Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec chudnutí už je na dohled. Příští rok už růst mezd nepožere inflace

Peněženka, ilustrační foto
ČTK
Zdeněk Pečený

Konec chudnutí Čechů už je za rohem. V příštím roce mzdy reálně porostou. A inflace se dostane k horní hranici tolerančního pásma, tedy ke třem procentům. To je prognóza Newstreamem oslovených ekonomů.

Reklama

Česká národní banka dnes letos naposledy rozhodne o nastavení základní úrokové sazby. I pokud by se sazby nezměnily dnes, zcela určitě se tak stane v příštím roce. Alespoň taková jsou tržní očekávání. Centrální bankéře k tomu bude tlačit klesající inflace a také stagnující ekonomika.

Jak s inflací zamává očekávané lednové přecenění zboží a služeb se můžeme jen dohadovat, analytici oslovení v anketě Newstreamu ale optimismem nešetří. „V lednu se můžeme dočkat skokového snížení meziroční inflace,“ říká Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

I centrální banka předpokládá, že inflace se v lednu bude pohybovat kolem tříprocentní hranice a v příštím roce dosáhne v průměru 2,6 procenta. „Poslední konsensuální odhad ekonomů v šetření Focus Economics očekává inflaci v příštím roce ve výši 2,8 procenta, což by měla být nejnižší hodnota v regionu,“ podotýká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

„V roce 2024 se inflace vrátí do blízkosti svého cíle, který je stanoven na dvou procentech. Spíše se však budeme pohybovat na horní hranici tolerančního pásma okolo úrovně tří procent,“ říká Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BHS.

Sazby dusí růst

Česká republika je silně navázaná na německou ekonomiku, která je od čtvrtého čtvrtletí 2019 druhou nejpomaleji rostoucí ekonomikou v rámci Evropské unie. „Špatné výsledky Německa se pochopitelně přenáší do české ekonomiky. Je to podpořeno dvěma fakty. ČR je nejprůmyslovější a zároveň druhou energeticky nejnáročnější zemí EU.

Podle oslovených ekonomů tak v příštím roce už musí přijít pokles sazeb, aby se tuzemská ekonomika pohnula dopředu. „Klesající úrokové sazby v příštím roce budou akcelerovat hospodářský růst v roce 2025, kdy by se naše ekonomika měla bezpečně dostat nad předcovidovou úroveň,“ dodává Křeček.

Česká národní banka

Anketa: Analytici očekávají tento týden mírný pokles úrokových sazeb

Většina oslovených analytiků čeká, že bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním zasedání po roce a půl poprvé sníží základní úrokovou sazbu. Experti se shodují, že snížení bude o 25 bazických bodů, tedy ze sedmi procent na úroveň 6,75. Stejně tak většina oslovených očekává další pokles sazeb během příštího roku, některé odhady hovoří o poklesu až o tři procentní body k úrovni 4 procent. Na kurz koruny by případné snížení sazeb nemělo mít výraznější vliv, obchodníci s měnami totiž do současného kurzu již započítávají očekávané snížení úrokové míry.

Přečíst článek

Oživení ekonomiky povede k pokračujícímu pnutí na trhu práce, což zaměstnanci ocení na výplatní pásce. Růst mezd a platů nebude vymazán inflací. Poprvé po dvou letech by jim mohli růst reálné mzdy, ty loni klesly o 8,5 procenta, letos klesají mírnějším tempem kolem 2,5 procenta.

„Růst reálných mezd z mezičtvrtletního pohledu nastane již v posledním čtvrtletí letošního roku, meziroční růst se ale vrátí až v příštím roce, kdy by měl dosáhnout téměř čtyř procent,“ dodává Seidler.

Zvýšit mzdy chce v příštím roce asi polovina zaměstnavatelů. Ve srovnání s letošním rokem ale pravděpodobně půjde o nižší růst. V polovině firem, kde už si jsou mírou růstu jistí, to bude o pět až deset procent, ve druhé o dvě až pět procent. Vyplývá to z prosincového průzkumu mezi 200 podniky, který provedla poradenská firma RSM. 

Letos vyšší mzdy dostali lidé u 66 procent zaměstnavatelů, a to i v případech, které podnik nedokázal pokrýt ze svých tržeb. S příchodem nového roku podle průzkumu firmy znovu nechtějí a nemohou sahat do svých úspor. Pravidla konsolidačního balíčku jim navíc znesnadňují i dříve oblíbené varianty nefinančních bonusů, jako jsou příspěvky na kulturu nebo rekreaci, které budou od ledna podléhat přísnějšímu zdanění. 

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Od roku 2024 bude 23% daň z příjmu platit výrazně více lidí než dosud

Novinky u daní z příjmů pocítí ve své peněžence řada daňových poplatníků už v příštím roce. Od příštího roku se například rozšíří řady zaměstnanců a OSVČ, kterých se týká druhá 23% sazba daně z příjmů. Změny se dále dotknou jak zaměstnanců se stravenkami a různými benefity, tak i všech, kteří pracují na dohody o provedení práce, jsou OSVČ nebo ti, kdo si dosud odčítali slevu na nepracují manželku či manžela. Až na výjimky, jako je školkovné, ale nepůjde o nijak závratné zdražení. Vláda si od těchto všech změn ovšem slibuje nejen více peněz do státní kasy, ale současně tím ruší i řadu nesystémových slev na daních, které různé skupiny bezdůvodně zvýhodňovaly oproti ostatním. Podrobnosti všech nejdůležitějších změn, které se týkají příjmů dosažených až v roce 2024, jsme probírali s daňovým poradcem Janem Kotalou, jedním ze šéfů poradenské společnosti EKP Advisory.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Přijde Ježíšek už před Vánocemi a zlevní peníze? Tlak na snížení sazeb na ČNB je neskutečný

Ve čtvrtek 21. prosince se v letošním roce naposledy sejde bankovní rada České národní banky. Bude to víc významné zasedání než obvykle. Ne, že by se na něm sešel někdo jiný než obvykle nebo že by se mezi jednotlivými zasedáními ve světové ekonomice událo něco převratného.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme