Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do týdne bude hotovo. Švýcarská banka UBS dokončí převzetí Credit Suisse

Největší švýcarská banka UBS
iStock
 ČTK

Největší švýcarská banka UBS oznámila, že dokončí převzetí svého domácího konkurenta Credit Suisse už 12. června. Spojením s druhou největší bankou ve Švýcarsku vznikne finanční gigant s rozvahou kolem 1,6 bilionu dolarů (35,3 bilionu korun).

Reklama

Credit Suisse se v březnu dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu banky v podobě jejího převzetí rivalem UBS.

UBS očekává, že akvizici Credit Suisse dokončí už 12. června 2023. V té době bude Credit Suisse Group sloučena s UBS Group,“ uvedla UBS v tiskové zprávě.

Největší švýcarská banka se 19. března dohodla, že za menšího konkurenta zaplatí tři miliardy švýcarských franků (72,7 miliardy korun) a převezme jeho ztráty až do pěti miliard švýcarských franků. Švýcarsko poskytlo státní peníze a záruky přesahující 200 miliard franků.

UBS banka, Curych, Švýcarsko

Lukáš Kovanda: Potopí obří problémy Credit Suisse i jejího zachránce? Akcie UBS prudce padají

Investoři se bojí, že poslední velkou švýcarskou banku UBS stáhnou ke dnu problémy nuceně a nouzově převzaté Credit Suisse. Akcie UBS dnes padají až o 14 procent. To je nejvíce od světové finanční krize roku 2009.

Přečíst článek

Pryč z burzy

Po dokončení transakce budou akcie Credit Suisse i její americké depozitní akcie (ADS) vyřazeny z obchodování na burzách v Curychu a v New Yorku. Akcionáři Credit Suisse obdrží jednu akcii UBS za 22,48 akcie Credit Suisse.

Po dokončení transakce bude spojená finanční skupina dohlížet na aktiva v hodnotě asi pěti bilionů dolarů a zaměstnávat bude po celém světě kolem 120 tisíc lidí. UBS nicméně už dříve oznámila, že kvůli snižování nákladů bude propouštět.

Kamila Horáčková: Sazby se vrátily do normálu, jen to nastalo rychle
video

Kamila Horáčková: Sazby se vrátily do normálu, jen to nastalo rychle

V těžkých dobách funguje švýcarský frank jako zlato, proto země nezažila tak vysokou inflaci, říká v dalším díle seriálu Jiný peníze česká manažerka působící ve Švýcarsku Kamila Horáčková.

Přečíst článek

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Na švýcarský úřad Finma, který vykonává dohled nad finančním sektorem, už přišly stovky žalob kvůli způsobu, jakým švýcarský stát zachránil banku Credit Suisse. Spor se vede zejména o dluhopisy AT1, které nechal úřad v záchranném procesu ocenit na nulu, čímž smazal jejich úhrnnou hodnotu zhruba 17 miliard dolarů (asi 365 miliard korun). Informovala o tom agentura Bloomberg. Celkem už se náhrady soudní cestou dožadují držitelé více než třetiny těchto dluhopisů.

Přečíst článek

Zánik bankovního gigantu  Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí.

„Finanční banánová republika.” Pověst Švýcarska se otřásá

Zánik bankovního gigantu Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí. Způsob záchrany a převzetí UBS, angažmá švýcarských úřadů i regulátora přispěly k tomu, že reputace Švýcarska jako finančního centra je otřesená, píše CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme