Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Zběsilá burzovní rally si vybírá svůj time out

Týden tradera: Zběsilá burzovní rally si vybírá svůj time out
iStock
Kryštof Míšek

Mírný ústup z maxim, tak by se dal jednoduše popsat uplynulý týden. Obchodování se po zběsilém růstu, který trval nepřetržitě šest dní, rozhodlo vybrat si mírnou přestávku.

Reklama

Investoři na burzách tak volili mírný výběr zisků. Nicméně před tradičně silným závěrem roku se trhy nacházejí na skutečně vysokých (hodně překoupených) hodnotách a jen těžko říct, kam lze ještě šponovat už tak vysoké valuace. Co se tedy odehrálo na světových trzích a co se přihodilo v domácí ekonomice? 

Ruský plyn znovu proudí do Evropy. Zima se blíží a evropské zásobárny plynu zoufale potřebují doplnit. Každá pomoc dobrá a plyn proudící ve větších dávkách přes Ukrajinu nebo Polsko cenu energií sníží. Průtok plynovodem Jamal se tak zvýšil takřka o 20 procent na zhruba 12,5 milionu kilowatthodin a cena klíčového evropského termínovaného kontraktu začala pomalu oslabovat. Uvidíme, jak dlouho slib Putina o pomoci Evropě z energetické krize skrze zvýšené dodávky plynu vydrží.

Akcie Tesly tento týden zažily solidní jízdu směrem dolů. Firma po silných výsledcích za třetí čtrvtletí vyrazila do výšin, kde se solidně držela a přinesla tučné zisky svým vlastníkům. Velké objemy protekly na hodnotách kolem 1250 dolarů. Následně se ale objevila zpráva, že hlavní akcionář Tesly Elon Musk se na popud uživatelů sítě Twitter rozhodl pro prodej části svých akcií Tesly. Akcie na to reagovaly prudkým propadem, když v jednu chvíli ztrácely kolem 16 procent na denní bázi.

Zvláštní bylo, že po čase vyšlo najevo, že den před tímto hlasovacím tweetem prodal solidní porci akcií jeho bratr Kumbal Musk, dřív, než na nich mohl tratit. To je mi ale zvláštní náhoda. Možná by se o to měl zajímat samotný SEC (úřad pro dohled nad burzovním obchodováním v USA) s podezřením na účast v insider tradingu.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.
video

Implantát v mozku: šance nebo hrozba? Pro Muska příležitost, kterou tlačí kupředu

Můžeme mít přímo z mozku propojení s počítačem a internetem, takže bychom si mohli kdykoli „v hlavě“ vyhledat potřebné informace? Technika vyvíjená původně pro handicapované lidi něco takového zřejmě brzy dokáže i pro lidi zdravé.

Přečíst článek

Na domácím parketu pražské burzy reportoval ČEZ. Velká váha domácího indexu předvedla čistý zisk 5,6 miliardy korun, což překonalo očekávání. Mírným zklamáním pak byly výnosy na úrovni 47,71 miliardy korun. Společnost také uvedla, že nedávný prudký růst tržních cen elektřiny se do výsledků skupiny pozitivně propíše až v dalších letech.

Firma nicméně díky vratce z přeplatku na darovací dani zvýšila výhled čistého zisku pro celý rok na 19 až 21 miliard korun. Akcie nejprve rostly, a následně přišel výběr zisků. Snadné výnosy na ČEZu způsobené prudkým růstem ceny elektřiny by nyní mohly ustat a titul by se mohl opět profilovat více jako defenzivní. Dividendový výnos, který je stále velmi solidní, by však v delším horizontu měl být pro akcii oporou.

Index spotřebitelských cen v říjnu meziročně vzrostl o 5,8 procenta (odhad trhu byl 5,5 procenta) proti předchozímu růstu o 4,9 procenta. Tato zpráva by mohla zesílit tlak na ČNB, aby na příštím zasedání v prosinci utahovala sazby o více než očekávaných 50 bazických bodů.

Brian Armstrong 1

Coinbase chystá burzu NFT. Má být větší než trh s kryptoměnami

Zakladatel a CEO Coinbase Brian Armstrong (na snímku) věří, že se mu podaří přilákat až 2,5 milionu uživatelů. Dosavadní největší tržiště unikátních digitálních tokenů OpenSea přitom má kolem 250 tisíc aktivních traderů.

Přečíst článek

Trh pohledem úrokových swapů nyní sází na to, že už během tří měsíců by mohla základní sazba činit čtyři procenta. To by znamenalo, že ČNB svoji základní sazbu zvýší na nejbližších měnově politických zasedáních dohromady ještě o další více než jeden procentní bod. Takřka jisté je, že už na svém prosincovém zasedání zvýší ČNB základní sazbu minimálně o 0,5procentního bodu. 

Leonardo Da Vinci: Salvator Mundi

Fake za půl miliardy? Podle odborníků nejdražší obraz nenamaloval Leonardo

Aukční světový rekord drží obraz Salvator Mundi, který byl v roce 2017 prodán za neuvěřitelných 450 milionů dolarů. Odborníci muzea Prado nyní prohlásili, že jeho autorem není Leonardo da Vinci, ale že jej renesanční mistr nanejvýš autorizoval. Osudy tohoto obrazu jsou však ještě mnohem barvitější a točí se v nich opravdu hodně peněz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Index S&P 500

Týden tradera: Pořádná „kocovina“ na globálních burzovních trzích nemusí být daleko

Přečíst článek
Kapitálové trhy

Týden tradera: Popřejme si pevné nervy, v roce 2022 je budeme potřebovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme