Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh s luxusními nemovitostmi v Dubaji táhnou bohatí Evropané

Vila v Dubaji, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová

Poptávka po luxusních nemovitostech v Dubaji v prvním pololetí nebývale vzrostla, což vedlo i ke zvýšení cen. 

Reklama

Za poslední půl rok se v Dubaji prodalo rekordní množství rodinných domů. Počet transakcí se přiblížil dosud nejlepšímu roku 2013, upozornila agentura Bloomberg s tím, že nabídka, která převyšovala poptávku posledních osm let brzdila zvyšování cen.

Podle dat mezinárodní a realitní společnosti CBRE Group ceny rezidenčních nemovitostí stouply v průměru o 2,8 procenta. Nejde ale o razantní nárůst cen nemovitostí, ty jsou v průměru srovnatelné s těmi z předchozího pandemického roku. Vysoký je ale objem prodejů, které byly v prvním pololetí uzavřeny. Z dat společnosti CBRE vyplývá, že během prvních šesti měsíců letošního roku se jich uzavřelo oproti stejnému období loňského roku o téměř 70 procent víc, ve srovnání s prvním pololetím roku 2019 jde o nárůst téměř 50procentní.

Zájem je především o větší luxusní byty a domy.

Dubrovník, Jaderské moře

Češi na Jadranu. Jezdí tam na dovolenou i kupovat nemovitosti

Češi do Chorvatska nejezdí jen na dovolenou, ale i kupovat nemovitosti. Nejlevněji se tam dá pořídit byt za 1,5 milionu korun.

Přečíst článek

Trh s luxusními nemovistotmi v Dubaji živí bohatí Evropané

Trh s vilami oživili v Dubaji především bohatí Evropané, kteří v centru obchodu a cestovního ruchu Blízkého východu hledali útočiště před pandemií. Nejlidnatější město Spojených arabských emirátů totiž dostalo epidemii rychle pod kontrolu díky snadno dostupnému testování i očkování proti covidu.

Poptávka po větších domech a luxusních vilách je ale podle mezinárodní realitní společnosti Knight Frank celosvětovým trendem, což stejně jako v Dubaji vede ke skokovému až dvoucifernému nárustu cen za posledních pět let.

Víno jako investice.

Ve fondech "pro bohaté" už je 235 miliard

Víno, akcie a dluhopisy. Majetek ve fondech kvalifikovaných investorů roste rychleji než zbytek trhu.

Přečíst článek

Citelnému zdražení nemovitostí v Dubaji ale podle CBRE zatím brání dostatečná nabídka nemovitostí na trhu, i přestože od roku 2012 byl letos na trh uveden nejmenší počet dokončených domů, konkrétně 18 tisíc domů, s tím že do konce roku přibude do nabídky dalších asi 37 tisíc. Podle původních plánů ale mělo být dostaveno celkem 83 tisíc objektů.

„Kvůli tomu, že nabídka stále převyšuje poptávku se neočekává, že se ceny domů v rámci celé Dubaje razantně zvýší. Na to si ještě budeme chvíli počkat,“ uzavřel Taimur Khan, vedoucí analytik ve společnosti CBRE.

Ruiny se díky architektovi proměnily na luxusní hotel.

Italský architekt z tisíc let starých ruin vytvořil luxusní hotel

Tisíc let starý hrad v italském regionu Umbria, napůl cesty mezi Florencií a Římem, si v roce 1984 pořídil místní architekt a designér Benedikt Bolza. A od té doby starobylý objekt obývá a přestavuje, s maximálním respektem k historii.

Přečíst článek

Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: Luxus není zlatý kohoutek, ale dokonalá funkčnost

Petr Kolář patří k nejžádanějším českým architektům současnosti, i miliardáři na něj stojí frontu. Staví hotelové resorty, vesnice, olympijské parky i rodinné domy. Označení „architekt miliardářů” se ale brání. „Kvalitní architektura jde dělat i s útlým rozpočtem, stavíme projekty i za milion,” říká Kolář v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Město Maenza se nachází 70 kilometrů jihovýchodně od Říma.

Italské město u Říma prodává domy. Za jedno euro mají i výhled na moře

Přečíst článek
Ceny nemovitostí v Česku se stabilizují

Ceny nemovitostí v Česku se začínají stabilizovat. To si v Německu říci nemohou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme