Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlato láme rekordy. A má před sebou fantastický výhled

Češi prchají před inflací ke zlatu
iStock
 nst
nst

Zlato ve čtvrtek překonalo hranici 2 300 dolarů za unci. A drahý kov má před sebou býčí výhled. Do roka by to mohlo podle investičního veterána a ředitele společnosti Swiss Asia Capital Juerga Kienera dotáhnout až na hodnotu 2 600 dolarů.

Reklama

Očekávání snižování úrokových sazeb a nákupy centrálních bank pomohly v posledních měsících podpořit rallye zlata. Drahý kov letos dosáhl několika rekordních maxim, včetně dalšího ve čtvrtek, kdy spotové zlato překonalo hranici 2 300 dolarů za unci. Poté mírně oslabilo. Na začátku pátku se obchodovalo kolem 2278 dolarů za unci.

Proč cena zlata roste

Důvody jeho dosavadního vzestupu - a to, o kolik výše může v blízkém až střednědobém horizontu vystoupat - jsou mezi investory žhavým tématem, zejména vzhledem k tomu, že růst akciových trhů zůstává silný.

Juerg Kiener, investiční ředitel společnosti Swiss Asia Capital, v pořadu televize CNBC řekl, že jeho analýza forwardové křivky pro zlato „vypadá fantasticky“.

Kiener očekává, že do roka by unce zlata mohla stát i 2600 dolarů. Cenu zlata podle něj podpoří posun k „multipolárnímu světu“, měnící se struktury mezinárodního obchodu a zrychlená poptávka po drahých kovech v Asii. Dalším důvodem jsou vlády, které „tisknou peníze, jako by nebylo zítřka,“ dodal.

Dalším často zmiňovaným faktorem je pravděpodobnost snížení úrokových sazeb americkým Fedem, podle očekávání k tomu dojde hned třikrát. Nižší výpůjční náklady obvykle zvyšují atraktivitu zlata, protože investoři se odklánějí od aktiv s pevným výnosem, jako jsou dluhopisy.

„Máme tu masivní tok drahých kovů, které opouštějí Západ,“ řekl Kiener. Poptávka po drahých kovech naopak roste v Asii. Podle Světové rady pro zlato (World Gold Council) čínští investoři a domácnosti v roce 2023 vykazovali zvýšenou poptávku po zlatě kvůli chaotickému vývoji na tamním trhu nemovitostí a propadu akciového trhu. 

Centrální banky také v posledním roce zvýšily své zlaté rezervy, což podpořilo ceny zlata.

Cena zlata

Zlato nezastavuje. Jeho cena vystoupila až na nové rekordní maximum

Cena zlata pokračuje v lámání rekordů, poprvé v historii překonala hranici 2300 dolarů (téměř 54 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu). K jejímu růstu přispívají vyhlídky na snižování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Přečíst článek

Češi chtějí čelit inflaci investicemi do zlata či nemovitostí

Zlato má za sebou silný kvartál, letos bude atakovat 2400 dolarů za unci

Zlato má za sebou nejlepší měsíc za déle než tři roky. Těží ze sázek na nižší úroky ve Spojených státech a ze svého statutu bezpečného přístavu v časech geopolitických změn. Jeho cena o Velký pátek posílila na historické maximum okolo 2 230 dolarů za troyskou unci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stříbro by letos mohlo zastínit i zlato, tvrdí analytici

Tak snad už letos. Analytici předpovídají dobrý rok drahým kovům, černým koněm je stříbro

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme