Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Volných pracovních míst opět přibylo. Pomoct mohou uprchlíci z Ukrajiny

Úřad práce, ilustrační foto
ČTK

Podíl nezaměstnaných se v únoru snížil proti lednu o 0,1 procentního bodu na 3,5 procenta, meziročně je o 0,8 procentního bodu níž. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Rekordní byl počet volných pracovních míst, který stoupl o více než 12 tisíc na téměř 364 tisíc.

Reklama

Únor je měsícem, kdy obvykle začíná klesat nezaměstnanost sezónními faktory a nejinak tomu bylo i letos. Snížení počtu nezaměstnaných proti lednu o 3 643 je ovšem podle ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška pro tento měsíc podprůměrné. „Horší situace v tomto ohledu byla zaznamenána jen v covidových letech 2020 a 2021. Máme za to, že důvodem slabého poklesu nezaměstnanosti ale nebyla nižší poptávka na trhu práce, nýbrž oslabení sezónních faktorů s tím, že si zaměstnavatelé častěji ponechávají sezónní pracovníky ve svém stavu i během zimy,” dodal Sobíšek. 

K poklesu nezaměstnanosti došlo ve všech regionech Česka, z toho nejvíc v Karlovarském kraji. To je logický důsledek většího zvýšení nezaměstnanosti během covidových let v tomto kraji, silně orientovaném na služby.      

Zajímavostí únorových čísel je obrovský přírůstek volných pracovních míst. Těch bylo zaregistrováno během měsíce 12 237, což je historicky nejvyšší únorové číslo. „Na něm se ještě zřejmě nemohla podepsat invaze ruských vojsk na Ukrajinu, která podniky možná povede v dalších měsících k intenzivnějšímu hledání pracovní síly kvůli odchodu nebo obavě z odchodu některých zahraničních pracovníků. Zdá se tedy, že byly podniky v únoru vybaveny slušným objemem zakázek, které by mohly českou ekonomiku zvedat, pokud je bude mít kdo realizovat,” míní Sobíšek. 

Trh práce doplní migranti z Ukrajiny

Výhled do dalších měsíců se podle generálního ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona bude nadále odvíjet od pandemické situace a s tím spojených přijatých bezpečnostních opatření. „Do vývoje se s největší pravděpodobností promítne i válečný konflikt na Ukrajině,” dodal Najmon. Zaměstnanci ÚP podle něj komunikují se zaměstnavateli, kteří nabízí volná pracovní místa pro migranty z Ukrajiny a oslovují další s dotazem, zda nemají zájem je přijmout. I zaměstnavatelé se obracejí na pracoviště ÚP ČR a nová místa hlásí. V současné době jich úřad eviduje téměř 13 tisíc.

„Nelze vyloučit, že příliv vlny válečných uprchlíků českému pracovnímu trhu paradoxně prospěje. Lidé z Ukrajiny budou chtít pracovat, a i přes počáteční jazykovou bariéru velmi snadno práci najdou, a to napříč odvětvími,“ uzavírá Andrea Linhartová Palánová, expertka na řízení lidských zdrojů PwC Česká republika.

Ekonomka a obchodní ředitelka investiční skupiny LOGeco Jana Mücková je v odhadech budoucího vývoje na trhu práce méně optimistická. „Vývoj v počtu lidí bez práce ještě nebyl v únoru zasažen ruskou válkou na Ukrajině. České podniky budou zasaženy probíhajícím konfliktem a sankcemi uvalenými na Rusko. Už teď mnozí ředitelé průmyslových firem řeší, jak se k situaci postavit. Buď tyto firmy vyvážely část své produkce do Ruska nebo dovážely některé vstupní materiály, například železnou rudu, z Ukrajiny. Do toho je na trzích všude na světě cítit napětí z budoucího vývoje a postupného utahování kohoutků toku levných peněz. Letos tak bude v Česku nezaměstnanost postupně mírně stoupat bez ohledu na to, kolik sem přijde uprchlíků,“ uzavřela Mücková.

IBM, ilustrační foto

Z Ruska odchází IBM. Šest milionů pošle Člověku v tísni

Americká společnost IBM pozastavila veškerou obchodní činnost v Rusku. Firma přispěje částkou 250 tisíc dolarů (asi 5,9 milionu korun) dvěma organizacím pomáhajícím obětem konfliktu - jedním z příjemců uvedené sumy bude i česká organizace Člověk v tísni. Stejnou částku obdrží i Polská humanitární akce (PAH).

Přečíst článek

čerpací stanice, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Snížení spotřební daně z paliv může zachránit ekonomiku. Aspoň na čas

V neděli stála nafta u pumpy Benziny na pražském Krejcárku 46,50. Bylo to šokující číslo. Ještě před týdnem stál litr nafty pod čtyřicet korun. V pondělí už bylo na totemech 47,70. Tomu se říká inflace v praxi.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Česku pracuje nejvíce žen v historii. Nutí je k tomu i rapidní inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme