Reklama

Investoři stahují stovky miliard z rozvíjejících se ekonomik. Nevěří jim

Investoři stahují peníze z rozvíjejících se ekonomik.
iStock
 ČTK

O více než 1,2 bilionu korun v posledních měsících klesly investice do dluhopisů rozvíjejících se ekonomik. Důvodem je klesajícíc důvěra investorů způsobená pandemií, válkou i růstem sazeb centrálních bank po celém světě, uvádí deník Financial Times.

Reklama

Investoři v letošním roce vybrali z dluhopisových fondů zaměřených na mladé trhy už 50 miliard dolarů, tedy více než 1,2 bilionu korun. Čistý odliv je tak nejvyšší za posledních nejméně 17 let. S odvoláním na údaje shromážděné společností JPMorgan to uvádí list Financial Times (FT). Zpráva je další ukázkou toho, jak zpřísnění měnové politiky v rozvinutých zemích a válka na Ukrajině vyvolaly odliv z této třídy aktiv.

Odliv peněz je tak mnohem výraznější než v době akutních obav o čínskou ekonomiku v roce 2015. Manažer pro rozvíjející se trhy Marco Ruijer ze společnosti William Blair dodal, že kombinace prudce rostoucí globální inflace, zpřísňování měnové politiky centrálních bank a ruská invaze na Ukrajinu vyústily v takzvanou dokonalou bouři pro dluh mladých ekonomik.

Burza, ilustrační foto

Týden tradera: Bouře na akciích ustaly. Střídá je kolaps na energetickém trhu

První červencový týden přinesl mírné zotavení akcií po bouřlivém prvním pololetí. Kurzotvorných zpráv však bylo méně. Investoři se stále ptají, je již potenciál recese zanesen do cen aktiv? Máme se obávat další prudkých poklesů, nebo je to úplně nejhorší již za námi? To jsou otázky, které se honí hlavou býkům i medvědům napříč investicemi. Pravda bude asi někde uprostřed. Faktem je, že jsme vstoupili do historicky sezonně lepšího období pro akcie.

Přečíst článek

Dluhopisy rozvojových zemí a mladých trhů se obvykle považují za rizikovější než dluhopisy rozvinutých zemí. Silný odklon od dluhopisů mladých ekonomik letos prudce snížil jejich ceny.

Rozvíjející se trhy zasáhly neúměrně napjaté finanční podmínky už v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Letošní zvýšení úroků v USA a plány na jejich další růst situaci rozvíjejících se trhů výrazně zhoršují, protože zvýšily fixní výnosy, které mohou investoři získat z velmi bezpečného amerického dluhu. To snížilo atraktivitu dluhopisů zemí s horším úvěrovým profilem. Investoři se také obávají ekonomického poklesu, což opět snižuje zájem o tyto dluhopisy.

Karty a žetony

Asijské Las Vegas jde do lockdownu. Macao uzavírá největší casina světa

Od příštího týdne se v čínském městě Macao uzavře veškerý byznys v souvislosti s pandemií viru covid-19. Opatření se podruhé dotknou i kasin, informují zahraniční agentury. Macao je největším centrem hazardních her v Číně a nachází se zde mimo dalších velkých casin i druhé největší na světě The Venetian Macao.

Přečíst článek

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministerstvo financí

Lukáš Kovanda: Stát prodělal miliardy na protiinflačních dluhopisech, někteří si tím naplnili kapsy

Přečíst článek
Ženy investorky - ilustrační foto

Ženy málo investují. Sázka na spořící účty se jim brzy vymstí, varuje Markéta Jelínková z Amundi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme