Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi nemají na splátky. Objem nespláceného dluhu poprvé po deseti letech vzrostl

Objem nespláceného dluhu poprvé za deset let vzrostl
iStock
 ČTK

Poprvé za deset let se v letošním první čtvrtletí zvýšil objem nespláceného dluhu Čechů. „Měli bychom to brát jako varovný signál. Rizikovější jsou zejména krátkodobé úvěry, jejichž celkový objem se opět zvyšuje,“ komentuje statistiku výkonný ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl.

Reklama

Nesplácený dluh Čechů se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 0,3 procenta na 28,2 miliardy korun. Jde o první růst tohoto ukazatele za deset let, kdy se tato statistika sleduje. Celkové zadlužení obyvatelstva meziročně stouplo o 3,3 procenta na 3,18 bilionu korun. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které poskytla společnost CRIF - Czech Credit Bureau.

„Za uplynulých deset let je to poprvé, kdy se meziročně zvýšil nesplácený dluh, což bychom měli brát jako varovný signál. Rizikovější jsou zejména krátkodobé úvěry, jejichž celkový objem se opět zvyšuje. Každý by si měl důkladně rozmyslet, zda si na spotřebu potřebuje půjčovat,“ uvedl výkonný ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl.

Milostivé léto letos proběhne jinak. Stát chce pomoci daňovým dlužníkům

Milostivé léto 2023. Které dluhy se stát chystá lidem odpustit

Chystá se další, v pořadí již třetí akce milostivého léta. Tentokrát se zaměří na odpuštění vybraných dluhů vzniklých v souvislosti s daňovým systémem. Kdo bude moci o odpuštění požádat? Jakých nedoplatků se daňové milostivé léto týká? A jakým způsobem bude mimořádné odpuštění probíhat? Na to v komentáři odpovídá Vít Křivánek, partner a vedoucí oddělení daňových sporů ze společnosti BDO.

Přečíst článek

Objem úvěrů na bydlení dosáhl na konci prvního čtvrtletí 2,63 bilionu korun a meziročně se zvýšil o 2,8 procenta. Objem dluhu na spotřebu činil 541,4 miliardy korun, o 5,7 procenta více než před rokem.

Proti stejnému období loni klesl počet dlužníků, kteří nesplácejí svůj krátkodobý dluh, o dvě procenta na 172 tisíc. Naopak se zvýšil objem krátkodobého dluhu ohroženého nesplácením, a to o 2,9 procenta na 23,17 miliardy korun. O pět procent se zvýšila i průměrná nesplácená částka na jednoho dlužníka, a to na 134 312 korun.

Starší generace splácí zodpovědně

Objem dluhu na spotřebu ohroženého nesplácením se nejrychleji zvýšil u lidí ve věku od 30 do 34 let - o 11 procent. U této věkové kategorie zároveň nejrychleji roste i celkový objem úvěrů na spotřebu. Objem nespláceného dluhu se zvýšil u všech věkových kategorií s výjimkou nejstarší nad 55 let.

Dlužíte na daních či odvodech? Poslanci jsou pro snazší vyrovnání dluhů

Dlužíte na daních či odvodech? Poslanci jsou pro snazší vyrovnání dluhů

Lidé zřejmě dostanou šanci zbavit se úroků a penále k neuhrazeným daním, pokud splatí původní dlužnou částku. Mimořádnou úlevu předpokládá vládní návrh zákona, který schválila sněmovna hlasy 154 ze 165 přítomných členů. Proti nebyl nikdo. Předloha umožní také odpuštění drobných daňových nedoplatků, nyní ji dostanou k posouzení senátoři. Poslanci schválili i obdobný návrh pro dluhy na sociálních odvodech.

Přečíst článek

Regionálně se objem nespláceného dluhu na spotřebu meziročně snížil pouze v Olomouckém a Karlovarském kraji. Ostatní kraje zaznamenaly zvýšení, nejvíce v Jihočeském a Středočeském kraji, kde objem tohoto dluhu vzrostl o 6,3 procenta, respektive pět procent.

„Zpomalení hypotečního trhu je stále znatelné. Důvodem jsou vysoké úrokové sazby, poměrně vysoké ceny nemovitostí i opatrnost. Aktuálně nastavené podmínky pro získání hypoték navíc mohou být pro některé žadatele obtížně splnitelné,“ uvedla výkonná ředitelka Bankovního registru Lenka Novotná.

Nejvíce klesl objem úvěrů z dlouhodobého dluhu u lidí ve věkové kategorii 15 až 24 let, o 22 procent, a v kategorii 25 až 29 let, o 25 procent. Objem dlouhodobého dluhu naopak narostl u věkových kategorií 45 až 54 roků a nad 55 let, kde to bylo shodně o 11 procent.

Spolu se zpomalující poptávkou po dlouhodobých úvěrech klesá i nesplácená částka dlouhodobého dluhu. Meziročně se snížila o desetinu na pět miliard korun. Dynamika poklesu se ale velmi zpomalila. Snížil se také počet dlužníků ohrožených nesplácením, o sedm procent na 9895. Ještě před čtyřmi lety, na začátku roku 2019, jich byl zhruba dvojnásobek.

Desetina Čechů nesplácí půjčky včas. A jejich počet roste

Desetina Čechů nesplácí půjčky včas. A jejich počet roste

Nějaký závazek po splatnosti má deset procent obyvatel ČR. Proti loňskému roku se podíl zvýšil o tři procentní body. Nejčastější příčinou neschopnosti splácet závazky je stejně jako loni ztráta zaměstnání. Ukázal to průzkum společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Konsolidační balíček jen oddálí dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

AKTUALIZOVÁNO: Konsolidační balíček jen oddálí náraz na dluhovou brzdu, varuje rozpočtová rada

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme