Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Domy za jedno euro. Víme, kde všude je nabízí

Domy za jedno euro. Víme, kde všude je nabízí. Historické centrum městečka Ragusa Ibla na Sicílii.
iStock
 Zlaťák

S možností pořídit si dům za jedno euro přišlo před několika lety pár městeček na Sicílii. V současné době se k projektu připojilo přes 40 italských obcí a zdá se, že levné nemovitosti si nachází své kupce. Která města dům za euro nabízí a jak tento koncept vůbec funguje?

Reklama

Do projektu dům za 1 € se připojilo již 44 italských obcí. Cílem je obnovit život v oblastech, odkud mladí lidé odcházejí za prací a obce by tak časem byly odsouzeny k zániku. Proto se jejich starostové rozhodli, že zorganizují a podpoří prodej opuštěných domů, kterých se jejich majitelé chtějí zbavit. Domy se obvykle nachází v původní historické zástavbě. Projekt tak pomůže opět osídlit historická místa, navíc zachrání krásné, opuštěné stavby, které dosud chátraly.

>>>>>>Zajímáte se o architekturu a design? Čtěte zde<<<<<<

Jak to funguje

Skutečně stojí dům v Itálii pouze jedno euro? Bohužel tak jednoduché to není. Jedná se o stavby vyžadující kompletní renovaci – včetně podlah, střechy nebo opravy zdí. Podmínka, že nový majitel zainvestuje do opravy domu, je také součástí smlouvy. Většinou musí renovace proběhnout během tří let od koupě, a to do stavu, aby mohl být dům obyvatelný. K dodržení smlouvy se nový majitel zaváže složením kauce ve výši kolem 5 000 eur. K celkové částce je potřeba připočítat ještě poplatky za notáře, překladatele nebo daně. Majitel domu za euro musí počítat také s tím, že prvních pět let nesmí nemovitost prodat.

Město Maenza se nachází 70 kilometrů jihovýchodně od Říma.

Italské město u Říma prodává domy. Za jedno euro mají i výhled na moře

Výprodej domů za jedno euro v Itálii pokračuje. Tentokrát se do nabídky dostaly historické nemovitosti poblíž Říma. 

Přečíst článek

Zkušenosti s koupí domu za euro

Na internetu dohledáte hned několik článků (například od CNN Travel), které shrnují zkušenosti majitelů domů za euro. A jsou veskrze pozitivní! Obavy z podvodu se nepotvrdily – obvykle organizuje prodej domů za euro přímo obec, která spolupracuje s realitní kanceláří. Ta zájemcům ukáže dostupné nemovitosti a zařídí prodej včetně vyřízení veškeré administrativy. Samozřejmě se někdy byrokracie protáhne na delší dobu, než by si nový majitel přál, ale s tím už se v Itálii musí počítat. O něco riskantnější je koupě levné nemovitosti pomocí internetové dražby.

Kdo nabízí domy za euro

Kromě opuštěných vesniček uprostřed Sicílie se k prodeji domů za euro připojila i řada míst, která na prvním dojem nepůsobí opuštěným dojmem. Mimo jiné se levné nemovitosti prodávají ve 200tisícovém městě Taranto na jihu Itálie. Proč? Město se snaží znovu vdechnout život historickému centru města, z nějž se obyvatelé raději stěhují do jiných čtvrtí. Snaha o rekonstrukci historického jádra jde ruku v ruce s prodejem chátrajících obytných domů.

Podívejte se na kompletní seznam obcí, které nabízejí nebo nabízely domy za euro v Itálii. Program už nemusí být aktivní ve všech obcích.

Seznam obcí s domy za jedno euro
severní Itálie střední Itálie jižní Itálie Sicílie Sardinie
Albugnano 
Borgomezzavalle
Carrega Ligure
Oyace
Milano
Pignone
Triora
Fabbriche di Vergemoli Montieri
Cantiano
Maenza
Patrica
Santi Cosma e Damiano
Casoli
Pratola Peligna
Santo Stefano di Sassanio
Castropignano
Candela
Biccari
Caprarica di Lecce
Taranto
Laurenzana Acerenza
Altavilla Silentina Bisaccia
Pietramelara
Teora
Zungoli
Albidona
Belcastro
Cinquefrondi
Maida
Rose
Augusta
Bivona
Calatafimi Segesta
Caltagirone
Cammarata
Canicattì
Castel di Lucio
Castiglione di Sicilia
Gangi
Grotte
Itala
Mussomeli
Pettineo
Racalmuto
Regalbuto
Salemi
Sambuca di Sicilia
San Pieto Patti
Saponara
Termini Imerese
Troina
Ollolai
Romana
Montresta
Nulvi

Kde ještě koupit levné nemovitosti

Ne každému se zamlouvá představa domu za euro v úzkých uličkách italských vesniček, kde si ani před domem nemůže zaparkovat auto. Navíc do domu musí nový majitel investovat desítky tisíc eur, aby byl vůbec obyvatelný. Nabízí se ale i další možnosti. Právě v Itálii se prodávají levné nemovitosti za pár desítek tisíc eur, které jsou obyvatelné a nevyžadují další investici. Stačí oslovit realitní kancelář.

Po levných nemovitostech se ale můžete porozhlédnout i mimo Evropu. V přepočtu za stovky tisíc korun pořídíte dům v Ekvádoru, Thajsku, Mexiku nebo Gruzii.

Casa Vicens

Zažijte noc ve vile od Gaudího. Za jedno euro včetně večeře a snídaně

Večeře od michelinského kuchaře, snídaně a hlavně možnost přespat ve výjimečné stavbě od architekta Gaudího. To vše za pouhé euro.

Přečíst článek

Řadový dům ve Španělsku.

Kvůli covidu Češi kupují nemovitosti v zahraničí. Nejčastěji za sedm milionů

Covid a nárůst cen tuzemských nemovitostí vyhnal Čechy na nákup domů a bytů do zahraničí. Kde si je nejčastěji pořizují a za kolik?

Přečíst článek

Dubrovník, Jaderské moře

Češi na Jadranu. Jezdí tam na dovolenou i kupovat nemovitosti

Češi do Chorvatska nejezdí jen na dovolenou, ale i kupovat nemovitosti. Nejlevněji se tam dá pořídit byt za 1,5 milionu korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Město Maenza se nachází 70 kilometrů jihovýchodně od Říma.

Italské město u Říma prodává domy. Za jedno euro mají i výhled na moře

Přečíst článek
Casino dell’Aurora,

Vila v Římě bude nejdráž prodanou rezidenční nemovitostí. Petice tlačí na premiéra, aby prodej zarazil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme