Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Den D: Americký Fed zřejmě zvýší sazby na čtrnáctileté maximum

Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA
ČTK
 ČTK

Americká centrální banka (Fed) dnes rozhodne o nastavení své měnové politiky. Podle předních zpravodajských agentur se předpokládá, že opět zvýší své úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Základní úrok Fedu by tak stoupl do rozpětí tři až 3,25 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za 14 let. Kvůli rostoucím úrokovým sazbám ve Spojených státech sílí obavy, že americká ekonomika vstoupí do recese.

Reklama

Fed se podobně jako další centrální banky snaží zvyšováním úroků omezit růst spotřebitelských cen. Meziroční míra inflace ve Spojených státech se v červnu vyšplhala až na 10,1 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za čtyři desetiletí. V červenci nicméně klesla na 8,5 procenta a v srpnu se snížila na 8,3 procenta.

Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA

Fed může překvapit a zvýšit sazby více, než se čekalo. Na stole je růst o 75 až 100 bodů

Fed v nadcházejícím týdnu patrně zvýší úrokové sazby o 75 bazických bodů. Odhaduje to agentura Bloomberg, podle níž americkou centrální banku k takovému kroku tlačí „tvrdá data“ z vývoje tamní ekonomiky.

Přečíst článek

Srpnová inflace však byla vyšší, než očekávali analytici, kteří ji odhadovali na 8,1 procenta. To podpořilo očekávání, že Fed tento týden přikročí k dalšímu výraznému zvýšení úroků. Na předchozím červencovém zasedání americká centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu do pásma 2,25 až 2,50 procenta.

Šéf Fedu Jerome Powell minulý měsíc varoval, že přísná měnová politika potřebná k potlačení vysoké inflace "přinese určitou bolest" americkým domácnostem a podnikům. Řada ekonomů se podle agentury AP domnívá, že boj s inflací se neobejde bez hospodářské recese a růstu nezaměstnanosti. Spojené státy jsou největší ekonomikou na světě.

Brotánie, Tower bridge

Centrální banky způsobí recesi, míní ekonomové. Je to cíl, ne chyba

Hned několik významných centrálních bank v tomto týdnu zvýší úrokové sazby. Opět. A nejspíš znovu prudce. Aktuální zvyšování sazeb přitom snižuje růst jednotlivých ekonomik a podle řady ekonomů se tak již nelze vyhnout recesi. To však není chyba, ale vlastnost, míní centrální bankéři. Snaží se totiž z finančního světa odsát část peněz, které způsobují aktuální inflaci. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Vláda USA si krátkodobě půjčuje nejdráže v dějinách, houstne totiž strach z bankrotu

Bílý dům si krátkodobě půjčuje nejdráž v dějinách. Houstne strach z bankrotu USA

Přečíst článek
Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA.

Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu a bude v tom pokračovat

Přečíst článek
Inflace zatěžuje i bohatší lidi

Inflace netíží jen Čechy. I americká střední třída se plácá od výplaty k výplatě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme