Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Opakované volby v Berlíně uškodily Scholzovi a pomohly opozici a populistům

Opakované volby v Berlíně pomohly konzervativní CDU a populistické AfD
ČTK
 ČTK

Opakované spolkové volby ze září 2021 v části Berlína přinesly zisky opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unii (CDU) a pravicově populistické Alternativě pro Německo (AfD).

Reklama

Naopak vládní sociální demokraté (SPD) kancléře Olafa Scholze a koaliční liberální svobodní demokraté (FDP) musejí počítat se ztrátami. Vyplývá to z průběžných výsledků po sečtení takřka všech hlasů. Sociální demokracie nicméně i přes horší výsledek proti roku 2021 zůstává v Berlíně nejsilnější politickou stranou.

V Berlíně v roce 2021 v řádném termínu spolkových voleb vyhrála SPD s 23,4 procenta hlasů. Na druhém místě skončili Zelení s 22,4 procenta hlasů následovaní unií CDU s 15,9 procenta, postkomunistickou Levicí s 11,4 procenta, FDP s 9,1 procenta a stranou AfD s 8,4 procenta.

Olaf Scholz, německý kancléř

Olaf Scholz se stal terčem ruských dezinformátorů

Cílem ruské dezinformační kampaně, na níž upozornilo německé ministerstvo zahraničí, je posílit nelibost Němců vůči současné vládní koalici vedené kancléřem Olafem Scholzem a podkopat jejich podporu Ukrajiny, která se už skoro dva roky brání ruské invazi.

Přečíst článek

Volby v metropoli ale v roce 2021 doprovázel značný chaos, proto ústavní soud loni v prosinci nařídil hlasování zopakovat ve 455 z 2256 berlínských volebních okrsků. Podle průběžných výsledků si dnes nejlépe vedla CDU, která tak po započtení části výsledku z roku 2021 získá asi 17 procent hlasů. AfD si polepší zhruba o jeden procentní bod na 9,4 procenta hlasů. Mírně si polepší zřejmě i Levice, která by mohla mít 11,5 procenta.

V Berlíně nadále zůstává nejsilnější stranou SPD, která bude mít po revizi asi 22,5 procenta hlasů. Rovněž vládní Zelení mohou očekávat 21,9 procenta hlasů a FDP 8,3 procenta.

Výsledek dnešního hlasování nijak neovlivní parlamentní většinu vlády sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze, drobné změny v rozložení sil ve Spolkovém sněmu nicméně vyloučeny nejsou.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme