Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maloobchod se zvedá, na úroveň před covidem ale nedosáhl. A kvůli inflaci se to hned tak nestane

Foot Locker
Stanislav Šulc / Newstream
Veronika Kudrnová
vku

Inflace už začíná ovlivňovat nákupy spotřebitelů. Tržby v maloobchodě v lednu sice zrychlily, ale na úroveň před pandemií se podle statistiků zdaleka nedostaly. Polepšily si hlavně prodejny, které loni ovlivnila protiepidemická opatření. Méně naopak utržily internetové a zásilkové obchody, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

Podle údajů ČSÚ se tržby v obchodech v lednu reálně zvýšily meziměsíčně o 1,6 procenta, meziročně dokonce o 8,5 procenta. „Na první pohled velmi silné číslo, nicméně když vezmeme v úvahu loňský slabý lockdownový leden, tak rozhodně nejde o žádnou nákupní horečku. Slabší byl i konec loňského roku, takže ono meziměsíční navýšení vlastně příliš neznamená,” komentoval statistiku hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Vysoká tempa růstu zaznamenaly především prodejny, které byly před rokem v lednu ovlivněny opatřeními v souvislosti s pandemií koronaviru. „Nejvíce, téměř na trojnásobek, vzrostly tržby prodejen s oděvy a obuví, nicméně stále nedosáhly úrovně roku 2019,“ uvedla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb v ČSÚ. 

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Benzín přestal zdražovat, přesto čeká Česko stagflace

Česko se v důsledku ukrajinské války a sankcí musí letos připravit na závažnou stagflační krizi celé ekonomiky. Rozhodující bude míra odříznutí ruských dodávek ropy a plynu. V tuto chvíli je zhruba 66 procent ruské ropy neprodejných, protože možní kupující se obávají embarga ruské ropy. Embargu podléhá například íránská ropa, ale ruská zatím ne.

Přečíst článek

„Pokles tržeb internetových a zásilkových obchodů o 5,7 procenta je dán především vysokým růstem v lednu 2021, kdy byly kamenné prodejny uzavřeny,“ dodala Marie Boušková z ČSÚ.

„O šest procent naopak v letošním lednu klesly prodeje přes internet, což bylo dáno vysokou srovnávací základnou z loňského roku,” uvedla ekonomka Jana Steckerová z Komerční banky. 

Obchod pandemii nedohnal

Lidé utráceli za pohonné hmoty, kde tržby meziročně stouply o 7,8 procenta (meziměsíčně o 4,7 procenta), ale i za nepotravinářské zboží. Nejvyšší růst zaznamenaly prodejny s oděvy a obuví, jejich tržby se zvýšily téměř na trojnásobek. „Nicméně stále nedosáhly úrovně roku 2019,” podotkla ředitelka odboru statistiky obchodu ČSÚ Marie Boušková.

„S ohledem na loňský lockdown však nemá vůbec smysl meziroční čísla v maloobchodně vůbec řešit. Příkladem budiž třeba aktuálních 204procentní nárůst u obchodů s oblečením a obuví, jejichž reálné tržby i tak zaostávají za rokem 2019 o téměř 18 procent,” dodal Dufek.  

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

ČNB možná ještě zvýší úrokové sazby, ale už jsou blízko vrcholu, říká Rusnok i v souvislosti s Ukrajinou

Základní úrokové sazby ČNB se zřejmě ještě mírně zvýší, ale už jsou velmi blízko svého maxima. Na současné nadprůměrné výši ale nějaký čas zůstanou, prohlásil šéf České národní banky Jiří Rusnok. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na rozhovor pro maďarský zpravodajský web www.vg.hu.

Přečíst článek

Určité zklamání přinesly tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které se meziročně snížily o 10,1 procenta. Vzhledem k lepšící se situaci na trhu s automobily a výrobními díly, které se odehrávalo na začátku letošního roku, analytikové čekali zlepšení.

Nákupní boom po covidových lockdownech, který měly podpořit mimořádné úspory domácností, podle Dufka v podstatě ani pořádně nezačal a v nejbližší době už asi ani neodstartuje. Další vývoj maloobchodních tržeb totiž ovlivní vysoká inflace i obavy z ukrajinské krize.

Inflace už se na nákupech podepisuje

„Jednoduše řečeno, o co více lidé zaplatí za elektřinu, topení či hypotéku, o to méně jim zůstane na nákupy především zboží střednědobé a dlouhodobé spotřeby. Jednou z mála letošních jistot je pokles kupní síly v důsledku vysoké inflace, kterou růst mezd rozhodně nedožene,” dodal Dufek.

Spotřebitelská důvěra se podle Steckerové pravděpodobně bude horšit, což se odrazí i na ochotě spotřebitelů utrácet, přestože jejich úspory stále zůstávají vysoké. V důsledků chybějících komponent se opět do problémů dostává i výroba automobilů, což se negativně promítne do vývoje jejich prodejů,” doplnila Steckerová. 

„V letošním roce neočekáváme pro maloobchod příliš oslnivé výsledky, neboť poptávka domácností bude brzděna poměrně razantním poklesem reálných mezd z titulu vysoké inflace, a nepříznivě se může projevit i růst úrokových sazeb. Za celý letošní rok očekáváme, že růst spotřeby domácností výrazně zpomalí pod dvě procenta,” uvedl Jiří Pour, ekonom UniCredit Bank.

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Herbert Diess, šéf VW

Vleklá válka na Ukrajině poškodí evropskou ekonomiku víc než covid, míní šéf Volkswagenu

Vleklá válka na Ukrajině by mohla evropské ekonomice způsobit mnohem větší škody než pandemie covidu-19. V rozhovoru s listem Financial Times (FT) to řekl šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess.

Přečíst článek

Autobusoví dopravci

Všem dopravcům v Česku teď hrozí krach. Chtějí, ať vláda zruší spotřební daň z pohonných hmot

Již tak závratná rychlost zdražování pohonných hmot v ČR se ještě zvyšuje. Benzín včera přes noc zdražil o 1,70 koruny na litr, nafta o 2,15 koruny. Rekordy. Za poslední měsíc litr nafty zdražil skoro o 12 korun. Dopravci podezřívají čerpací stanice, že situace zneužívají a navyšují si marže. Provozovatelé čerpaček to odmítají. Pohonné hmoty každopádně rychle zdražují k úrovni 50 korun za litr.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Plná nákupní centra před Vánoci klamala. Češi přiškrtili útraty

Přečíst článek
Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme