Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Indie chce vyšší cla na auta. Možná tím zasáhne i Škodovku

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
 ČTK

Indie od dubna zvýší cla na dovážená auta a motocykly, opatření se týká rovněž elektromobilů. Dovozní clo stoupne i v případě aut, která se v zemi kompletují. Změna by se tak mohla týkat i automobilky Škoda Auto, která má v Indii dva závody, informovala agentura Reuters.

Reklama

Cla v Indii patří k největším na světě

Zvýšení cel je součástí federálního rozpočtu indické vlády. Země, která je třetím největším automobilovým trhem světa, se před volbami plánovanými na příští rok snaží podpořit místní výrobu v souladu s kampaní Make in India (Vyrábějte v Indii). Tu podporuje premiér Naréndra Módí.

Všechna vozidla s pořizovací cenou do 40 tisíc dolarů (zhruba 872 tisíc korun) budou podléhat 70procentnímu clu proti dřívějším 60 procentům, což by podle analytiků mohlo ovlivnit poptávku. Pořizovací cena zahrnuje cenu vozidla a také náklady na pojištění a na přepravu. Dovozní clo na všechny částečně zkompletované automobily, u kterých se hlavní díly dovážejí samostatně a konečné vozidlo se montuje v Indii, stoupne na 35 z nynějších 30 procent.

Cla na dovážené automobily v Indii patří k nejvyšším na světě, což vyvolává kritiku automobilek. Loni například americký výrobce elektromobilů Tesla kvůli vysokým clům odložil plán vstoupit na indický trh.

Výroba automobilu

V Česku se vyrobilo 1,2 milionu aut. Jen zlomek pro domácí trh

Výroba osobních aut loni meziročně stoupla o 10,2 procenta na 1,218 milionu vozů. Na tuzemský trh směřovalo 87 736 vozidel, tedy o 9,7 procenta méně než v předchozím roce. Více než 92 procent vyrobených automobilů zamířilo na zahraniční trhy. Export vozidel tak v meziročním srovnání naopak zaznamenal 12procentní růst. Sdělilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Přečíst článek

Toyota varuje před zvýšením cen

Vedle zmíněné Škody Auto v Indii auta vyrábí a prodává i její mateřský koncern Volkswagen a dále například dceřiné společnosti automobilek Hyundai, Kia či Toyota. Škoda loni v indických provozech v Púně a v Aurangábádu vyrobila 56 tisíc vozů Kushaq, Slavia, Octavia, Kodiaq a Superb. Montážní sety se připravují v závodech v České republice.

Indie loni zaznamenala silné oživení poptávky po automobilech, prodej se zvýšil o 25 procent na 3,8 milionu. Růst byl vyšší u prémiových a luxusních vozů, rekordní prodej v Indii zaznamenaly automobilky Mercedes-Benz či BMW. Největším automobilovým trhem je Čína, kde loni maloobchodní prodej aut vzrostl o 1,9 procenta na 20,5 milionu.

Luxusní značka Lexus ze skupiny Toyota varovala, že na základě zvýšení cel v Indii bude možná muset „upravit ceny“ některých svých modelů.

Miliardář Gautam Adani.

Adani už není nejbohatší Asiat. Doběhl ho účetní podvod

Indický podnikatel Gautam Adani přišel o titul nejbohatšího člověka v Asii. S odhadovaným majetkem za 83,7 miliardy dolarů (1,8 bilionu korun) jej v žebříčku časopisu Forbes předstihl krajan Mukeš Ambani, zatímco odhadovaná hodnota Adaniho majetku dosahuje 75,1 miliardy dolarů. Adaniho obchodní impérium pociťuje dopady negativní zprávy analytiků, podle nichž je společnost Adani Group zapojena do účetních podvodů. Adani obvinění odmítá.

Přečíst článek

Tesla, ilustrační foto

Loni se na celém světě prodalo 10 milionů elektroaut, nejvíc v Číně. Letos to bude slabší

Celosvětový prodej elektromobilů se v loňském roce zvýšil téměř o 60 procent na 10,3 milionu vozů. Vyplývá to z údajů analytické společnosti BloombergNEF. V letošním roce však společnost očekává výrazné zpomalení růstu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme