Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

cigarety - informace o tématu

Češi a zdraví? Opravdu nic moc. V EU patříme k podprůměru

Česko za 20 let od vstupu do Evropské unie (EU) nezvládlo dohnat evropský průměr ve zdraví. Úmrtnost na příčiny, kterým lze předejít, je v Česku o čtvrtinu vyšší než unijní průměr. Na vině je zejména nezdravý životní styl Čechů, uvedli vědci z Národního institutu SYRI. Charakteristickými znaky jsou zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nezdravá strava nebo nedostatek fyzické aktivity.

Přečíst článek
British American Tobacco v ČR loni vzrostl zisk o 147 procent

Firmě British American Tobacco v Česku vzrostl zisk o 147 procent, kuřáci přecházejí k zahřívanému tabáku

České pobočce tabákové společnosti British American Tobacco v minulém roce vzrostl zisk o 147 procent na 215 milionů korun. Tržby společnost vzrostly o 6,4 procenta na 16,6 miliardy korun.

Přečíst článek
Britský premiér Sunak uvažuje o zákazu prodeje cigaret příští generaci

Tvrdá rána pro britské kuřáky. Sunak zvažuje zákaz prodeje cigaret a pokuty za nechození k lékaři

Britský premiér Rishi Sunak uvažuje o tom, zda prosadit jedny z nejpřísnějších protikuřáckých opatření na světě, která by v praxi znamenala zákaz prodeje cigaret příští generaci, informuje zpravodajský server The Guardian.

Přečíst článek
Češi více nakupují cigarety v Polsku, jsou tam levnější i o 50 korun na krabičku.

Levnější cigarety z Polska připraví českou státní kasu o sedm miliard, spočítaly tabačky

Češi si uvykli jezdit za levnějšími nákupy do Polska. Nejsou to jen potraviny, ale také tabákové výrobky. Vždyť cenový rozdíl na krabičce cigaret z Polska je v průměru 50 korun. A český stát z těchto nákupů nevyinkasuje ani korunu na spotřební dani. Jen kvůli nákupům cigaret a zahřívaného tabáku v Polsku tak stát přijde o sedm miliard korun, spočítaly tabákové společnosti.

Přečíst článek

Kuřákům od jara zdraží cigarety. Nejméně o čtyři koruny na krabičku

Krabička cigaret letos kvůli zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků zdraží nejméně o čtyři koruny. V obchodech se cigarety s vyšší cenou začnou prodávat v prvním čtvrtletí letošního roku. Do konce března musí skončit prodej produktů s loňskými cenami. Vyplývá to z vyjádření mluvčích společností British American Tobacco Czech Republic (BAT) a české pobočky koncernu Japan Tobacco International (JTI).

Přečíst článek
Úklid odhozených cigaretových nedopalků ve Španělsku zaplatí tabákové firmy

Rázný krok Španělska. Úklid odhozených cigaretových nedopalků zaplatí tabákové firmy

Tabákové firmy ve Španělsku budou muset nést náklady za uklízení milionů cigaretových nedopalků, které kuřáci každý rok odhodí na zem. Vyplývá to z balíčku nových ekologických opatření s cílem redukovat odpad a zvýšit recyklaci, který vstoupí v platnost tento pátek, informoval zpravodajský server The Guardian.

Přečíst článek
Marlboro, ilustrační obrázek

Philip Morris ovládl švédského rivala. Akcie Swedish Match stáhne z burzy

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International, který vyrábí například cigarety Marlboro, získal ve švédské společnosti Swedish Match více než 90 procent akcií. Firma nyní hodlá takzvaně vytěsnit menšinové akcionáře a stáhnout švédský podnik z burzy. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Krabička cigaret za 125 korun je české vládě málo. V Polsku je přitom o třetinu levnější

Zvýší vláda výrazně daně z cigaret? Lidé v Česku utrácejí za tabák rekordních 120 miliard ročně, dají za něj v rámci EU skoro největší část svých výdajů, v Polsku je krabička o 45 Kč levnější.

Přečíst článek
Philip Morris, ilustrační foto

Výrobce Marlboro za 16 miliard dolarů posílí svou „nekuřáckou sekci“

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International (PMI) souhlasí s nákupem společnosti Swedish Match, která vyrábí bezdýmný tabák, a to za 16 miliard dolarů (asi 384 miliard korun). Převzetím konkurenta hodlá koncern snížit svou závislost na příjmech z prodeje klasických cigaret a zvýšit podíl tržeb z nekuřáckých výrobků nad 50 procent, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
cigareta, kuřák, covid

Studie: Kuřáci státu daňové znevýhodnění cigaret spočítali. Přešli na méně zdaněné alternativy

Stát loni získal na spotřební dani z tabákových výrobků 56 miliard korun přesně stejně jako před čtyřmi lety. Sazba daně přitom mezitím vzrostla o třetinu. Pokles výnosu je zřejmě více důsledkem nezdařených daňových změn hlavně v roce 2020, ukázala analýza spotřební daně publikovaná na půdě Katedry hospodářské a sociální politiky Národohospodářské fakulty VŠE.

Přečíst článek
Lidl, ilustrační foto

Lidl v Nizozemsku končí s prodejem cigaret a tabáku

Německý diskontní řetězec Lidl v Nizozemsku ode dneška přestává prodávat cigarety a tabák. Uvedl, že tak chce aktivně přispět k tomu, aby vyrostla nekuřácká generace.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme