Reklama

Další problém. Kvůli sporům o poplatky byl zastaven export ropy v ropovodu Družba vedoucí i do Česka

ropovod Družba, ilustrační foto
ČTK

Ukrajina od 4. srpna zastavila tranzit ruské ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede mimo jiné i do České republiky. Podle agentury Interfax to oznámil ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta podle něj přestal ropu posílat dál kvůli neuhrazení tranzitních poplatků. Příčinou jsou podle ruské strany západní sankce.

Reklama

Transněfť uvedl, že platba za srpnový tranzit, kterou v červenci zaslal firmě Ukrtransnafta, se vrátila zpět na jeho účet. Společnost Gazprombank, která má platby na starosti, podle agentury Reuters uvedla, že peníze se vrátily kvůli restrikcím ze strany Evropské unie. Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

K obnovení dodávek ropy ropovodem Družba do České republiky by mělo dojít v průběhu několika dní. Uvedla to společnost Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba a ropovodu IKL. Zásobování ropou rafinerie v Litvínově je však plně zajištěné z operativních zásob umístěných na centrálním tankovišti v Nelahozevsi, jejichž objem je dostatečný do chvíle, než se znovu obnoví provoz ropovodu Družba.

Aktivace nouzových zásob ropy ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR) zatím není zvažována, dodala firma. Zásoby SSHR pro chod rafinerie v Litvínově v současné chvíli stačí na zhruba 90 dnů, uvedla správa.

Ropná rafinérie

Ceny ropy jsou zpět na předválečné úrovni kvůli obavě z globálního útlumu

Ceny ropy pokračují ve výrazném poklesu kvůli obavám, že hospodářský útlum v USA a v Evropě sníží poptávku po palivech. Vrátily se tak na úrovně z doby před 24. únorem, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu.

Přečíst článek

Rusko prostřednictvím jižní větve ropovodu Družba obvykle dodává zhruba 250 tisíc barelů ropy denně.

Evropská unie se již dříve dohodla, že od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba, který zásobuje Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Zastavení Družby? Nedozírné škody

Pokud by Rusko zastavilo tok ropy ropovodem Družba, byl by výpadek dodávek pohonných hmot v České republice obrovský. Výjimka z takzvaného ropného embarga je tak pro Česko i další státy logická a nezbytná, uvedli v polovině července tuzemští odborníci. Při úvahách o ropném embargu je podle nich nutné si uvědomit, že ČR dováží množství pohonných hmot ze zemí, kde se právě z ruské ropy vyrábí.

Podle obchodního ředitele skupiny UCED a odborníka na novou energetiku Václava Skoblíka se do ČR dováží asi třetina paliv pro motorová vozidla. A to například ze Slovenska, které se vyrábí právě z ruské ropy z ropovodu Družba. "V případě, že by ropovodem Družba přestala do Evropy proudit ropa, na českém trhu by mohlo postupně chybět 50 až 60 procent potřebných pohonných hmot," uvedl již dříve Skoblík.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Přečíst článek
Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

Lukáš Kovanda: Kvůli dopadu rakety v Polsku oslabuje zlotý, zlevňují akcie i ropa. A Družba stále stojí

Přečíst článek
Ropovod Družba, Maďarsko

Dodávky ropy Družbou do Česka stojí. Ropovod je bez proudu v důsledku raketového úderu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme