Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drahý nikl může smést ambice Evropy zezelenat

Stavba první evropské továrny automobilky Tesla nedaleko Berlína je v plné proudu.
ČTK
Zdeněk Pečený

Konflikt na Ukrajině tento týden přinesl nevídaný chaos na trhu s niklem, kovem potřebným pro výrobu baterií. V konečném důsledku by to mohlo mít devastující účinek nejen na evropské ambice v oblasti elektromobility. Spekulanti na pokles tohoto tradičně „výrobního“ kovu v tomto týdnu prodělali miliardy dolarů.

Reklama

Globální ambice automobilek dostat na trh více elektromobilů se tento týden pěkně prodražily. „Cena niklu se ve středu na Londýnské burze kovů (LME) dostala nejvýše od roku 2007,“ říká Štěpán Hájek ze společnosti XTB. 

Obchodování s niklem na tomto největším světovém tržišti s kovy muselo být v úterý dokonce přerušeno, poté, co se cena tohoto obecného kovu dostala na 100 tisíc dolarů za tunu. Během jediného dne cena vyskočila o bezprecedentních 250 procent. Důvod? „Je jím stupňující se tlak na ruskou ekonomiku v podobě západních sankcí, které omezují dovozy z Ruska,“ dodal Hájek. Opět by se s niklem mohlo na burze LME začít obchodovat ve čtvrtek 11. března. 

Noční můra shortařů se zhmotnila

Odstřižení ruských dodávek zastihlo většinu obchodníků i automobilový průmysl naprosto nepřipravené. Podle zdrojů agentury Bloomberg tak hrozí bankrot velké spoustě společností včetně velké čínské banky, která proti růstu ceny niklu shortovala. Může jít o ztráty v řádu miliard dolarů.

Analytici sice očekávají, že ceny ze současných úrovní spadnou. Špatnou zprávou ale je, že pravděpodobně zůstanou nad svým dlouhodobým průměrem, což by znamenalo vyšší náklady na výrobu elektromobilů

Výrobci elektromobilů se spolu s vyšší poptávkou po autech na baterie již delší dobu snažili zajistit dodávky tohoto kovu. Elon Musk, šéf společnosti Tesla, se v poslední době nechal slyšet, že nedostatek niklu je jednou z jeho největších obav.

Elon Musk

Muskův sen o levnějších vozech Tesla dostává trhliny. Válka na Ukrajině prodražuje výrobu baterií

K cenově dostupným autům na baterie, které vytlačí ze silnic vozy se spalovacími motory, se ve svých snahách zezelenat upíná nejen celá Evropa, ale také řada automobilek. Jejich plány může ale zhatit probíhající válka na Ukrajině. Ta totiž prodražuje vzácné kovy, které jsou důležitou surovinou pro výrobu baterií, píše Reuters.

Přečíst článek

Příliš „nestabilní” prvek 

Nikl představuje nejzásadnější nákladovou položku při výrobě baterií,“ uvedl pro Bloomberg Sam Abuelsamid, hlavní analytik společnosti Guidehouse Insights. „Každý jeho cenový výkyv tak bude mít významný dopad,“ dodal. 

„Nikl může být pěkně nestabilní bestií,“ řekl Bloombergu William Adams, vedoucí výzkumu základních kovů a baterií ve Fastmarkets v Londýně.

Výzkumná agentura BloombergNEF spočítala, že 100kilowatthodinová baterie do elektrovozu potřebuje asi 66 kilogramů niklu. Loňská průměrná cena niklu byla asi 18,5 tisíce dolarů (420 tisíc korun) za tunu. To znamená, že v každé baterii bylo tohoto kovu za 1200 dolarů.

Pšenice, ilustrační foto

Putin přitvrzuje. Přeruší dodávku některých komodit

Ruský prezident Vladimir Putin vydal příkaz, kterým hodlá přerušit dodávku určitého typu zboží a surovin na Západ. Čeho se ruské sankce budou týkat konkrétně, jasné není. Nyní o tom bude jednat ruská vláda. Výsledek by měl Kreml oznámit do dvou dní, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

V závěru minulého týdne, ještě předtím, než trh s niklem zkolaboval, se tento kov obchodoval za cenu 29 tisíc dolarů za tunu, což už představuje 1900 dolarů na jednu takovou baterii. I rozdíl 700 dolarů na vstupu u jediného materiálu je pro výrobce významný. Pokud by se letos průměrná cena niklu dostala například na 50 tisíc dolarů za tunu, výroba baterie by se oproti loňsku prodražila o 2100 dolarů na kus, tedy o 48 tisíc korun. A to už je velmi významná suma a není vůbec nereálná.

Obchodníky tak aktuálně logicky trápí velká nejistota ohledně cen. Ty totiž mohou velmi fluktuovat v závislosti na jednotlivých kontraktech. V tom se trh s niklem liší od trhu s ropou.

Proruský demonstrant na Ukrajině

Kreml dál vede i hybridní válku. Na sociálních sítích šíří dezinformace kolem ukrajinské invaze

Dezinformační „válka“ pokračuje. Kreml šíří fake news nejenom v Rusku, ale i v zahraničí. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella je třeba, aby proti tomuto postupu EU aktivně bojovala. Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová přirovnala počínání Moskvy k praktikám Sovětského režimu. Podívejte se na některé ze lží, které se šíří na sociálních sítích.

Přečíst článek

Zatímco ceny niklu už týdny rostly kvůli obavám z narušení dodávek z Ruska, které patří mezi nějvětší světové těžaře tohoto kovu, cenový skok nastal až tento týden, když došlo k takzvanému „zmáčknutí“ obchodníků spekulujících na pokles cen niklu neboli shortařů. K tomu dochází tak, že se cena vyvíjí naprosto opačně, než spekulanti očekávali a oni musejí uzavírat své pozice s velkou ztrátou. To následně ještě více posílí růst ceny. 

Jednou z firem, které se spekulace na pokles cen tvrdě nevyplatila, byla čínská těžařská společnost Tsingshan Holding Group. Ta nyní čelí ztrátám v řádu miliard dolarů (vyšší desítky miliard korun). Od kolapsu firmu zachránilo noční vyjednání nouzových úvěrů od bank JPMorgan Chase a China Construction Bank. 

Válka na Ukrajině

Rusko může válčit dlouhé měsíce. Pomáhá mu drahá ropa

Rusko stojí válka 25 miliard korun denně, spočítal profesor válečných studií. I při embargu na ropu tak mohou válku financovat dlouhé měsíce, vždyť barel ropy teď prvně v historii stojí přes 3000 korun.

Přečíst článek

Zlaté slitky

Kdo vsadil na zlato, může slavit. Cenný kov je v Česku nejdražší v historii

Zlato naplňuje povahu bezpečného přístavu v nejistých dobách. Jeho cena od začátku letošního roku vzrostla o více než 15 procent, v korunách se obchoduje dokonce nejdráž v historii. Daří se ale i ostatním drahým kovům, třeba palladium i platina si polepšují ještě výrazněji.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

„Bílé zlato“ ztrácí lesk. Vyplatí se kutat lithium pod Cínovcem?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme