Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pro jídlo do potravinových bank chodí i lidé, kteří dřív pomoc nepotřebovali

Potravinová banka, ilustrační foto. Jarní kolo potravinové sbírky startuje 22. dubna
ČTK
 ČTK

Jarní kolo potravinové sbírky startuje už příští týden. Potravinovou pomoc podle předsedy federace potravinových bank Aleše Slavíčka potřebuje kvůli všeobecnému zdražování stále více Čechů.

Reklama

Sklady potravinových bank jsou před jarním kolem celostátní sbírky potravin téměř prázdné. Na sněmovním sociálním výboru to řekl předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček. Uvedl, že potravinové banky denně dostávají dotazy na výdej potravin a současná ekonomická situace zasáhla i střední třídu. Potravinové banky loni podpořily 300 tisíc lidí. Shromáždily 11 300 tun potravin, což je zhruba 22 milionů porcí jídla v hodnotě 680 milionů korun.

Potravinové banky poskytují pomoc například samoživitelům, seniorům nebo lidem v tíživé sociální situaci. Na rozdělování pomoci spolupracují s neziskovými organizacemi a společnostmi, kterých je téměř 1400. Mezi potřebné distribuují také drogistické zboží. „K dnešnímu dni máme téměř prázdné sklady,“ řekl Slavíček. Podle federace bank stoupla loni potřeba pomoci meziročně o 30 procent.

Chcete darovat vařené jídlo potřebným? Vznikl manuál, jak na to

Ve větších gastronomických provozech denně zbyde až 25 kilogramů nevydaných pokrmů, které by někde někomu udělaly radost. Jenže obvykle končí v koši, protože legislativa neumožňovala dál s jídlem nakládat. Organizace Zachraň jídlo se vydala mezi úřední šimly a našla cestu, jak jídlo poslat dál lidem v nouzi. Kromě manuálu, kde je celý proces podrobně popsán, vznikla databáze, kde se mohou gastroprovozy a charitativní organizace propojit. A pracuje se na aplikaci. Trend šetrného zacházení s jídlem, který je zároveň pomocí potřebným, je snad tím aktuálně nejzásadnějším.

Přečíst článek

Slavíček uvedl, že služeb bank nyní využívají i lidé, kteří dříve sociální pomoc nepotřebovali. Z potravin, které se do skladů bank loni dostaly, bylo podle něj 60 procent z maloobchodních řetězců. Od roku 2018 platí novela zákona, který obchodům nad 400 metrů čtverečních ukládá dávat neprodejné potraviny neziskovým organizacím. Většina potravin, které se do bank dostanou, by se jinak zlikvidovala. Slavíček podotkl, že pro banky jsou důležité hlavně trvanlivé potraviny.

Darovat půjde i zchlazené potraviny

V červenci začnou na 150 místech po celé zemi fungovat výdejny potravinových bank, kde se bude pomoc distribuovat přímo lidem. Projekt má být podle Slavíčka postaven na spolupráci s městy a počítá se i s kamennými výdejnami v některých městech. Mobilní výdejny by měly pomoci dostat potravinovou pomoc k 50 tisícům lidí, doplnil.

Vrchní ředitel sekce potravinářství ministerstva zemědělství Jindřich Fialka na výboru uvedl, že od července nová vyhláška umožní darování zchlazených hotových jídel například v jídelnách, což dříve zákon neumožňoval. Potravinové banky podle Slavíčka chtějí oslovit i výrobce potravin nebo zemědělce. „Chceme udělat osvětu, aby o této možnosti věděli. Máme dostatečné kapacity, takže jsme schopni přijmout jak malý, tak velký dar,“ dodal. Z darů si firmy mohou odečíst DPH.

Potravinová banka v USA

Reportáž: Američané přestávají mít peníze na jídlo. Stále víc jich musí spoléhat na potravinové banky

Potraviny jsou ve Spojených státech dražší než v Evropě dlouhodobě, ale nyní budou muset Američané sáhnout ještě hlouběji do kapsy.  

Přečíst článek

Jarní kolo potravinové sbírky startuje už příští týden

Organizace dostává od roku 2016 podporu na provoz od ministerstva zemědělství, letos je to více než 113 milionů korun. Podporu dostává také od ministerstva práce a sociálních věcí. Loni mohly také čerpat 200 milionů korun na investice z evropských peněz z programu ministerstva životního prostředí, které použily na nákup nebo rekonstrukci vlastních skladovacích prostor.

Na podporu potravinových bank se od roku 2019 konají dvakrát ročně celonárodní sbírky potravin. Poslední kolo sbírky se konalo 12. listopadu ve zhruba 1400 obchodech s potravinami nebo drogistickým zbožím. Vybralo se 520 tun zboží, z toho 468 tun potravin, ze kterých lze připravit až 936 tisíc porcí jídla. Lidé přispěli také 52 tunami drogerie. Jarní kolo sbírky se uskuteční 22. dubna. V Česku je 15 regionálních poboček potravinových bank a jedno logistické centrum v pražské Dubči. Pracuje v nich kolem 120 lidí.

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy

Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme