Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pět otázek pro ekonoma: Kdy skončí zdražování benzinu, energií či hypoték?

České bankovky, ilustrační foto
Pixabay
 nst
nst

Dramatické zdražování nekončí. Příští rok se průměrná inflace podle nejrůznějších odhadů dostane dalece nad šest procent. Kdy se česká ekonomika vymaní z jejích nenasytných spárů? Na to se pokusil odpovědět hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Lidi i firmy momentálně drtí hlavně rostoucí ceny energií. Existuje nějaké „světlo na konci tunelu“? Odhad, kdyby by ceny plynu a možná i elektřiny mohly klesat?

Ano, ale to světlo je zatím docela daleko. V březnu či dubnu příštího roku. Letošní zima bude z hlediska cen energií celá napjatá. Na jaře budeme sčítat celkové škody. V příštím roce se možná nadějeme i citelného poklesu cen energií, jenže dlouhodobě, v řádce následujících let, elektřina i plyn budou domácnostem celkem soustavně zdražovat, ačkoli ne tak prudce jako v těchto týdnech a jako ještě v lednu 2022. Spíše v rozsahu pěti až deseti procent ročně.

Pokaždé, když ceny energií rostou, domácnosti se snaží všemožně šetřit. Už nyní se například zvedají prodeje klasických kamen. Povede nynější krize k návratu k topení pevnými palivy, nebo třeba naopak k zájmu o solární panely?  

Lidé už nyní hledají alternativy. Finančně hůře situované domácnosti zřejmě spíše než na solární panely vsadí na spalování třeba i PET lahví v klasických kamnech. Pokud domácnost tak tak se svým rozpočtem vyjde, těžko bude nějak zásadněji dbát environmentálních ohledů. Toto si bohužel mnozí stoupenci Green Dealu EU a dalších podobných opatření zatím nechtějí příliš připustit.

Pokud bude ústup od fosilních paliv příliš překotný, zejména hůře situovaní lidé se budou kvůli propadu do energetické chudoby – a v Česku může jít až o miliony lidí – uchýlit k využívání ještě mnohem špinavějších zdrojů energie, než jaké používají nyní.   

Baťa

Češi v životní úrovni dotahují průměr EU. Jsou na roveň s Italy, nejlépe se mají Lucemburčané

Životní úroveň v Česku se loni navzdory covidu přiblížila průměrné úrovni zemí EU. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly stoupl loni na 94 procent EU z předchozích 92 procent.

Přečíst článek

Kromě energií jsou citlivou položkou v rodinném rozpočtu i ceny pohonných hmot. Už říjnu jste varoval, že cena Naturalu se může dotknout až 40korunové hranice, což se nyní téměř děje. Kdy se dočkáme korekce cen benzinu a nafty?

Korekcí, byť částečnou, procházíme právě v těchto dnech. Vzestup cen pohonných hmot, který trvá prakticky soustavně od začátku roku, nyní ustává. Otázkou je, zda ustává trvaleji, ba zda dojde k poklesu cen.

Ve světě nyní zuří „ropná válka“. Spojené státy a některé další země včetně Číny či Indie uvolňují – či se uvolňovat chystají – barely ze svých strategických rezerv, čímž vytvářejí tlak na celosvětový pokles cen ropy. Tradiční těžaři v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem hrozí, že svoji těžbu v reakci omezí, což by mohlo navzdory uvolnění ropy z rezerv vést k dalšímu jejímu zdražování, a tedy i zdražování pohonných hmot v ČR. Stále tak nelze vyloučit, že se průměrná cena benzinu v ČR na přelomu roku ocitne velmi blízko zmíněné úrovně 40 korun za litr.   

pád burzy, ilustrační foto

Omikron sráží trhy. Výprodeje mohou pokračovat i v týdnu

Akciové trhy se kvůli omikronu propadaly, dubajská burza padá nejvíce od začátku pandemie. Omikron může odradit ČNB od dalšího zvyšování úroků, navzdory dnešním slovům šéfa centrálních bankéřů Rusnoka.

Přečíst článek

Zdražování různých komodit rozhoupalo i ČNB, která razantně zvedá úroky, čímž ale zdraží i hypotéky a obecně úvěry. Cíl ČNB je stále stejný: dostat inflaci ze stávajících skoro šesti na dvě procenta. A to nejlépe už v příštím roce. Podaří se jí to?

Inflace bude v příštích měsících ještě zrychlovat, a to až k úrovni osmi procent. Od druhého čtvrtletí 2022 by ale měla viditelněji zvolňovat, přičemž ovšem k dvouprocentnímu cíli České národní banky se její úroveň přiblíží nejdříve až v prvním čtvrtletí 2023.

Prakticky po celý příští rok zůstane inflace na dvoj- až trojnásobku inflačního cíle. Nezapomeňme, že z důvodu setrvačnosti svými současnými kroky může ČNB ovlivnit úroveň inflace převážně teprve v horizontu 12 až 18 měsíců. Její nynější kroky tedy převážně ovlivňují až cenovou hladinu na přelomu let 2022 a 2023.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Centrální banka mimo jiné předvídá, že česká koruna zpěvní, nejspíše z 25 na 24 korun za euro. To by lidem mohlo zlevnit dovolenou či dovozové zboží. Můžeme se tedy v záplavě zdražování (všeho) těšit aspoň na levnější cestování?

Shoda na globálních finančních trzích je nyní taková, že koruna trvaleji prolomí hranici 25 korun za euro teprve v září nebo říjnu příštího roku. Tedy jisté zpevnění čekat lze, ale nikterak výrazné. Navíc průlom psychologické hranice 25 korun nastane až po vrcholné sezóně dovolených. Takže obecně dovolené příliš levnější nebudou.

Pokud ale někdo zamíří třeba do Turecka, může se dočkat atraktivních cen. Mají tam sice zhruba 20procentní inflaci, ale současně turecká lira dramaticky oslabuje, a to i vůči koruně. Takže například zatímco v létě 2016 stálo pivo v Turecku v přepočtu průměrně 50 korun, v těchto dnech i přes zmíněnou tamní inflaci vyjde jen zhruba na 25 korun.

>>>>>>Vše k inflaci čtěte zde<<<<<<

Turecká lira ztrácí, vůči koruně je nejlevnější v historii

Lukáš Kovanda: V Turecku je pro Čechy levně jako nikdy, lira spadla pod dvě koruny

Turecká lira se propadla na svoji nejslabší úroveň vůči české koruně v historii. Odpoledne středoevropského času dokonce propadla pod úroveň kursu čítající dvě koruny za liru. Lira se prodávala i jen za 1,97 koruny. Ještě včera se přitom prodávala nejníže za 2,09 koruny. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ropné firmě BP klesl v prvním čtvrtletí zisk na pět miliard dolarů

Ropné firmě BP spadl čtvrtletní zisk na pět miliard dolarů. I tak překonal očekávání

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prosincová inflace je nečekaně nízká. Pomohlo také zlevnění ropy a pohonných hmot

Lukáš Kovanda: Prosincová inflace je nečekaně nízká. Pomohlo také zlevnění ropy a pohonných hmot

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme