Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zahraniční vlastníci se mohou radovat, české banky opět vydělaly desítky miliard korun

bankovní přepážka
iStock
 ČTK

Hlavní podíl na vyšším zisku mají provize a poplatky. Ty bankám vynesly meziročně 46,4 miliardy korun, což je o 5,5 miliard více než v roce 2020. Naopak bankám klesly úrokové výnosy.

Reklama

Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2021 stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 23,1 miliardy korun na 70,58 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma bank ke konci roku činila 8,524 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 556 miliard korun. Bankám podle expertů pomohly k lepším výsledkům hlavně nižší náklady na rizika.

plynovod, ilustrační foto

Jako ropná krize? Světová ekonomika se otřese jen krátkodobě, míní Horská z Raiffeisenbank

Ani v tom nejhorším možném scénáři, kdy Západ uvalí sankce na ruské energie a komodity, se světové ekonomiky nepřiblíží ropné krizi ze 70. let minulého století.

Přečíst článek

Zisk z finanční a provozní činnosti bankám vzrostl meziročně o 3,9 miliardy na 184,3 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim snížily o 1,4 miliardy na 184,7 miliardy korun, naopak výnosy z poplatků a provizí jim vzrostly o 5,5 miliardy na 48,4 miliardy korun.

„Hlavním faktorem, který stál za růstem zisků, je citelný pokles nákladů rizika. K dobrým výsledkům přispěla i robustní produkce nových úvěrů, dařilo se zejména hypotékám. Finanční domy většinou dodržovaly přísnou nákladovou disciplínu, a proto se ani v inflačním prostředí příliš nezvyšovaly jejich provozní náklady,“ domnívá se analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

České spořitelně loni stoupl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 41,7 procenta na 14,2 miliardy korun. Komerční bance o 56 procent na 12,7 miliardy korun a ČSOB o 90 procent na 16,2 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala ve stejném období čistý zisk 6,6 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 39,1 procenta.

Superjachta Eclipse Romana Abramoviče

Sankcionovaný Abramovič zřejmě spustil evakuaci svých jachet. Plují neznámo kam

Ruský miliardář a mimo jiné majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič spustil akci na záchranu svého majetku. Podle informací zahraničních médií ve svých dosavadních přístavech zvedly kotvy obě jeho luxusní jachty Eclipse a Solaris. Superjachty v celkové hodnotě přes miliardu dolarů plují neznámo kam. Děje se tak poté, co osmému nejbohatšímu Rusovi minulý týden zmrazila majetek Velká Británie a tento týden stejný krok oznámila EU.

Přečíst článek

Jaderná elektrárna Dukovany

Zásoba paliva pro Dukovany dojde za tři roky. ČEZ ho nakupoval v Rusku, nahrazení bude problém

Za hlavní potenciální rizika pro společnost ČEZ kvůli ruské invazi na Ukrajinu lze považovat zejména dopady situace a uvalených sankcí na zajištění dodávek jaderného paliva pro české jaderné elektrárny, zajištění údržby výrobních zařízení, zajištění nákupu plynu pro koncové zákazníky a plnění závazků obchodních společností z titulu uzavřených komoditních kontraktů. Skupina ČEZ jako subjekt kritické infrastruktury přijala veškerá bezpečnostní opatření, řekl předseda představenstva Daniel Beneš.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme