Reklama

Euro vůči dolaru oslabilo na nejnižší úroveň za posledních dvacet let

Evropská centrální banka, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Euro se v úterý dopoledne na devizovém trhu propadlo vůči dolaru na nejnižší hodnotu od prosince 2002. Podle analytiků k tomu přispívají obavy z recese a také energetická krize v eurozóně. Dolar naopak těží z razantního zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech. Euro před polednem ztrácelo téměř 1,2 procenta a obchodovalo se za 1,0301 dolaru.

Reklama

Analytik společnosti MUFG Derek Halpenny uvedl, že po dalším výrazném růstu cen zemního plynu v Evropě a Británii se zvyšuje riziko, že Evropa sklouzne do recese. Náladu také zhoršují obavy z toho, jak bude reagovat Evropská centrální banka. Šéf německé centrální banky Joachim Nagel se totiž snaží ochránit vysoce zadluženou zemi před prudkým růstem úrokových sazeb, což ohrožuje plány ECB. Ta už dříve naznačila, že v červenci hodlá zvýšit sazby o 0,25 procentního bodu a v září o 0,5 procentního bodu.

„Pro euro bude nadále velmi obtížné dosáhnout významnějšího růstu, protože situace v energetice se zhoršuje a rizika ekonomického růstu se výrazně zvyšují,“ uvedl Halpenny.

„Euro vůči dolaru slábne, neboť se zvyšuje obava z recese v Evropě, vyvolané probíhající energetickou krizí a dopady války na Ukrajině. Zároveň Evropská centrální banka již delší dobu vytváří tlak na oslabování eura vůči dolaru zdráháním se aktivněji přistoupit k normalizaci vlastní extrémně expanzivní měnové politiky. Teprve ke konci letošního června ECB ukončila svůj program nákupu aktiv za nově vytvářená eura, který zahájila v polovině minulého desetiletí,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Euro se letos vůči dolaru zatím propadlo o osm procent. Rekordní inflace v eurozóně hrozí fatálně oslabit kupní sílu evropských domácnostní a firem, což by právě uvrhlo kontinent do recese. Právě zejména hrozba recese vede trhy k přehodnocení svých sázek na zvyšování úroků v podání ECB,“ doplnil Kovanda.   

Dolarový index,který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si před polednem připisoval jedno procento na 106,19 bodu. Dolar k japonskému jenu přidával 0,1 procenta na 135,73 jenu a pohyboval se kolem nejvyšší hodnoty za 24 let. Euro vůči jenu ztrácelo 1,1 procenta a pohybovalo se kolem 139,84 jenu.

Předseda HZDS a slovenský premiér Vladimír Mečiar (vlevo) hovoří 26. srpna 1992 v zahradě brněnské vily Tugendhat s českým premiérem a předsedou ODS Václavem Klausem během jednání o rozdělení federace.

Přesně před 30 lety Klaus a Mečiar domluvili rozpad federace. Šlo hlavně o to, abychom po sobě nezačali střílet, říkají dnes

Ta fotografie je už ikonická. Poklidný letní den na rozlehlé zahradě, dva muži u stolu. Bylo 26. srpna 1992 a v brněnské vile Tugendhat se setkali tehdejší premiéři Klaus a Mečiar. Dva představitelé států se právě domlouvali na rozdělení federace. Historická událost, která ani dnes nemá, a možná nikdy nebude mít jednoznačný výklad. Věčným sporem nejspíš zůstane, kdo za rozpad může víc, zda Češi, nebo Slováci. Dnes se oba aktéři shodují, že už tehdy byla federace rozdělená a šlo jen o to, aby po sobě oba národy nezačaly střílet.

Přečíst článek

Gazprom

Gazprom přitvrzuje. Zvažuje kromě plynu prodávat za rubly i LNG

Ruský plynárenský gigant Gazprom navrhl rozšířit systém prodeje plynu za rubly o zkapalněný zemní plyn (LNG). Dosud se tento systém, kdy si zahraniční kupci plynu musí založit u ruské banky dva účty, jeden v zahraniční měně a druhý v rublech, používá jen pro platby za plyn dopravovaný plynovody. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na manažera Gazpromu Kirilla Polouse.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme