Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fitch: Fialova vláda do voleb pohodlně stabilizuje veřejné finance

Fitch: Fialova vláda do voleb pohodlně stabilizuje veřejné finance
Profimedia
Lukáš Kovanda

Ratingová agentura Fitch – jedna ze tří světově nejvýznamnějších – včera večer vydala nový posudek úvěruschopnosti České republiky. Fialově vládě nese dobré zprávy. Rozpočtový deficit se totiž má kabinetu s přehledem podařit stabilizovat již v příštím roce. Vláda jej pak podle Fitche dále sníží ve volebním roce 2025. Bude tak moci hlásat, že zkrotila nebezpečné zadlužování. Ostatně tento výhled je klíčovým důvodem, proč Fitch Česku i po včerejšku ponechává poměrně příznivý rating AA-, byť nadále i s negativním výhledem.

Reklama

Schodek klesne na 2,1 procenta HDP

Česká republika tak v očích ratingové agentury vykazuje společně s Estonskem nejlepší stav veřejných financí a úvěruschopnosti ze všech zemí bývalého východního bloku. Fitch hodnotí Českou republiku totožným ratingem jako například Belgii, Francii nebo Británii.

Fitch očekává, že schodek veřejných financí ČR klesne z 3,8 procenta HDP v letošním roce na 2,1 procenta HDP roku 2024, a v roce 2025 dokonce jen na 1,8 procenta HDP. Po roce 2025 se ukazatel stabilizuje na úrovni kolem 1,5 procenta HDP, prognózuje dále Fitch. Od roku 2024 dále se tedy jedná o úrovně citelně pod hladinou tří procent HDP, která odpovídá příslušnému kritériu pro přijetí eura a zároveň si ji vládní strany vetkly jako cílovou pro rok 2025. Kabinetu se tak podle Fitche v příštích dvou letech s přehledem – a poměrně značnou „rezervou“ – tuto cílovou hodnotu podaří naplnit.

To značí, že se veřejné finance ČR alespoň základním způsobem stabilizují. Fialova vláda pak tento fakt bude moci uplatnit jako jeden ze svých „trumfů“ před řádnými sněmovními volbami roku 2025.

Premiér Petr Fiala a ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela.

Lukáš Kovanda: Změny v balíčku jsou promarněnou příležitostí. Vláda neměla ustupovat ani o píď

Finální podoba balíčku, kterou koalice dojednala, představuje částečně promarněnou příležitost, neboť ruší některá ekonomicky smysluplná opatření původní podoby balíčku. Na druhou stranu nelze říci, že by se finální podoba balíčku od té původní lišila jakkoli dramatičtěji. Je na ní patrný vliv politických vyjednávání, která ovšem původní verzi balíčku zavedla z ekonomického hlediska převážně horším směrem.

Přečíst článek

Škrty v dotacích

Stabilizaci veřejných financí naznačuje i ukazatel veřejného zadlužení v poměru k HDP. Ten by měl podle Fitche letos stoupnout na 44,7 procenta HDP, a to z loňské úrovně 44,2 procenta HDP. Do roku 2027 by měl zůstat stabilní, přestože citelně nad předpandemickou úrovní. Například roku 2019 činil 30 procent HDP. V období do roku 2027 se tak podle Fitche nepodaří to, co se podařilo vládám v období let 2014 až 2019, kdy stáhly veřejné zadlužení v poměru k HDP z více než 40 procent HDP právě až na 30 procent HDP.     

Za nejdůležitější položku konsolidačního balíčku, jenž by měl ke stabilizaci veřejných financí zásadně přispět, považuje Fitch škrty v dotacích podnikové sféře.

V lednu 2024 dojde podle Fitche k prudkému propadu inflace v ČR, zejména kvůli efektu vysoké základny meziročního srovnání a dále kvůli citelnému propadu cen energií a rovněž z důvodu pravidelného přeceňování počátku roku. Česká národní banka podle agentury zahájí snižování své základní úrokové sazby právě začátkem roku 2024, přičemž do konce příštího roku ji sníží z nynějších sedmi na čtyři procenta a do konce roku 2025 pak na hodnotu tří procent.

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

PŘEHLEDNĚ: Konsolidační balíček po zásahu pětikoalice. Co za změny obsahuje

Vládní pětikoalice se dohodla na úpravách konsolidačního balíčku. Změny se dotknou daní, účetnictví či zaměstnaneckých benefitů. Ve finále jsou změny spíše kosmetické, dopad na státní rozpočet zůstává zhruba stejný jako při původním návrhu. Projděte si úpravy a doplnění vládního ozdravného balíčku.

Přečíst článek

Marek Výborný, ministr zemědělství, Martin Kuba, hejtman, Petr Fiala, premiér, politik, Země živitelka 2023, mezinárodní agrosalon

Fiala zuří. Potravináři měli rekordní zisky. Přitom žádali pomoc

V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin. Firmy z koncernu Agrofert mají za loňský rok nepřiměřeně vysoké zisky, předseda hnutí ANO Andrej Babiš by podle Fialy mohl jedním rozhodnutím ceny potravin snížit. Babiš dříve Agrofert vlastnil, pak ho převedl do svěřenských fondů. Agrofert podle mluvčího Pavla Heřmanského ale nemá takovou tržní sílu, aby ovlivnil koncové ceny na maloobchodním trhu, neurčuje ceny v obchodech.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Vláda protlačila nenáviděný balíček. Určitě přinese zdražení i růst daní. A snad i úspory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme