Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Číňanům dochází trpělivost. Zaměstnanci šanghajské továrny Applu kvůli lockdownu napadli své strážce

Čína lockdown pandemie
China News Service, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons
Dušan Kütner
duk

Stovky dělníků v technologické továrně v Šanghaji vyrábějící pro Apple či Microsoft se po týdnech blokování objektu střetly s početnou ochrankou a snažili se překonat bariéry kolem areálu. Střet, který se odehrál ve čtvrtek večer, je ohromujícím příznakem zhroucení snah komunistické strany omezit pandemii covidu tvrdými lockdowny, při nichž neváhá Peking uzavřít i mnohamilionová města v zemi a zaměstnance továren nutí v nich nejen pracovat, ale i nocovat, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Továrna v Šanghaji, kterou vlastní tchajwanská Quanta Computer Inc. a vyrábí zařízení mimo jiné pro Apple, funguje od začátku dubna pod přísnými omezeními. Takovými, že už to stovky zaměstnanců zavřených v objektu nevydrželo, pokusily se překonat ploty obepínající továrnu a střetly se s početnou ochrankou, uvedl Bloomberg. Záběry z protestu obletěly sociální sítě.

Napětí v továrně Quanta v šanghajské čtvrti Songjiang vzešlo poté, co se dělníci po směnách pokusili vrátit do ubytoven, uvádí tchajwanská média UDN. Více než 100 lidí přeskočilo bránu a proběhlo kolem personálu bez ohledu na jejich přítomnost. Ve videu sdíleném na Twitteru a YouTube se pracovníci vrhli přes bariéry a zapletli se s strážemi v bílých ochranných pomůckách, kteří se je snažili udržet uvnitř. Lidé jsou kontrolou unavení a frustrovaní, řekl jeden z pracovníků.

Lukáš Kovanda: Čína raději zavádí mohutný lockdown, než aby přiznala, že její vakcíny nezabírají

Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu a autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii.

Přečíst článek

Zaměstnanci společnosti Quanta potvrdili, že ke střetu došlo ve čtvrtek večer, zatímco společnost se okamžitě nevyjádřila. Jeden pracovník uvedl, že lidé se obávají dalšího zpřísnění lockdownu, protože v kampusu jsou pozitivní případy covidu. Vláda přebírá ústřední roli při řízení provozu elektrárny, řekl další zaměstnanec na místě. 

Incident podtrhuje rostoucí tlak veřejnosti kvůli tvrdé strategii prezidenta Si Ťin-pchinga při potlačování pandemie. Čína zavedla plošná blokování měst, bytových domů či továren, aby umístila nakažené – včetně těch zdravých – do karantény a zabránila šíření covidu. Tento přístup vyvolal neobvyklé protesty a stížnosti ve 24milionové Šanghaji. 

Zaměstnanec nemocnice v čínské Šanghaji je kvůli koronavirovým opatřením oblečen v ochranném obleku.

Úřady kvůli covidu oplocují domy v Šanghaji. „Jsme zavřeni jak domácí zvířata,“ protestují lidé

Kvůli zrychlujícímu se šíření covidu v největším čínském městě Šanghaj přistoupily tamní úřady k drastickému opatření – domy, ve které žije alespoň jeden člověk nakažený koronavirem, nechaly oplotit, aby nikdo nemohl dovnitř, ani ven. To vyvolalo mnohé stížnosti na tento „nelidský“ postup, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Tato politika také ohrožuje čínskou ekonomiku a ohrožuje její schopnost dosáhnout cílového tempa růstu ekonomiky v letošním roce o 5,5 procenta. Jen tvrdý několikatýdenní lockdown Šanghaje obere čínské HDP v letošním roce o dva procentní body.

Hlavní čínskou strategií pro minimalizaci škod na její ekonomice v době probíhajících blokád je, aby společnosti a továrny fungovaly v systému „uzavřené smyčky“, ve kterém pracovníci žijí a spí na místě nebo v nedalekém ubytování, kam jsou přepravováni kyvadlovou dopravou. To pomohlo Šanghaji obnovit výrobu ve více než 70 procentech jejích průmyslových výrobních zařízení. 

Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Inflace, covid, válka na Ukrajině a teď čínské lockdowny. Co je moc, to je moc, žehrají Apple či Starbucks

Velké americké a další nadnárodní firmy v čele s Applem, Starbucks či Estee Lauder oznámily, že musí revidovat své výhledy na ekonomické výsledky pro letošní rok, protože po dvouletých peripetiích s proticovidovými opatřeními, aktuální rekordní inflací nejen v USA a dopady ruské invaze na Ukrajinu jsou další ranou pro jejich byznys čínské lockdowny, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Není však jasné, jak dlouho může být tento systém udržován – vzhledem ke zdrojům potřebným k nakrmení a ubytování tisíců pracovníků najednou. Systém také vyžaduje, aby se pracovníci vyhýbali kontaktu s kýmkoli mimo uzavřený okruh včetně rodinných příslušníků. Většina japonských továren v Šanghaji tak například ještě neobnovila provoz, přestože město firmy ujišťovalo, že výroba se vrací do starých kolejí.

Quanta je pro Apple zásadním partnerem a generuje více než 50 procent svých příjmů právě od společnosti se sídlem v Cupertinu v Kalifornii, protože montuje MacBooky a další zařízení. Tchajwanská společnost také pracuje pro společnosti HP, Dell Technologies a Microsoft.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Čína kvůli stovkám případů covidu uzavřela desetimilionové město i s největší továrnou na iPhone na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme