Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Covid přifoukl ceny realit v Dubaji. Trh čeká ochlazení

Burdž Chalífa
Pixabay
Zdeněk Pečený

Anglický developer Danny Inman si nemůže koupi bytu v prestižní dubajské části Marina vynachválit. Z nákupu loni nevycouval ani po příchodu covidové pandemie. „Za rok se hodnota našeho bytu zvýšila o 20 procent,“ říká. „Navíc jsme tu v teple přečkali měsíce britského lockdownu,“ dodává. Dubajské nemovitosti mají za sebou dva roky silného růstu, ale vypadá to, že do pouštní oázy přichází ochlazení. 

Reklama

Kombinace úspěšného zvládnutí covidové pandemie, reformy vízových pravidel a nové možnosti stoprocentního vlastnictví firem cizinci během posledního roku a půl lákala do Dubaje zástupy realitních investorů a nových rezidentů. „Nyní lidé dokonce kupují tyto luxusní nemovitosti, aby v nich se svými rodinami bydleli,“ poukazuje Rohal Kohyar, marketingový ředitel Luxhabitat Sotheby's International Realty na nový trend.

Inmana, stejně jako řadu dalších, do Dubaje přilákalo přívětivé zimní počasí, ale také investiční příležitost v nemovitostech a promyšlenost rozvoje města a celého emirátu. „Vše se tady točí okolo infrastruktury,“ říká Inman. „Vezměte si třeba dálnice, které se stavěly pěti a víceproudé daleko do pouště, protože se vědělo, že Dubaj se zanedlouho rozroste natolik, že tam bude město a ne poušť,“ dodává.

Podhodnocená destinace

Podle analytiků nejsou ceny realit v Dubaji při porovnání s jinými vyhlášenými místy světa nijak extrémní. V mnoha oblastech jsou srovnatelné s cenami nemovitostí v Praze či dokonce levnější. 

„Máme pocit, že ceny v Dubaji jsou stále podhodnocené ve srovnání s jinými městy pohodného kalibru,“ říká Inman. Studie realitní společnosti Savills ukazuje, že co se ceny za metr čtvereční týče, je Dubaj třetím nejlevnějším místem mezi významnými městy světa. Levnější je pouze Kuala Lumpur a Kapské město. „Na druhou stranu je Dubaj čtvrtým nejnavštěvovanějším městem světa,“ odkazuje Inman na data magazínu Forbes a z toho mu vychází, že prostor pro další růst existuje anebo bude alespoň silná poptávka po krátkodobých pronájmech nemovitostí ze strany přijíždějících turistů. 

Vila v Dubaji, ilustrační foto

Trh s luxusními nemovitostmi v Dubaji táhnou bohatí Evropané

Poptávka po luxusních nemovitostech v Dubaji v prvním pololetí nebývale vzrostla, což vedlo i ke zvýšení cen. 

Přečíst článek

Přichází ochlazení

Šéf jednoho z největších dubajských realitních developerů, společnosti Damac, Hussain Sajwani se před dvěma lety proslavil výzvou k okamžitému zastavení další výstavby. Bál se, že emirátu hrozí výrazný přebytek bytů a domů. Nyní si myslí, že nic takového už nehrozí a trh je silný a nedávné růsty cen udržitelné. 

Společnost S&P Global Ratings, která mimochodem Damacu snížila výhled na status negativní, minulý měsíc varovala přesně před problémem nadbytku nemovitostí. „Strukturální nadbytek rezidenčních nemovitostí v Dubaji bude do budoucna nahlodávat dlouhodobý růst ceny realit,“ napsala S&P ve své zprávě. „Cenový růst tak bude mít křehčí základy,“ píše se dále.

Odborníci se shodují, že dubajský realitní trh potřebuje ubrat plyn. „Trh začíná ochlazovat. Zpomalení je určitě potřebné a zdravé,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Mohab Samak, šéf dubajské pobočky realitní kanceláře Engel & Völkers. „Některé oblasti za poslední dva roky zaznamenaly růst cen o 40 až 45 procent,“ dodává. Dubajský Real Estate Market Report za uplynulé čtvrtletí ale již hovoří o zpomalení růstu a cen a klesající poptávce.

Dubrovník, Jaderské moře

Češi na Jadranu. Jezdí tam na dovolenou i kupovat nemovitosti

Češi do Chorvatska nejezdí jen na dovolenou, ale i kupovat nemovitosti. Nejlevněji se tam dá pořídit byt za 1,5 milionu korun.

Přečíst článek

Skvrnou na „success story“ dubajského realitního trhu zůstávají nařčení, že napomáhá praní špinavých peněz. Pochybnosti aktuálně vzbuzuje rozšiřující přijímání kryptoměn k platbě za nemovitost. Někteří prodejci tuto možnost inzerují na sociálních sítích. „Jsou tu společnosti, které přijmou kryptoměnu a vystaví za prodávajícího šek, kterým si uhradí kupní cena. Většina developerů tuto formu platby akceptuje,“ vysvětluje Samak. 

Reportéři z projektu Organizace pro sledování organizovaného zločinu a korupce před třemi lety ve své zprávě emirát obvinili z napomáhání praní špinavých peněz. Nemovitosti v hodnotě desítek milionů korun mohou být prý koupeny výměnou za igelitky plné bankovek. „O několik dní může být transakce zrušena s tím, že se kupujícímu peníze vrátí bankovním převodem,“ popisuje zpráva jednu z praktik, jak rychle „vyprat“ velké částky nelegálně získaných prostředků.

Že velmi málo kupujících si na nákup nemovitosti v Dubaji potřebuje půjčit potvrzuje i Samak. Podle něj pouze jedno procento zahraničních klientů si k nákupu dubajské nemovitosti pořizuje hypotéku. Prý je s tím spousta papírování. Přitom i nerezidenti si mohou v Dubaji půjčit až 50 procent ceny nemovitosti. Tak to udělal Inman. „Před covidem jsme měli dokonce slíbeno 75 procent, ale když všichni začali panikařit, tak to snížili a museli jsme rychle najít extra hotovost,“ uzavírá Inman.

>>>>>>Zajímáte se o investice do nemovitostí? Čtěte zde<<<<<<

Bytová výstavba, ilustrační snímek
video

Nabídky nových bytů v Praze atakují hranici 140 tisíc za metr čtvereční

Nabídkové ceny nových bytů v Praze se na konci letošního třetího čtvrtletí vyšplhaly v průměru na 137 518 korun za metr čtvereční, meziročně se jedná o nárůst o více než pětinu. Prodejní ceny bytů v metropoli se zvýšily téměř o 15 procent a ve všech obvodech přesáhly cenu 115 tisíc korun za metr. Ukazují to data ze společné analýzy tří velkých developerských společností Central Group, Trigema a Skanska Reality.

Přečíst článek

Munchovo muzeum

Nejošklivější stavby světa: Munchovo muzeum i žižkovská věž

Nové muzeum nejslavnějšího norského malíře Edvarda Muncha, které se nedávno otevřelo pro veřejnost v Oslu, vyhrálo hlasování o nejošklivější novou budovu v Norsku. O výsledcích soutěže pořádané hnutím Arkitekturoppröret informoval deník Aftenposten. V galerii se podívejte na další stavby ve světě, které v „soutěžích ošklivosti“ uspěly – včetně žižkovského vysílače v Praze, jenž negativně zaujal pozornost ve světě hned několikrát.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dubai Marina

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme