Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Každý sní o dlouhém, zdravém důchodu. Největší šance je ve Francii. Jak je na tom Česko?

Každý sní o dlouhém, zdravém důchodu. Největší šance je ve Francii, Česko pod průměrem.
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Téměř každý sní o dlouhém období důchodu s co nejdelším obdobím bez zdravotních potíží. Šance na jeho dosažení se však ve světě dramaticky liší – a budou i nadále s tím, jak se objevují plány na prodloužení věku pro odchod do důchodu včetně České republiky, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na průzkum mezi čtyřmi desítkami zemí OECD.

Reklama

V roce 2019 – posledním období, za které jsou k dispozici srovnatelné údaje – byla průměrná délka života u mužů v zemích OECD 82 let. Průměrný věk odchodu do důchodu – čímž je míněno, když někdo definitivně opustí zaměstnání, na rozdíl od oficiálního státního důchodového věku – byl 64 let.

Jak dlouhou dobu lidé skutečně stráví v důchodu, se v jednotlivých zemích dramaticky liší, podotkl Bloomberg. Skutečná doba důchodu se u mužů pohybuje od 12,9 roku v Mexiku po 23,3 roku ve Francii. Dalším důležitým srovnáním je průměrná délka života v důchodu bez zdravotních potíží. Tato doba se pohybuje od 7,7 do 18,5 roku. V Česku je to zhruba 11 let, což jej řadí na 25. místo z 38 zkoumaných zemí (viz graf).

Doba strávená v důchodu a ve zdraví u mužů v zemích OECD v roce 2019 zdroj: Bloomberg

U žen je situace o něco lepší, protože obecně žijí déle. V průměru stráví ženy v zemích OECD v důchodu přibližně 22,8 roku, i když třetinu této doby mohou strávit ve špatném zdravotním stavu. České ženy jsou na tom lépe než muži, v žebříčku zaujaly 14. místo.

Doba strávená v důchodu a ve zdraví u žen v zemích OECD v roce 2019 zdroj: Bloomberg

V některých zemích, zejména na americkém kontinentu, jako je Mexiko, Kolumbie a Spojené státy, mohou muži v průměru očekávat v důchodu pouze zdravé desetiletí nebo méně. Zatímco ve Francii a Lucembursku mohou muži podle výpočtů Bloomberg News očekávat více než 18 let ve zdraví v důchodu.

Země všude však řeší stejné dilema. Jak se prodlužuje délka života, vlády začaly spřádat plány na to, aby lidé zůstali v produktivním věku déle. Aktuálně se tím zabývá i česká koaliční vláda, neboť ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo prodloužit věk odchodu do důchodu až na 68 let.

Očekávaná délka života ve zdraví – tedy průměrný počet let, který člověk může očekávat, že bude žít v dobrém zdraví bez větších nemocí nebo zranění – se však nezvyšuje stejným tempem. V některých zemích se doba strávená v důchodu začala dokonce snižovat, stejně jako doba strávená v důchodu bez zdravotních potíží.

Délka důchodového věku ve zdraví a se zdravotními potížemi v zemích OECD zdroj: Bloomberg

A to jsou data za rok 2019, tedy před začátkem pandemie koronaviru ve světě, která snížila očekávanou délku života v řadě zemí. Například v USA přispěla k největšímu poklesu této hranice od první světové války.

Jsou to samozřejmě všechno průměry – ve skutečnosti se budou zkušenosti jednotlivců dramaticky lišit, přičemž ti nejbohatší v každé zemi se obvykle později v životě těší lepšímu zdraví, upozornil Bloomberg.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečkův plán: Lidovci chtějí přidat rodinám a ubrat bezdětným. Návrh v minulosti neuspěl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme