Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další direkt pro Německo. Ceny komerčních nemovitostí tam rekordně klesly

Ceny komerčních nemovitostí v Německu ve čtvrtém čtvrtletí rekordně klesly
ČTK
 ČTK

Ceny komerčních nemovitostí v Německu se v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně propadly o rekordních 12,1 procenta, uvedla německá bankovní asociace VDP. Realitní sektor v největší evropské ekonomice se potýká s nejhorší krizí za poslední desetiletí, s dalším poklesem cen se tam počítá i letos.

Reklama

Na vrcholu byly ceny komerčních nemovitostí ve druhém čtvrtletí roku 2022. Ve srovnání s tímto vrcholem jsou nyní ceny nižší o 16,5 procenta.

Obrat trendu u cen nemovitostí je zatím v nedohlednu, navzdory častým veřejným spekulacím. Situace zůstane zatím obtížná i v roce 2024,“ uvedl ředitel VDP Jens Tolckmitt. Dodal, že krize na trhu s realitami zasahuje kanceláře více než obytné domy. Jak německá ekonomika slábne a nejistota ohledně plného návratu pracovníků do kanceláří narůstá, poptávka zůstává utlumená.

Soumrak německého průmyslu

Soumrak německého průmyslu. Jeho slavné dny se velmi rychle chýlí ke konci

Německý průmysl skomírá. Ani poslední zveřejněná čísla nedokázala navrátit optimismus do kdysi silného odvětví českého souseda.

Přečíst článek

Výhled na letošní rok zatím počítá s dalším poklesem. Vzhledem k tomu, že potenciální kupci kancelářských prostor stále požadují větší slevy, než je většina prodávajících ochotna nabídkout, zůstane trh pravděpodobně nadále slabý, dodal Tolckmitt.

Realitní trh v Evropě, zvláště v Německu, zažíval roky znatelný rozkvět, protože úrokové sazby klesaly, což prudce zvyšovalo poptávku. Náhlý vysoký růst sazeb a stavebních nákladů však některé developery uvrhly do platební neschopnosti, protože bankovní financování vyschlo a obchody se téměř zastavily.

Opakované volby v Berlíně pomohly konzervativní CDU a populistické AfD

Opakované volby v Berlíně uškodily Scholzovi a pomohly opozici a populistům

Opakované spolkové volby ze září 2021 v části Berlína přinesly zisky opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unii (CDU) a pravicově populistické Alternativě pro Německo (AfD).

Přečíst článek

Z evropských zemí zasáhla krize v realitním sektoru nejvíce právě Německo, upozornila agentura Reuters. V dalších zemích jsou potíže znát v Číně nebo ve Spojených státech. Pracovní místa jsou tam stále více ohrožena a sektor volá po mimořádné pomoci.

Problémy na trhu komerčních realit ohrožují také banky. Obavy z napojení na tento sektor nyní sílí a německé banky jsou pod stále větším drobnohledem investorů. Akcie Deutsche Pfandbriefbank v pátek klesly na rekordní minimum. Začátkem minulého týdne banka oznámila, že zvýšila rezervy na pokrytí případných ztrát kvůli slabému trhu s komerčními nemovitostmi, uvedla agentura Bloomberg.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ceny nemovitostí v Česku se stabilizují

Ceny nemovitostí v Česku se začínají stabilizovat. To si v Německu říci nemohou

Přečíst článek
Staré město v Mnichově

Probíhající krach německých komerčních nemovitostí začíná ohrožovat tamní bankovní sektor

Přečíst článek
Německo, Sasko

V Německu zuří opravdová realitní krize. Ceny bytů a domů spadly na šedesátileté dno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme