Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB se blíží k plánu guvernéra Michla. Nakoupila další tuny zlata

ČNB se blíží k plánu guvernéra. Nakoupila další tuny zlata
ČTK
 ČTK

Česká národní banka (ČNB) v prvním čtvrtletí nakoupila téměř pět tun zlata. V rezervách ho ke konci března měla 1,144 milionu troyských uncí, což odpovídá 35,58 tuny, vyplývá z údajů o struktuře devizových rezerv. Od konce loňského března se objem zlata v rezervách více než zdvojnásobil.

Reklama

Ke konci loňského roku měla ČNB v rezervách 986 tisíc troyských uncí (30,67 tuny) zlata. Jeho hodnota byla dvě miliardy dolarů (47,5 miliardy korun). Do konce prvního čtvrtletí objem zlata narostl na 1,144 milionu troyských uncí, jeho hodnota dosáhla 2,5 miliardy dolarů (58,4 miliardy korun).

Centrální banka začala ve větší míře nakupovat zlato v roce 2022. Ke konci roku 2022 ho měla v rezervách 385 tisíc troyských uncí, tedy zhruba 11,97 tuny. Na konci loňského prvního čtvrtletí dosáhl objem zlata v rezervách 434 tisíc troyských uncí (13,5 tuny), za poslední rok se tak jeho množství více než zdvojnásobilo. Od poloviny loňského roku nakupuje ČNB čtvrtletně zhruba pět tun zlata.

Guvernér ČNB Aleš Michl v minulosti opakovaně uvedl, že by se zlatá rezerva centrální banky měla postupně zvýšit ke 100 tunám zlata. Zlato by potom představovalo zhruba pět procent celkových devizových rezerv ČNB. Podle něj by takový objem zlata zlepšil diverzifikaci portfolia rezerv a zároveň by zvýšil jejich výnos. Podle Michla by také ČNB vybudovala pro příští generace zlatý poklad.

Většina zlata, které ČNB nakupuje, se fyzicky nenachází v jejích budovách. Člen bankovní rady Jan Kubíček v minulosti upozornil, že nakoupené zlato je zpravidla uloženo v zahraničních bankách.

Češi prchají před inflací ke zlatu

Zlato láme rekordy. A má před sebou fantastický výhled

Zlato ve čtvrtek překonalo hranici 2 300 dolarů za unci. A drahý kov má před sebou býčí výhled. Do roka by to mohlo podle investičního veterána a ředitele společnosti Swiss Asia Capital Juerga Kienera dotáhnout až na hodnotu 2 600 dolarů.

Přečíst článek

Bradáčová prověřuje záložnu, v níž měl „zapomenuté“ konto i premiér Fiala

Bradáčová prověřuje záložnu, v níž měl „zapomenuté“ konto premiér Fiala

O fungování Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) s VIP klienty, v níž měl „zapomenuté“ konto i premiér Petr Fiala, se zajímají detektivové z odboru hospodářské kriminality pražského krajského ředitelství. Dozor v kauze převzalo Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze, předtím spis ležel u městských žalobců. Píšou o tom dnešní Lidové noviny (LN).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme