Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úřady kvůli covidu oplocují domy v Šanghaji. „Jsme zavřeni jak domácí zvířata,“ protestují lidé

Zaměstnanec nemocnice v čínské Šanghaji je kvůli koronavirovým opatřením oblečen v ochranném obleku.
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Kvůli zrychlujícímu se šíření covidu v největším čínském městě Šanghaj přistoupily tamní úřady k drastickému opatření – domy, ve které žije alespoň jeden člověk nakažený koronavirem, nechaly oplotit, aby nikdo nemohl dovnitř, ani ven. To vyvolalo mnohé stížnosti na tento „nelidský“ postup, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Šanghajské úřady, které bojují s vypuknutím onemocnění COVID-19, postavily v uplynulých hodinách a nadále staví ploty a kovové zábrany kolem některých obytných budov, například v moderní finanční čtvrti Pchu-tung, většinou těch, kde žije alespoň jeden člověk nakažený koronavirem. Lidé tak nesmí dovnitř domu ani ven z něj, což vyvolalo velké pobouření obyvatel pětadvacetimilionové metropole, uvedla agentura Reuters.

Čínský supermarket

Ani Číně se nedaří. Rozvolňuje pravidla pro banky, aby podpořila růst

Na ekonomice nejlidnatější země světa se podepisuje ruská invaze na Ukrajinu. Přitom právě Čína patří mezi státy, které nepřímo pomáhají ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, protože se nepřidaly k sankcím. Zároveň se Čína potýká s další vlnou koronaviru.

Přečíst článek

Snímky dělníků v bílých havarijních oblecích utěsňující vchody do obytných bloků a uzavírající celé ulice zhruba dvoumetrovým zeleným oplocením obletěly sociální sítě. „To je taková neúcta k právům lidí uvnitř domů, používat kovové bariéry k jejich uzavření jako domácí zvířata,“ napsal jeden z uživatelů na sociální síti Weibo. Jedno z videí pak ukazuje, jak obyvatelé křičí z balkonů na pracovníky, kteří se snaží postavit oplocení. Další videa ukazovala lidi, jak se snaží strhnout ploty.

Mnoho obyvatel se své uzamčení komentovalo na sociálních sítích a vyjádřilo nesouhlas, zejména pomocí eufemismů a podobných prostředků, aby se nedostali do centra pozornosti vládních cenzorů, kteří často odstraňují obsah kritický vůči úřadům. Jedním ze způsobů, jak vyjádřit protest, se tak například stalo sdílení protestní hymny z muzikálu Bídníci „Do You Hear The People Sing?“

Čína lockdown pandemie

Čtvrtou vlnu covidu v Číně pocítíme už brzy, tvrdí ekonomové

Nejenom válka na Ukrajině, ale i další vlna pandemie aktuálně svírající Čínu, se významně projeví na globální ekonomice, píše server CNBC.

Přečíst článek

Není jasné, co vedlo úřady k tomu, že se uchýlily k oplocování. Oznámení ze soboty od jednoho místního úřadu pouze uvádí, že v některých oblastech zavádí „tvrdou karanténu“, poznamenala agentura. Šanghajská vláda na žádost o komentář nereagovala. Čínská vláda ale obecně tvrdí, že razantní opatření jsou nejlepším způsobem, jak šíření covidu zabránit.

Nejlidnatější město Číny a nejdůležitější ekonomické centrum bojuje s největší epidemií COVID-19 v zemi politikou, která nutí všechny pozitivní případy do karanténních center. Uzavírka, která u mnoha obyvatel trvala přes tři týdny, vyvolala frustraci z omezeného přístupu k potravinám a lékařské péči, z ušlých mezd, odloučení rodin a karanténních podmínek, které si získaly pozornost v celém světě.

Šanghajský přístav - nejrušnější přístav světa

Čína zavírá Šanghaj. Lockdowny ji stojí desítky miliard dolarů měsíčně

Minimálně 46 miliard dolarů měsíčně. Tak výrazný dopad mají dosavadní tvrdé lockdowny čínských měst ve snaze zabránit šíření covidu, tvrdí studie Čínské univerzity v Hongkongu. A to je ještě ta optimistická varianta, která nepočítá s vlivy inflace. Včera přitom začala platit uzávěra Šanghaje s 26 miliony obyvatel, která bude znamenat další ekonomické ztráty.

Přečíst článek

Čína v neděli ohlásila 21 796 nově potvrzených případů komunitního přenosu covidu, většina z toho jsou lidé bez příznaků právě v Šanghaji. Uzávěrám a dalším protikoronavirovým opatřením čelí řada větších i menších měst v Číně, Šanghaj je ale centrem nejnovější vlny nákazy. 

Od začátku epidemie před dvěma měsíci se tam potvrdily statisíce případů nákazy, ale méně než 100 s ní spojených úmrtí. Podle zahraničních agentur je však skutečný počet mrtvých zřejmě vyšší. V Šanghaji úřady oznámily 39 nových úmrtí na COVID-19 za poslední den. O den dříve to bylo 12.

Reklama

Související

Disney Resort v Šanghaji

Disney park v Šanghaji kvůli covidu ve vteřině zavřel brány. I s návštěvníky uvnitř

Přečíst článek
Čína lockdown pandemie

Číňanům dochází trpělivost. Zaměstnanci šanghajské továrny Applu kvůli lockdownu napadli své strážce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme