Symbióza moderny a tradice. Tak to vypadá, když si tvoří domov architekti
Hledali útěk před ruchem velkoměsta a místo vhodné pro vytvoření nového domova našli v historické části Trhových Svin. Dva domy architekti Barbora a Jiří Weinzettlovi spojili v jeden.
„V úzkých ospalých uličkách vedle travnatého plácku na Kozinově náměstí jsme skryti před ruchem okolní dopravy. Přitom nás jen pár kroků dělí od centra s obchody, službami a úřady, od škol, kina, divadla i nádraží,“ přibližují Weinzettlovi z ateliéru A111.
Rekonstrukci domu vnímají architekti jako dostačující alternativu k výstavbě na předměstích, která tak často nevhodně ubírá žádoucí volnou plochu.
Na výsledek rekonstrukce se můžete podívat v následující galerii:
Terasa, herna pro děti i dílna se zdviží
„Na výrazně menší ploše jsme vytvořili stavební program, kterému nechybí dostatečně velký obytný prostor s navazující venkovní terasou, podkroví s dětskými pokojíky a hernou, ložnice s vlastním koupelnovým zákoutím, zahrádka s ovocnými stromy, dvě garážová stání a velká dílna se zdviží,“ popisují pozitiva rekonstrukce.
Nový domov pro sebe vytvořili v objektu, který vznikl propojením dvou sousedních domů. Oba byly na začátku v nepříliš dobrém stavu. Jeden prošel výraznou a nevhodnou stavební úpravou. Druhý se nacházel v havarijním stavu.
Banky letos za tři čtvrtletí sjednaly hypotéky za více než 300 miliard korun. Trh stále roste rekordním tempem.
Hypoindex: Úroky z hypoték začínají růst
Money
Oba domy tak musely projít „očištěním“. Architekti se zbavili nevhodných zásahů, například velkého vikýře s balkonem a plastových oken.
„Za přizdívkami jsme také objevili původní kamenné zdivo a drobné, pro nás cenné, historické fragmenty,“ uzavírají architekti.
Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.
Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu
Enjoy
Úrokové sazby nadále rostou, ale zájem o hypoteční úvěry zatím nepolevuje.
Hypotéky s delší fixací jsou paradoxně nejlevnější
Money
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.