Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny Sustainability Star 2023 už mají své majitele

ESG, udržitelnost
iStock
 nst
nst

Zástupci českých a slovenských firem si převzali ceny Sustainability Star za nejlepší udržitelné projekty. Ocenění je doprovodným programem Czech & Slovak Sustainability Summitu, akce na podporu udržitelných postupů v České republice a na Slovensku. Vědecká rada složená ze špičkových akademiků v oblasti udržitelnosti vybrala z 36 nominací 12 nejlepších projektů.

Reklama

Dvanáct úspěšně realizovaných udržitelných projektů získalo během slavnostního galavečera prvního ročníku Czech & Slovak Sustainability Summitu historicky první ocenění Sustainability Star neboli Hvězdy udržitelnosti za rok 2023. Projekty vybrala vědecká rada summitu, kterou tvoří dvanáct špičkových vědců zaměřených na udržitelnost v České republice a na Slovensku. 

Organizátorem Sustainability Star a Czech & Slovak Sustainability Summitu je společnost ATOZ Group, přední pořadatel B2B akcí a vydavatel odborných časopisů na českém a slovenském trhu. „Na zdejších trzích existuje množství úspěšných udržitelných projektů, které skutečně pomáhají životnímu prostředí nebo společnosti. Těmto projektům se ale nedostává patřičné publicity. Jsme přesvědčeni, že je důležité, aby se lidem a podnikům, které za nimi stojí, dostalo zaslouženého uznání a aby se jejich nápady mohly inspirovat i další firmy a manažeři pro udržitelný rozvoj,“ vysvětlil důvody pro vznik ocenění vedoucí partner ATOZ Group Jeffrey Osterroth.

Czech & Slovak Sustainability Summit odhalil kompletní konferenční program

Udržitelnost ve firmě začíná u šéfa. Diskusi osvícených CEO´s přinese pražský summit

Na celodenní konferenci k udržitelnosti Czech & Slovak Sustainability Summit vystoupí špičky z oblasti udržitelnosti. Dopolední program nabídne inspirativní prezentace a diskuze na téma udržitelného byznysu. Odpoledne se představí 12 udržitelných projektů, které prodiskutovala a schválila vědecká rada summitu.

Přečíst článek

Vítězné projekty 

Vítězné projekty představují skutečný průřez aktivitami udržitelnosti v České republice a na Slovensku – od velkých firem po malé, z různých sektorů a z obou zemí. Navzdory své rozmanitosti mají jedno společné: všechny měly prokázaný pozitivní dopad na životní prostředí nebo společnost a všechny jsou podloženy pevnými daty a jasnými důkazy

Udržitelnější varianta flexibilních fólií pro samolepicí etikety -  Avery Dennison Praha

Udržitelnější varianta flexibilních fólií pro samolepicí etikety poskytnuto ATOZ Group

Samolepicí fólie z je navržená z moderních materiálů, které podporují čistou recyklaci plastových obalů, zvyšují dostupnost recyklátu a optimalizují náklady v celém dodavatelském řetězci. Na konkrétním příkladu byla demonstrována 82procentní redukce spotřeby vody a 74procentní úspora emisí oxidu uhličitého.

Jak vytvořit svět bez odpadu v potravinářství v Biopekárně Zemanka

Svět bez obalu v pekárně Zemanka poskytnuto ATOZ

Biopekárna Zemanka rozvíjí projekty bezobalového prodeje a cirkulárního pečení. Záměrem je minimalizace tvorby odpadu v obalových materiálech a v jídle. Díky bezobalovým výdejníkům Biopekárna Zemanka každoročně ušetří několik kilogramů papíru a plastu, které se běžně používají k balení sušenek a krekrů. V rámci tzv. cirkulárního potravinářství dokáže ročně zpracovat zhruba tunu kvalitní a výživné suroviny, pro kterou zatím neexistovalo využití.

První plovoucí fotovoltaická elektrárna ČEZ na horní nádrži přečerpávací elektrárny

První plovoucí fotovoltaická elektrárna ČEZ na horní nádrži přečerpávací elektrárny poskytnuto ATOZ Group

Kromě klasických elektráren provozuje společnost ČEZ i tři přečerpávací a na jedné z nich – ve Štěchovicích – testuje plovoucí fotovoltaiku. Do provozu byla uvedena v lednu 2022, původní výkon 21,6 kWp byl na podzim zvýšen na 87 kWp a letos na jaře byla „plovoučka“ připojena do distribuční sítě a dodává bezemisní elektřinu. 

Elektromobilita v nákladní dopravě - Dachser Czech Republic

Elektromobilita v nákladní dopravě Dachser poskytnuto ATOZ Group

Projekt logistické společnosti Dachser Czech Republic řeší lokálně bezemisní zásobování centra Prahy a Hradce Králové. Od února 2021 jako první logistický provider v České republice spustil distribuci paletových zásilek e-cargokolem. 

Udržitelnost a tepelná čerpadla od Daikin Airconditioning Central Europe – Czech Republic

Tepelná čerpadla od Daikin Airconditioning Central Europe poskytnuto ATOZ

Program „L∞P by Daikin“ podporuje zpětný odběr chladiv ze zařízení s ukončenou životností, která se po recyklaci znovu využívají v nových výrobcích. 

Pojišťovna Kooperativa spustila prevenční program pro odolnější krajinu, nazvala ho Pábení

Prevenční program pro odolnější krajinu poskytnuto ATOZ Group

Cílem programu je zvyšovat odolnost krajiny proti záplavám pomocí krajinných opatření blízkých přírodě, a tím přispívat k adaptaci krajiny na změnu klimatu. Vybraným obcím nabízí Kooperativa úhradu studie proveditelnosti od spolku Voda, lidé, krajina, jejímž výstupem je přehled možných přírodě blízkých opatření v krajině, která snižují riziko záplavy. Po realizaci opatření dochází ke zvýhodnění pojistné smlouvy obce. Do programu se zapojují další partneři, např. Erste Grantika či Nadace Partnerství. 

Živě: Největší ESG akce odstartovala. Pražský hrad hostí Global ESG & Sustainability Summit 2023

Inspirativní přednášky více než 35 předních českých odborníků na udržitelnost a ESG, panelové diskuze, rozhovory s moderátory či networking. To vše nabídne Global ESG & Sustainability Summit 2023. Sledujte živý přenos z akce.

Přečíst článek

Ve společnosti Lidl ČR úspěšně redukují plasty

Redukce plastů jako krok k udržitelnějším obalům, Lidl Česká republika poskytnuto ATOZ Group

V roce 2018 se Lidl Česká republika zavázal k tomu, že do roku 2025 sníží množství plastů v obalech vlastních značek v porovnání s rokem 2017 o 20 procent. Daný závazek byl splněn již koncem roku 2022 a změny se projevily u celé řady výrobků – ať už se jedná o zmenšování obalů, ztenčování fólií nebo o úplné odstraňování plastů. Řetězec se zavázal také k tomu, že do roku 2025 budou obaly privátních značek obsahovat 25 procent recyklovaných plastů. Jejich podíl v sortimentu nyní tvoří 18 procent. Čtvrtinu rPET obsahují 1,5l lahve pramenité vody Saguaro, obaly kávového nápoje značky Milbona tvoří až 50procentní recyklát. Ze 100procentního recyklátu jsou pak většinou vyrobeny obaly drogistických výrobků nebo vybrané nepotravinářské spotřební zboží. Ve spolupráci se společností Kaufland spustil Lidl ve vybraných prodejnách pilotní projekt zpětného odběru PET lahví a plechovek.

Udržitelnost a výzvy pro manipulační techniku v Linde Material Handling Česká republika

Udržitelnost a výzvy pro manipulační techniku v Linde Material Handling Česká republika poskytnuto ATOZ Group

Společnost Linde Material Handling vsadila na vodík a začala si vyrábět i vlastní palivové články. Zda byl tento krok správný, se dozvíme brzy. Nápovědou nám může být reálný vodíkový projekt, který byl zrealizován v Linde v Německu.

Projekt záchrany vody v závodě Hamé Babice 

Projekt záchrany vody v závodě Hamé Babice, Orkla Foods Česko a Slovensko ATOZ Group, užito se svolením

Projekt v jednom ze závodů Orkla (Hamé Babice) zaachrání takové množství vody, která by pokryla spotřebu obyvatel v menším městě.

Ekologická prodejna Penny Market v Skutči

Ekologická prodejna Skuteč, Penny Market poskytnuto ATOZ Group

Penny ve Skutči je prvním celodřevěným obchodem tohoto typu v ČR, při jehož stavbě byly využity CLT dřevo, BSH nosníky a dřevěné fasády ThermoWood. O snížení spotřeby energií se od jara 2023 postará rovněž střešní FVE. Obchod také zákazníkům nabídne dobíjení elektromobilů u dobíjecí stanice. 

Plzeňský Prazdroj inicioval projekt Pro chmel, který pomáhá zvýšit odolnost chmele

Pro Chmel – umělá inteligence na chmelnici poskytnuto ATOZ Group

Projekt Pro chmel, který inicioval Plzeňský Prazdroj společně s Microsoftem a zástupci české chmelařské komunity, spojil odborníky z celého světa s cílem pomoci českým chmelařům adaptovat se na klimatickou změnu. Na šesti chmelnicích na Žatecku umístili senzory, jež sledují klimatické podmínky, teplotu a vlhkost půdy a růst chmelnice zvenčí, ale i chmelové „EKG“, které pomocí průtoku živin hlídá zdraví i míru stresu rostlin zevnitř. Sesbíraná data, satelitní snímky a historické údaje jsou analyzovány pomocí umělé inteligence. Ta pomáhá pochopit, jak chmel reaguje na vnější podmínky. Výstupem projektu bude mobilní aplikace, která pěstitelům poradí, jak zacházet s vodou a dalšími zdroji efektivněji.

Zálohový systém na Slovensku

Recyklácia zozbieraných PET fliaš a plechoviek do nových obalov poskytnuto ATOZ

Slovenský zálohový systém vysoko přesáhl zákonem stanovený cíl míry návratnosti obalů už v úvodním roce fungování. Společným úsilím se Slovákům podařilo vrátit 820 milionů zálohovaných obalů, přičemž na trh bylo uvedených přibližně 1,1 miliardy obalů. Zálohový systém na Slovensku tak dosáhl 71procentní míry návratnosti. 

Vše o ESG čtěte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme