Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vývozní cena plynu se letos zdvojnásobí, odhaduje Rusko

Gazprom
iStock
 ČTK

Rusko předpokládá, že se průměrná vývozní cena jeho plynu letos více než zdvojnásobí na 730 dolarů (17 614 korun) za 1000 metrů krychlových. Až do roku 2025 pak bude klesat spolu se snižováním vývozu. Vyplývá to z odhadu ruského ministerstva hospodářství, do kterého nahlédla agentura Reuters.

Reklama

Pro Evropu je Rusko hlavní dodavatel plynu. Tok plynu z Ruska do Evropy je letos omezený. Některé evropské země od něj byly odstaveny poté, co odmítly platit za dodávky v rublech. Část přepravních kapacit byla po ruské vojenské invazi na Ukrajinu uzavřena a dál trvá spor mezi Ruskem a Evropany ohledně turbíny pro plynovod Nord Stream 1. Plyn v reakci na tyto události prudce zdražil.

Ruské ministerstvo hospodářství předpovídá, že státní podnik Gazprom letos plynovody vyveze 170,4 miliardy metrů krychlových (bcm) plynu. V květnu úřad odhadoval, že to bude 185 miliard metrů krychlových. Loni Gazprom podle něj vyvezl 205,6 miliardy kubických metrů. Úřad očekává, že množství vyvezeného plynu bude klesat i po skončení letošního roku, neuvádí ale proč.

Nově odhadovaná letošní průměrná vývozní cena 730 dolarů za 1000 metrů krychlových představuje oproti loňsku více než dvojnásobek. Ve srovnání s předchozí prognózou je nová cena o 40 procent vyšší.

Jozef Síkela

Síkela: Při nedostatku plynu očekávám solidaritu domácností

Udržet ekonomiku v chodu je podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) v zájmu každého. Stát nebude podle něj při nedostatku plynu preferovat průmysl před domácnostmi, v určité fázi je ale možné, že bude potřeba i jejich solidarita a částečné omezení. Upozornil na to, že lidé jsou zaměstnanci firem a zároveň jejich produkci využívají.

Přečíst článek

Ceny plynu se mohou zvýšit o 60 procent

Gazprom v úterý varoval, že ceny plynu v Evropě se mohou v zimě zvýšit o dalších 60 procent na více než 4000 dolarů (96 713 korun) za 1000 metrů krychlových. Sdělil, že jeho dodávky se od 1. ledna do 15. srpna ve srovnání se stejným obdobím loni snížily o 13,2 procenta na 274,8 miliardy metrů krychlových.

Reuters nahlédl tento týden do celkové předpovědi ruského ministerstva hospodářství. Ta podle něj naznačuje, že ruská ekonomika se se sankcemi vypořádává lépe, než se Moskva zpočátku obávala, a oslabí méně, než se předpokládalo.

topení

Lukáš Kovanda: Německo bije s plynem na poplach, Česko přizvukuje. V nouzi omezí teplo do domácností

Pokud Rusko zcela přeruší dodávky, Německu v zimě vystačí plyn na necelé tři měsíce. Průšvih to bude i pro Česko. V krizovém scénáři dojde v obou ekonomikách na omezení tepla pro domácností.

Přečíst článek

Jaderná elektrárna

Energetická krize nedovoluje Němcům odstavit jaderné elektrárny

Německo kvůli energetické krizi neodstaví své poslední tři jaderné elektrárny a nechá je prozatím v provozu i po konci letošního roku, kdy Berlín zastavení výroby energie z jádra plánoval, napsal list The Wall Street Journal, který se odvolává na tři nejmenované německé vládní představitele. Ponechání jaderných elektráren v provozu bude pro Německo přelomovým rozhodnutím, neboť v zemi až do ruské invaze na Ukrajinu panovala jasná a široká politická shoda na odklonu od nukleární energetiky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme