Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chovejte se uvážlivěji, nenavyšujte si marže, vyzval prodejce pohonných hmot šéf správy hmotných rezerv

Pavel Švagr, šéf SSHR
ČTK
 ČTK

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr vyzval distributory a prodejce pohonných hmot, aby přistupovali ke zvyšování cen uvážlivě a nenavyšovali neobjektivně marže. Situaci kolem dodávek ropy a ropných produktů na český trh SSHR monitoruje, v tuto chvíli je situace se zásobováním v normálu, řekl Švagr po jednání Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO).

Reklama

NESO sleduje dodávky ropy a ropných produktů do ČR a jsou v ní zastoupeny všechny velké firmy na trhu s pohonnými hmotami. Její členové nyní dvakrát denně informují SSHR o aktuální situaci v zásobování.

„V rámci jednání NESO jsme vyzvali všechny distributory a prodejce, aby vysvětlovali cenovou politiku, aby přistupovali k růstu cen velmi uvážlivě, protože byli bychom velmi neradi, aby ta současná situace byla zneužita některými distributory k neobjektivnímu navyšování svých marží,” uvedl Švagr.

Současný růst cen pohonných hmot je podle Švagra pro všechny občany i dopravce citlivý. „Růst cen je dán růstem ceny ropy, ale také růstem biosložky v kombinaci s oslabující korunou,” dodal Švagr.

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic v současné době stále rostou. Litr Naturalu 95 stojí průměrně 42,77 koruny, litr nafty 44,15 koruny. Nafta zdražuje rychleji, v porovnání s pátkem jsou její ceny vyšší o 1,83 koruny, benzin zdražil za stejnou dobu o 1,19 koruny.

Ceny benzinu 5. března 2022

Cena barelu ropy vzroste nad 200 dolarů, sázejí se obchodníci

Cena ropy v obavách ohledně přerušení dodávek suroviny prudce roste, podle komoditních obchodníků míří k rekordní hodnotě.

Přečíst článek

Vláda se má růstem cen pohonných hmot zabývat ve středu. Ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli v České televizi uvedl, že ve hře jsou například stanovení nejvyšších možných cen, úpravy daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřebních daní u klíčových produktů nebo nastavení nových slev na poplatníka.

Se stanovením cenové stropu nesouhlasí ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). „Než začneme přemýšlet o zastropování cen pohonných hmot, měli bychom si uvědomit, že ropy je na světových trzích dostatek a vliv na růst cen pohonných hmot v České republice má kromě ruské agrese také oslabování koruny a snaha předzásobit se ze strany spotřebitelů,” uvedl v neděli Síkela na Twitteru.

Dodal, že stanovení stropu cen je navíc plošný druh opatření, což dlouhodobě nepodporuje. „A je třeba promyslet, zda to pomůže současnou situaci vyřešit. Nebo jestli to naopak nepovede k nakupování zásob za uměle snížené ceny a v důsledku toho k dalšímu tlaku na růst cen,” dodal Síkela.

Ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že rostoucí ceny pohonných hmot jsou tématem, kterým se intenzivně zabývá. „O případných dalších krocích bude vláda informovat v nejbližších dnech,” uvedl David Hluštík z odboru komunikace ministerstva.

Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) uvedl, že zásoby distributorů pohonných hmot jsou dostatečně vysoké. „A i při rostoucí poptávce určitě není důvod k panickým nákupům. Navíc připomínám, že ČR má strategické rezervy v ropě a pohonných hmotách na 90 dnů,” uvedl Loula.

ukrajinský voják

Putin si vyrobil noční můru: NATO bude mít základny u jeho hranic, píše bývalý americký admirál Stavridis

Nejpravděpodobnější lokalitou pro obří základnu je Polsko, nelze však vyloučit ani Rumunsko kvůli jeho poloze u Černého moře. „Je zjevně na čase opustit bezpečí dosavadních základen v Belgii, Německu, Itálii a USA,“ píše pro agenturu Bloomberg bývalý admirál amerického námořnictva James Stavridis, který mezi lety 2009 a 2013 byl vrchním velitelem spojeneckých sil NATO. 

Přečíst článek

Potaš, uhličitan draselný se využívá v zemědělství jako hnojivo

Rusové chtějí omezit vývoz hnojiv. Evropu zasáhne potravinová krize

„Otázkou není, zda se svět zažije potravinou krizi, ale to, jak velká bude,“ popisuje pro BBC ředitel jedné z největších světových společností na výrobu hnojiv dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují. Benzínky vyfukují přemrštěné marže

Přečíst článek
Čerpací stanice

Má auto na plyn nižní náklady i v dnešní době? Čerpací stanice ukážou skutečné náklady. Povinně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme