Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ECB čeká historické rozhodnutí. Jak moc zvýší sazby?

Šéfka ECB Christine Lagardeová
ČTK
Stanislav Šulc

0,5, nebo 0,75 procentního bodu? Čtvrt procentního bodu dělí dva klíčové scénáře Evropské centrální banky, která již za pár dní bude rozhodovat o zvýšení úrokových sazeb pro eurozónu. Že sazby porostou, je téměř jisté. Inflace v zemích platících eurech vystoupala na další rekord.

Reklama

Nechat bujet inflaci do skutečně nebezpečných výšin, nebo nechat zkrachovat Itálii a další výrazně zadlužené země? To jsou dva extrémní scénáře, které ve své měnové politice musí zvažovat šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová a tým centrálních bankéřů.

I proto je ECB nejopatrnější ze všech top centrálních bank, co se zvyšování sazeb týče. Ostatně zvedla je teprve na svém minulém zasedání, a to na 0,5 procenta. Přitom například Fed v současnosti drží sazby v pásmu 2,25 až 2,5 procenta a stále častěji se ozývají hlasy, že může jít až ke čtyřem procentům. I proto dolar v posledních měsících výrazně posiluje vůči euru.

ECB tak již v nadcházejícím týdnu musí přijít s dalším zvýšením. Podle agentury Bloomberg nad růstem sazeb panuje shoda mezi ekonomy. Ale razance, s níž bude ECB sazby zvyšovat, je již předmětem dohadů.

Obchod (ilustrační foto)

Inflace v eurozóně zdolala další rekord. V srpnu vystoupala nad devět procent

Míra inflace v eurozóně v srpnu zdolala další rekord. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen zrychlilo na 9,1 procenta z červencových 8,9 procenta, uvedl to Eurostat. Za vysokou inflací stojí zejména pokračující prudký růst cen energií. Údaje za celou Evropskou unii předběžný odhad neobsahuje.

Přečíst článek

0,5 nebo 0,75?

Čtvrt procentního bodu. To je rozdíl dvou scénářů, které ECB podle insiderů v současnosti zvažuje. Ačkoli při současné globální úrovni sazeb výrazně nad dvěma procenty to působí jako neznatelný rozdíl, ve skutečnosti to je pro ECB zásadní dilema.

Růst sazeb o 0,75 procenta by byl pro ECB zcela bezprecedentní. Naopak růst o půl procentního bodu si vyzkoušela již minule.

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Lukáš Kovanda: ECB boří měnově-politické tabu. Bohatí tak budou ještě bohatší a chudí ještě chudší

Nastává lom v měnové politice ECB. Zvyšování úroků už centrální banka eurozóny nepodmiňuje ukončením nákupu dluhopisů. Tento přístup může závažně zvýšit rozdíly mezi bohatými a chudými.

Přečíst článek

Problém zůstane

Co však je téměř jisté, ani případný růst sazeb o 0,75 procenta nepovede k urychlenému zabrždění inflace, která v srpnu v eurozóně dosáhla rekordní míry 9,1 procenta.

Pro srovnání: v USA je inflace 8,5 procenta a úrokové sazby jsou nad dvěma procenty.

Proti razantnějšímu zvyšování sazeb v eurozóně však hovoří právě vysoké zadlužení některých států v čele s Itálií. Těm se totiž každým zvýšením sazeb výrazně prodražuje obsluha dluhu.

zlato, zlaté slitky

Analytik: Zlato i stříbro zlevnilo. Stejně jako barometr ekonomické nálady, měď

Cena evropského plynu vzrostla od začátku roku do konce srpna o více než 170 procent, severomořská ropa Brent zdražila o téměř 30 procent. Naopak drahé i průmyslové kovy vesměs zlevnily. Ceny hlavních zemědělských komodit rostly jen mírně. Řekl analytik XTB Štěpán Hájek. Ceny komodit na světových trzích letos podle něj prošly extrémními výkyvy.

Přečíst článek

Britský historik Niall Ferguson

Krize v 70. letech byla nic proti tomu, co nyní přijde, varuje vlivný historik

Svět upadá do éry politických a ekonomických otřesů podobných těm ze 70. let minulého století. Dopady na energetické trhy ale mohou být na rozdíl od situace před půl stoletím mnohem horší a trvalejší, popsal pro CNBC přední historik Niall Ferguson věnující se dějinám evropského kontinentu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropská centrální banka, ilustrační foto

ECB řeší úrokové sazby. Volí mezi rostoucí inflací a hrozbou krachu Itálie

Přečíst článek
Donald Trump v Bruselu

Lukáš Kovanda: Euro naši bezpečnost nezvýší, důležitější jsou vztahy s Trumpem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme