Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fenomén „Zero waste“ má smysl

Fenomén “zero waste” má smysl
Komerční spolupráce
Komerční spolupráce

Jistě jste už slyšeli o módní vlně „zero waste – v doslovném překladu „nulový odpad“. Jedná se o snahu minimalizovat odpad a v souvislosti s tím se snažit co nejvíce využívat obnovitelné zdroje. Tento trend se snaží prosazovat napříč různými obory a týká se především obalů. 

Reklama

Bez obalů se neobejdeme, a tak se snažíme najít způsoby, jak je co nejefektivněji využívat a zpracovávat, aniž bychom co nejméně zatěžovali životní prostředí. Zamysleli jste se někdy, kolik obalového materiálu spotřebujeme každý den? Od jednorázových plastových tašek po obaly od potravin a kosmetiky.

Přes pět set kilo odpadu na obyvatele

Jak už bylo řečeno, není to jen o spotřebě materiálu, ale také o jeho zpracování a nakládání s ním. Podle dat ministerstva životního prostředí vyprodukuje každý Čech průměrně 536 kilogramů odpadu ročně, z něhož převážnou část tvoří právě obalový materiál, dále pak bioodpad, výrobky z kovu a elektroodpad. 

ESG, udržitelnost

Ceny Sustainability Star 2023 už mají své majitele

Zástupci českých a slovenských firem si převzali ceny Sustainability Star za nejlepší udržitelné projekty. Ocenění je doprovodným programem Czech & Slovak Sustainability Summitu, akce na podporu udržitelných postupů v České republice a na Slovensku. Vědecká rada složená ze špičkových akademiků v oblasti udržitelnosti vybrala z 36 nominací 12 nejlepších projektů.

Přečíst článek

Zaznamenáváme snahu na vládní úrovni jednotlivých států trh s obaly různě regulovat. Od omezení výroby plastových tašek přes zákaz plastových brček po snahu regulovat složení vstupní materiál pro výrobu obalů co se týče podílu recyklovaných složek. 

Nicméně spoustu lidí na žádné vyhlášky a nařízení nečeká. Sami si moc dobře uvědomují, že čím méně odpadů, tím lépe. A když nic jiného, alespoň vědí, kam který odpad vyhodit. V tom jsme jako Češi opravdu dobří, byť to tak někdy s ohledem na volně pohozené odpadky v ulicích a přírodě nemusí vypadat. 

Zapojit se může každý

Co udělat pro to, aby byl podíl vyprodukovaných odpadů menší, než je nutné? Abychom zbytečně nezatěžovali životní prostředí, stačí zdánlivé drobnosti. 

Jan Řežáb, majitel a zakladatel JRD, objevil další výnosný byznys

Miliardář Jan Řežáb našel byznys budoucnosti. Odpad pálí plazmou

Plazmové zplynování, to je dosud nepříliš známé sousloví. Označuje revoluční nakládání s odpady, s všelijakými kaly, toxickými látkami a vlastně se vším, co není možné recyklovat. Plazma by samozřejmě dokázala rozložit na atomy i papír, plasty či kovy. Ale to by byla škoda.

Přečíst článek

Například zvažme, zda je nutné používat jednorázové plastové výrobky, jako jsou kelímky, příbory nebo tašky. Existují ekologičtější varianty vyrobené ze dřeva nebo z bambusu. Nezapomínejme, že plastové tašky můžeme používat opakovaně.

Bezobalové prodejny

Už jste vyzkoušeli nakupovat v bezobalové prodejně? Jedná se o prodej potravin, drogistického a spotřebního zboží výhradně do vlastních opakovatelně použitelných obalů jako jsou například sklenice, plátěné sáčky nebo i obyčejné kartonové krabice.

Právníci radí, jak na měření uhlíkové stopy

Právníci se v rámci problematiky ESG nejčastěji věnují písmenku G ze zmíněné zkratky, tedy „governance“. Kořeny legislativy věnující se udržitelnosti ale sahají k ekologickým tématům, počínaje skleníkovými plyny. A právě o požadavcích na ekologickou udržitelnost, a především o měření a snižování uhlíkové stopy, byla řeč v nejnovějším dílu podcastu Práva k Ranní Kávě.

Přečíst článek

Tyto produkty jsou pak většinou z udržitelných materiálů bez využití chemických látek. Spoustu lidí si tento způsob nakupování velmi oblíbilo. 


TIP: Jednodruhový obal = ekologický obal

Pokud se obal a jeho výplň skládá z jednoho druhu materiálu, má jeho spotřebitel usnadněné vytřídění. 

Příkladem může být krabice z vlnité lepenky, ve které je jako výplň použitá papírová výplň (běžný balicí papír, papírová fixační tělíska nebo zmuchlané noviny) a pro její zalepení se použila papírová lepicí páska. 


Přírodě hodně pomáhá recyklování. Sběrné nádoby na tříděný odpad jsou v ČR takřka na každém kroku. Pokud si nevíte rady, kam který materiál patří, mrkněte přímo na kontejner. Mělo by na něm být zřetelné označení materiálu, který se do něho vkládá. 

Snižování množství obalů je v zájmu každého z nás. Jde o to zkrátka zbytečně neplýtvat a chovat se zodpovědně vůči životnímu prostředí. Má to smysl.

Food box, krabice na jídlo

Hospodští v Sasku brečí kvůli povinným obalům. Po covidu a inflaci další rána

Německo je známo tím, že má důkladná pravidla skoro na všechno. Vláda od ledna omezuje jednorázové obaly a hospodští musejí nabízet opakovaně použitelné.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stanislav Šulc: Na Blanensku dochází voda. Ale klid, s klimatickou změnou to nesouvisí. Tedy asi

Stanislav Šulc: Na Blanensku dochází voda. Ale klid, s klimatickou změnou to nesouvisí. Tedy asi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme