Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Coinbase chystá burzu NFT. Má být větší než trh s kryptoměnami

Brian Armstrong 1
TechCrunch / CreativeCommons / CC BY 2.0
Stanislav Šulc

Zakladatel a CEO Coinbase Brian Armstrong (na snímku) věří, že se mu podaří přilákat až 2,5 milionu uživatelů. Dosavadní největší tržiště unikátních digitálních tokenů OpenSea přitom má kolem 250 tisíc aktivních traderů.

Reklama

Stejný, nebo dokonce větší byznys než obchodování s kryptoměnami. To si slibuje od chystaného nového tržiště s nezaměnitelnými digitálními tokeny (NFT) zakladatel a CEO kryptoměnové burzy Coinbase Brian Armstrong. Podle jeho slov by toto nové tržiště mělo být spuštěno v nadcházejících šesti měsících. Jde tak do přímé konkurence s největšími tržišti s NFT, jako jsou OpenSea či SuperRere. Přitom Coinbase je například jedním z akcionářů právě OpenSea.

„NFT je v kryptu ohromná věc, příležitost. A bude ještě větší,“ prohlásil Armstrong v komentáři výsledků za uplynulé čtvrtletí. „Máme kolem dvou a půl milionů emailových kontaktů, které se nás ptají, kdy konečně spustíme tržiště pro NFT,“ dodal šéf Coinbase. Přitom dosud největší burza těchto tokenů, OpenSea, má měsíčně zhruba 250 tisíc traderů.

NFT, digitální umění, ilustrační foto
video

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Přečíst článek

Obraty se na tomto trhu pak výrazně zrychlují. Podle agentury Bloomberg jen na OpenSea za uplynulých 30 dní došlo k transakcím za 2 miliardy dolarů. A celkové letošní obraty prodejů nezaměnitelných tokenů již přesáhly hranici 10 miliard dolarů. K nejčastěji prodávaným artiklům patří série CryptoPunks a Bored Ape Yacht Club, jejichž jednotlivé kusy se prodávají za statisíce i miliony dolarů.

Wall Street se těší na NFT

Coinbase je od letošního jara na burze a po značném propadu se její akcie v posledních týdnech dostaly na rekordní úrovně. Stojí za tím růst zájmu o krypto, který například aplikaci na konci října dostal i na první příčku aplikací v Google Play. Investory z Wall Street pak snaha zapojit se do rychle rostoucího segmentu potěšila.

„Coinbase by v NFT mohla sehrát klíčovou roli. Mohly by se výrazně snížit poplatky za transfery tokenů a také by se celý systém nákupu mohl zjednodušit, aby přestal být jen pro hrstku technicky zdatných uživatelů,“ komentoval plány Coinbase analytik John Todaro ze společnosti Needham & Co. „Zároveň možná bude konečně možné nakupovat v dolarech a nikoli jen v kryptoměnách,“ dodal.

William Rudolf Lobkowicz

NFT CryptoPunk nevlastním, to je drahé i na mě, říká mladý Lobkowicz

Je zástupcem nejmladší generace Lobkowiczů. William Rudolf vystudoval Harvard, má nesmírné charisma a vystupuje jako opravdový šlechtic. V rodině má na starosti digitální aktivity a uspořádal první velkou akci u nás věnovanou digitálnímu umění, neboli takzvaným NFT. „Investiční potenciál NFT pro mě není až tak podstatný. V tuto chvíli hlavně experimentujeme a objevujeme možnosti, které tato moderní forma nabízí, a řešíme, jak je budeme moci využívat pro uchování našich sbírek,” říká William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

To přitom již umožňují také dvě tradiční aukční síně Christie's a Sotheby's. První jmenovaná nabízí občas NFT v rámci svých běžných aukcí, a dokonce se tu prodalo nejdražší NFT historie - za 69 milionů dolarů série 5000 obrázků od umělce vystupujícího pod přezdívkou Beeple.

Naopak Sotheby's spustila vlastní portál pro aukce s digitálními tokeny nazvanou Sotheby's Metaverse. Provedla tu již i vůbec první aukci, na níž se prodaly NFT za miliony dolarů.

Virtuální NFT kapela Kingship

Universal Music jde na NFT trh s virtuální kapelou čtyř znuděných lidoopů

K rapidně rozvíjejícímu se digitálnímu trhu NFT (zkratka pro Non-Fungible Token), na který se začaly upírat aktivity i některých umělců, se rozhodla vstoupit největší hudební nahrávací společnost Universal Music. Ve spolupráci se sběratelem vytvořila virtuální kapelu Kingship, jejímiž členy jsou tři znudění lidoopi a jedna zmutovaná opice. A ne ledasjaké – jsou to animovaní členové sbírky NFT známé jako Bored Ape Yacht Club obsahující 10 tisíc lidoopích postaviček. Jedna z nich byla přitom na aukci v Sotheby´s nedávno prodána za úctyhodných 3,4 milionu dolarů.

Přečíst článek

Facebook se přejmenuje na Meta

Analýza: Facebook se mění v Meta. Co to přinese českému trhu?

Facebook mění jméno na Meta a chce ještě více urychlit transformaci společnosti v plně digitální, či dokonce virtuální svět. Pokud to udělá špatně, v Česku může přijít o dosavadní výlučné postavení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

The Goose ze série Ringers

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

Přečíst článek
CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

Co přinese rok 2022 fenoménu NFT? Podivné obrázky za miliony čekají perné chvíle

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme