Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk se poddá radám z Twitteru. Prodá deset procent akcií Tesly za 21 miliard dolarů

Elon Musk
Steve Jurvetson / Creative Commons / CC BY 2.0

Neobvyklou byznysovou strategii se rozhodl použít nejbohatší muž planety Elon Musk při rozhodování o tom, jak naloží se svými akciemi automobilky Tesla. Zeptal se na svých followerů na Twitteru. Téměř tři pětiny ze tří a půl milionů účastníků ankety mu doporučilo akcie prodat. Anketu miliardář a vizionář vyhlásil v reakci na kritiku, že neplatí svůj spravedlivý podíl na daních, uvedla agentura Reuters.

Reklama

„V poslední době se hodně mluví o tom, že nerealizované zisky jsou prostředkem k vyhýbání se daním, takže navrhuji prodej deseti procent svých akcií Tesly. Podporujete to?“ formuloval v sobotu Musk otázku na Twitteru. „Výsledkům hlasování se podvolím, ať už to dopadne jakkoli,“ dodal.

Ke konci června činil Muskův podíl v automobilce Tesla přibližně 170,5 milionu akcií. Prodej deseti procent z nich by podle výpočtů agentury Reuters na základě páteční uzávěrky vynesl téměř 21 miliard dolarů (458,3 miliardy korun). Musk v Tesle vlastní podíl zhruba 23 procent.

Tesla, ilustrační foto

Tesla smlouvu s firmou Hertz ještě nepodepsala, práskl Musk a rázem zchudl

Akciové rally Tesly zatnul tipec sám její šéf Elon Musk. Jak jinak, než příspěvkem na Twitteru. Kápo automobilky na sociální síti přiznal, že objednávku od autopůjčovny Hertz na 100 tisíc elektromobilů zatím Tesla nepodepsala.

Přečíst článek

Před týdnem Musk na Twitteru napsal, že prodá akcie Tesly v hodnotě šest miliard dolarů a věnuje je Světovému potravinovému programu OSN. Podmínil to tím, že organizace prokáže, že za tyto peníze je možné vymýtit problém hladu ve světě.

Jeho bratr Kimbal Musk v pátek prodal 88 500 akcií Tesly. Stal se tak posledním členem představenstva, který se zbavil velkého množství akcií Tesly, jež dosáhly tento týden rekordních hodnot.

mléko

Nová „hračka” Billa Gatese: Klimaticky neutrální mléko

Americká firma Neutral začala nabízet mléko, jež má být klimaticky neutrální. Její ambicí je prodávat i další potraviny, které budou mít minimální uhlíkovou stopu. Firmu podpořil fond Billa Gatese.

Přečíst článek

Musk hlasování vyhlásil poté, co se v americkém Kongresu objevil návrh na zdanění majetku miliardářů, jež by pomohlo financovat sociální a klimatické programy prezidenta Joea Bidena. V dřívějších příspěvcích šéf Tesly miliardářskou daň kritizoval, napsala agentura Reuters.

Šéf Tesly je nyní podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg nejbohatším člověkem světa s majetkem v hodnotě 338 miliard dolarů (zhruba 7,4 bilionu korun). Tržní hodnota Tesly, nejhodnotnější automobilky světa, začátkem minulého týdne poprvé překonala hranici bilionu dolarů. To se v minulosti povedlo jen několika firem, jako první společnosti Apple.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme