Reklama

Konec přátelství. Obří fond z Perského zálivu zastavuje investice v Rusku

Abú Zabí
iStock
Dušan Kütner
duk

Druhý největší suverénní investiční fond Mubadala ze Spojených arabských emirátů oznámil konec investic v Rusku, důvodem je invaze na Ukrajinu. Fond z Abú Zabí, který mimo jiné vlastní téměř tři procenta v těžebním a energetickém ruském gigantu En+ Group spojeného se jménem oligarchy Olega Děripasky, je prvním fondem z Perského zálivu, jenž k takovému kroku přistoupil, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Investiční společnost Mubadala z Abú Zabí pozastavuje investice v Rusku kvůli konfliktu na Ukrajině, uvedl to Khaldoon Al Mubarak, generální ředitel státního investičního fondu spravujícího majetek ve výši 243 miliard dolarů. Dosud fond investoval v Rusku do 50 firem asi tři miliardy dolarů, tedy něco přes jedno procento z portfolia, uvedl Reuters.

Silicon Valley

Silicon Valley se snaží zbavit ruských investorů, omezuje byznys v Rusku

V západním světě začal lov na majetky ruských oligarchů a vrcholných politiků zapsaných na sankční seznamy, v ikoně technologického světa, kalifornském Silicon Valley, mají složitější problém. Tamní firmy se chtějí zbavit svého ruského investičního stínu nad sebou. Není to vůbec jednoduché, ve hře jsou vysoké sázky. Loni podle dat společnosti PitchBook ruští investoři kromě rozdávání hotovosti firmám s rizikovým kapitálem nalili devět miliard dolarů přímo do startupů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Spojené arabské emiráty, člen vlivné skupiny zemí těžící ropu OPEC+, která zahrnuje i Rusko, přitom nepodpořily hlasování Rady bezpečnosti OSN o odsouzení ruské invaze. „To, co se děje v této krizi mezi Ruskem a Ukrajinou, je výsměch s katastrofálními důsledky, pokud jde o lidské životy a pokud jde o dopad, který to má na ekonomiky po celém světě,“ řekl v pondělí Mubarak na investiční konferenci v Dubaji.

Je zřejmé, že v tomto prostředí musíme pozastavit investice na trhu v Rusku,“ dodal. Mubarak podotkl, že poslední události ale nezměnily závazek fondu Mubadala stát se globálním investorem, ani jeho závazek ohledně dlouhodobě udržitelných výnosů. Jiné státní fondy Perského zálivu, jako je Saúdskoarabský veřejný investiční fond, se k ruským investicím dosud nevyjádřily. K sankcím proti ruským oligarchům a vrcholným politikům přitom přistoupila jak Evropská unie, tak Spojené státy, Kanada, Japonsko či Jižní Korea.

Goldmam Sachs Tower

Bankovní giganti z Wall Street Goldman Sachs a JPMorgan Chase se stáhnou z Ruska

Ukončujeme veškerou svou činnost v Rusku, oznámila Goldman Sachs Group. Jde o prvního bankovního giganta z Wall Street, který ze země odchází kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Své aktivity se tam rozhodla ukončit i největší americká banka JPMorgan Chase, dodal ve čtvrtek večer server CNBC.

Přečíst článek

Mubadala Investment Company (MIC) je investiční holdingová společnost silně propojená s korunním princem emirátu Abú Zabí Muhammadem bin Zájidem, poznamenala agentura Reuters. MIC byla založena v roce 2017, kdy se původní firma Mubadala Development Company sloučila s International Petroleum Investment Company. 

Společnost vlastní podíly v mnoha společnostech, včetně pětiprocentního podílu ve Ferrari, 6,9procentního podílu v AMD a 7,5procentního podílu v Carlyle Group. V roce 2021 Mubadala koupila 2,6procentní podíl v těžební a energetické ruské společnosti En+ Group, mimo jiné významného výrobce hliníku, a to od Poliny Jumaševové, bývalé manželky Olega Děripasky, který je hlavní akcionářem En+ Group. Mimo jiné má fond Mubadala i čtvrtinový podíl v rakouské OMV.

Zara v Rusku zavírá.

Ani židle z Ikea, ani triko ze Zary. Firem, které zastavují prodej v Rusku, stále přibývá

Každý den přibývá další zboží, které si Rusové kvůli Putinově invazi na Ukrajinu nekoupí. Americké a evropské řetězce ve snaze dát najevo svůj postoj ukončují prodej v celém Rusku. Ty, které tak ještě neučinily, jsou naopak terčem kritiky na sociálních sítích. Kvůli obavě ze znehodnocení rublu tak ruští občané vzali některé prodejny útokem, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin zakázal vývoz dvou set produktů a chystá se znárodňovat pobočky zahraničních firem

Rusko zavadí odvetné sankce Západu. Zakazuje export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení. Na seznam pro pozastavení vývozu zařadilo přes 200 položek. Kreml řeší i zestátnění majetku západních firem působících v Rusku nebo přerušení dodávek některých surovin.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta dál skokově zdražují. Dílem je to vinou Saúdů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme