Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

J&T Banka ovládla investiční společnost Amista

J&T Banka
ČTK
 ČTK

J&T Banka navýšila svůj podíl v investiční společnosti Amista, která je jedním z největších českých správců a administrátorů fondů kvalifikovaných investorů, z deseti na 80 procent. Cenu transakce strany nezveřejnily. Amista nyní spravuje aktiva v objemu 62 miliard korun.

Reklama

Oba subjekty uzavřely strategické partnerství v polovině minulého roku s cílem společně nabídnout investorům širší portfolio služeb fondů kvalifikovaných investorů v ČR. Minoritní podíl ve společnosti Amista je rozdělen mezi dosavadní akcionáře z řad managementu.

„V letošním roce jsme do naší správy převzali řadu fondů kvalifikovaných investorů skupiny J&T a celkově jsme letos rozšířili portfolio o 17 fondů,” uvedl výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Amista Ondřej Horák.

Čína - ilustrační foto

David Havrlant z J&T: Konec globalizace. Kdo bude novým vítězem i poraženým?

Proces deglobalizace se započal již před nástupem covidu, světová pandemie jej nicméně významně urychlila. Nyní se tento vývoj překlápí do fáze fragmentace, která přinese nové výzvy a příležitosti, tím pádem nové vítěze a poražené. Odezněla doba, kdy jednotícím pojítkem byla podpora globální prosperity. Do popředí se dere čas ideologií, kterým je možné ekonomický blahobyt obětovat. Současná světová vlna inflace je symptomem hlubších změn a zvyšování sazeb v USA jen jedním z faktorů v celkovém napětí na finančních trzích, míní ekonom J&T Banky David Havrlant.

Přečíst článek

Vlastnická změna nezasahuje do řídících orgánů Amisty a její management zůstává pod současným vedením. Hlavním cílem společnosti na nadcházející období bude rozšíření aktivit se zaměřením na nejnáročnější klienty.

„Zkušenosti Amisty chceme využít pro budování nových platforem a také nabídnout její služby našim privátním klientům pro správu a řízení rodinného majetku, jak formou fondů kvalifikovaných investorů, tak svěřenských fondů. Zároveň věříme, že klienti Amisty ocení, že jsme v rámci skupiny schopni zajistit služby depozitáře, obchodníka s cennými papíry a také bankovní a mezzaninové financování. Vybraným partnerům se otevírá možnost získávat kapitál do jejich fondu od skupiny J&T nebo našich klientů,“ doplnil generální ředitel a člen představenstva J&T Banky Štěpán Ašer.

rubl, akcie, ruské fondy

Češi mají stamiliony v ruských akciích. Nedostanou se k nim

Nemožnost obchodovat s ruskými akciemi vedla k pozastavení obchodování s fondy, které do ruských cenných papírů investovaly. Čeští investoři se tak již měsíce nedostanou ke svým investicím za vyšší stovky milionů korun.

Přečíst článek

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří vedle české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Amista vznikla v roce 2006. Od té doby založila více než 200 fondů a podfondů kvalifikovaných investorů do cenných papírů, private equity a venture kapitálu, energetiky, komerčních i rezidenčních realit, pohledávek, zemědělské půdy, ale i umění, vína či autoveteránů.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: Pravidelné investování učí Čechy nepanikařit, když se fondům nedaří

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, letos od ledna do konce září klesl v důsledku vývoje na trzích o tři miliardy na 705 miliard korun, uvedla Jana Brodani, šéfka Asociace pro kapitálový trh.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme