Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Propad tržeb obchodů v říjnu nabral vyšší tempo. Češi budou mít chudší Vánoce

Lidé více šetří, propad tržeb tuzemských obchodů v říjnu nabral vyšší tempo
ČTK
Dušan Kütner
duk

Tržby v maloobchodě v Česku se v říjnu snížily reálně o 9,4 procenta, meziměsíčně klesly o 1,8 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Meziroční pokles tržeb v maloobchodě trvá již od května. Tempo poklesu se v porovnání s předchozím měsícem prohloubilo zejména u nepotravinářského zboží, ale i u potravin a pohonných hmot.

Reklama

Meziročně se maloobchodní tržby snížily reálně o 9,4 procenta, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 11,2 procenta, za pohonné hmoty o osm procent a za potraviny o sedm procent. „Meziroční pokles tržeb v maloobchodě pokračoval i v říjnu, pokles trval již od května letošního roku. Tempo poklesu se v porovnání s předchozím měsícem prohloubilo zejména u nepotravinářského zboží, ale i u potravin a pohonných hmot,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Dařilo se lékárnám

Meziroční pokles vykázaly všechny hlavní sortimentní typy specializovaných nepotravinářských prodejen, s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Internetové a zásilkové obchody pokračovaly v poklesu nepřetržitě již desátý měsíc,“ dodala ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková.

Češi rekordně rychle chudnou. Mzdy reálně spadly o 10 procent

Vysoká inflace se dál propisuje do reálné kupní síly domácností. Ani ve třetím čtvrtletí nedržely mzdy tempo s růstem spotřebitelských cen, a tak reálně poklesly stejně jako ve druhém kvartále o téměř deset procent. Jde tak z pohledu novodobé historie ČR o další rekord v řadě.

Přečíst článek

„Vysoká inflace, respektive propad reálné kupní síly, spolu s obavami z dalšího ekonomického vývoji i z faktur za energie nutí Čechy nakupovat méně zboží. Dá se ovšem rovněž říct, že sice v obchodech nechávají o něco více peněz, avšak odnášejí si za ně mnohem méně zboží,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

Češi budou mít chudší Vánoce

Omezování nákupů není podle Dufka v ČR žádnou novinkou, neboť je vlastně patrný už od loňského léta. „Postupem pouze zesiluje s tím, jak moc nejistý je výhled finanční situace domácností. Reálně už lidé nakupují méně než před covidem a tento trend bude nepochybně pokračovat i nadále. Zatím vše nasvědčuje tomu, že letošní Vánoce budou ve srovnání s těmi loňskými chudší,“ dodal Dufek.

Úřad práce, ilustrační foto
video

Lukáš Kovanda: K pokračující drahotě se příští rok přidá i vlna propouštění

Životní úroveň Čechů klesá kvůli pádící inflaci nejvíce od vzniku České republiky. Ke všeobecné drahotě se podle ekonoma Lukáše Kovandy z Trinity Bank v příštím roce přidá také vlna propuštění, jakou Češi dlouho nepamatují.

Přečíst článek

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci klesly o 15,6 procenta, s výrobky pro domácnost o 13,7 procenta, s oděvy a obuví o 12,7 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o 5,4 procenta a s kosmetickými a toaletními výrobky o 1,2 procenta.

Naopak rostly tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 2,9 procenta. Tržby za potraviny klesly ve specializovaných prodejnách o 9,8 procenta a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 6,8 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o procento. Internetovým a zásilkovým obchodům se tržby snížily o 13,2 procenta.

Vše o inflaci čtěte zde

Než se situace obrátí pro maloobchod k lepšímu, bude to trvat několik měsíců. „Snad v polovině příštího roku, kdy by se inflace měla konečně vrátit k jednociferným hodnotám – a s ní by se mohla začít stabilizovat i kupní síla obyvatel,“ podotkl Dufek.

anděl, čert a Mikuláš v ulicích Prahy

Lukáš Kovanda: Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí přes půl miliardy

Zítra se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je z hlediska obchodníků osmá nejvýnosnější událost v roce (viz tabulka níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

AKTUALIZOVÁNO: Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

Přečíst článek
Tržby obchodů klesly dvanáctý měsíc v řadě. Lidé opět šetřili na potravinách

AKTUALIZOVÁNO: Tržby obchodů klesly dvanáctý měsíc v řadě. Lidé opět šetřili na jídle

Přečíst článek
Češi šetří na potravinách, jinak ale v únoru celkově nakupovali více, než se čekalo.

Lukáš Kovanda: Češi šetří na potravinách, ale jinak se nákupní nálada zlepšuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme