Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Dexit“. Odchod z EU by Německo zruinoval, varuje vlivný politik

Christian Lindner
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Hlavně z pravicově-populistického tábora se i v Německu ozývají návrhy na to, aby největší evropská ekonomika opustila evropský blok.

Reklama

Německo se od pandemie potýká s různými problémy, něco je důsledkem energetické krize, která nastala s ruskou agresí na Ukrajině a také koncem plánu na dovoz levné ruské ropy do Evropy. Německá energeticky náročná ekonomika dostala velkou ránu. Ekonomické oslabení dopadlo i na realitní trh, který skomírá - a to jak rezidenční, tak komerční.

Kvůli ekonomickým problémům, které provázejí třeba časté stávky, sílí hlas pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD). Nehledě na nepovedný odchod Británie z Evropské unie, strana volá po takzvaném „Dexitu“, tedy odchodu Německa z EU. 

Důrazně před tím varoval ministr financí Christian Lindner (na snímku). Podle něj by německé hospodářství zkrachovalo, kdyby následovalo Británii a vystoupilo z Evropské unie, jak navrhuje krajně pravicová strana Alternativa pro Německo.

Jednotný trh EU je pro největší evropskou ekonomiku „nesmírně důležitý“ a takzvaný „Dexit“ by byl pro Německo závislé na exportu tím nejhorším možným scénářem, řekl Lindner v pondělí v rozhovoru pro londýnskou televizi Bloomberg.

„Proto musíme lidem říct: Dobře, možná nejste v souladu s vládní politikou, ale to není důvod pro změnu celého systému a pro změnu toho, na čem je založeno naše bohatství,“ dodal. Přední němečtí politici a lídři podniků opakovaně varovali, že nápad AfD na německou verzi brexitu by byl pro hospodářskou aktivitu katastrofální. Například šéf Kolínského institutu pro ekonomický výzkum (IW) Michael Hüther řekl Süddeutsche Zeitung, že odchod Německa z Evropské unie, který AfD požaduje, by vedl k obrovské ztrátě prosperity. „Žádný jiný národ nezískal na exportu z jednotného trhu EU tolik jako Německo,“ řekl s tím, že export by okamžitě propadl zhruba o šest procent ročně. Za deset až patnáct let by ztráta činila dokonce 10 procent. „Mluvíme o ztrátě 400 až 500 miliard eur,“ řekl Hüther. „To by byly tisíce eur na obyvatele v podobě ztracené prosperity.“

Německo by se tedy v případě odchodu z EU muselo vyrovnat s výrazně horšími obchodními podmínkami než dosud. Měnová unie také odstranila dřívější kurzové riziko, které bylo velmi zatěžující.  „Pokud bychom předpokládali ztrátu 5 procent růstu v Německu, znamenalo by to snížení počtu pracovních míst o 2,2 milionu,“ uvedl Hüther.

To my ne, to referendum

Lídryně AfD Alice Weidelová minulý měsíc v rozhovoru pro Financial Times označila brexit za „vzor pro Německo“ a navrhla uspořádání referendum, aby „lidé rozhodli stejně jako v Británii“.

Protiimigrační strana využívá rozladění voličů a v průzkumech veřejného mínění se v posledních měsících vyšvihla na druhé místo za hlavní opoziční konzervativce. Alianci tří stran kancléře Olafa Scholze, kterou tvoří jeho sociální demokraté, Zelení a Svobodní demokraté, postihl propad podpory.

Soumrak německého průmyslu

Soumrak německého průmyslu. Jeho slavné dny se velmi rychle chýlí ke konci

Německý průmysl skomírá. Ani poslední zveřejněná čísla nedokázala navrátit optimismus do kdysi silného odvětví českého souseda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme