily prodloužit odstávku jednoho ze svých jaderných reaktorů.

Těžba plynu

Britští těžaři plynu mají extrémní zisky. Zvyšme jim daně, navrhují ostatní

Ve Spojeném království se vede debata o extra zdanění těžařů v Severním moři, protože jim loni výrazně stouply zisky, plyn podražil devětkrát. Vybrané peníze mají ulevit domácnostem při placení vysokých účtů.

Přečíst článek

Podle analytiků investiční banky Jefferies by prodej jaderné energie konkurenci spolu s odstávkou mohly snížit hrubý provozní zisk (EBITDA) firmy až o 13 miliard eur, skutečná částka se ale podle nich bude spíš blížit pěti až deseti miliardám eur. Banka JP Morgan uvedla, že EDF možná bude muset zvýšit kapitál, aby vyrovnala propad v příjmech.

Evropská komise na přelomu roku představila návrh pravidel pro ekologické investice, pro něž se vžilo označení taxonomie. Návrh za určitých podmínek zařazuje jádro a plyn mezi přechodové zdroje energie, což má k jejich podpoře přilákat soukromé investory. Brusel vyslyšel volání řady zemí včetně České republiky, které chtějí jádro a plyn využívat jako náhradní zdroj při odstavování neekologických uhelných elektráren a tepláren. Státy Evropské unie či nevládní organizace se k návrhu mohou vyjádřit do 21. ledna.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Drahý plyn drtí i giganty: Německý Uniper si musel nouzově půjčit miliardy

Evropa zažila nejdivočejší rok s plynem, velké firmy si půjčovaly, mnohé malé se položily. Nouzově si musel vypůjčit 10 miliard eur také německý energetický gigant Uniper, aby nebyl vyhozen z obchodování na komoditní burze, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Macron uvedl, že návrh EK na takzvanou taxonomii je podle něj dobrý. Zopakoval, že jádro a zemní plyn podle něj patří mezi takzvané zelené investice. Francie se na začátku ledna ujala předsednictví Evropské Unie.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Co bude s jadernou energetikou v Česku? Vláda by měla dát karty na stůl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme