Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Cena ropy výrazně spadla. Pumpaři zatím vyčkávají

Čerpací stanice
Pixabay
Štěpán Křeček

Kartel OPEC a jeho spojence trápí přebytek ropy na trhu, který vede k prudkému poklesu cen. Na svém jednaní se zřejmě dohodnou, že nebudou dál navyšovat těžbu. Oproti tomu řidiči se mohou začít radovat, čerpací stanice by postupně měly začít zlevňovat.

Reklama

Zatímco ještě minulý týden se barel ropy Brent prodával za 82 dolarů, v úterý to již bylo jen 69 dolarů. Cena ropy tak prožila volný pád, když se během několika dní snížila o 16 procent. Ve středu sice ropa část úterních ztrát smazala, stále se však pohybuje na úrovni 70 dolarů za barel. Výprodej na ropném trhu by se s časovým zpožděním měl promítnout do nižších cen na čerpacích stanicích. Pumpaři však zatím s cenami hýbou jen o haléře.

Prudký pokles ceny ropy byl zapříčiněn obavami ze šíření nových mutací koronaviru. Po celém světě vznikají nová restriktivní opatření. Ta budou zatěžovat výrobu a snižovat mobilitu lidí. Logickým důsledkem bude nižší poptávka po ropě, jak jsme to zažili v předchozích vlnách pandemie.

Pumpy zlevňují jen o halíře

Pumpaři se oprávněně obávají, že se jim sníží tržby v důsledku nižší poptávky řidičů po pohonných hmotách. Snaží se proto udržovat vysoké marže, kterými si mohou kompenzovat nižší objemy prodejů.

Zatímco vývoj na ropném trhu hraje řidičům do karet, kurz koruny vůči dolaru se pro ně nevyvíjí příznivě. Dolar se prodává přibližně za 22,50 koruny. Před necelým měsícem nám přitom na nákup dolaru stačilo méně než 21,80 koruny. Oslabování naší měny prodražuje dovoz do České republiky, což se týká i ropy, která se obchoduje v dolarech na komoditní burze v Rotterdamu.

České bankovky, ilustrační foto

Pět otázek pro ekonoma: Kdy skončí zdražování benzinu, energií či hypoték?

Dramatické zdražování nekončí. Příští rok se průměrná inflace podle nejrůznějších odhadů dostane dalece nad šest procent. Kdy se česká ekonomika vymaní z jejích nenasytných spárů? Na to se pokusil odpovědět hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

pád burzy, ilustrační foto

Omikron sráží trhy. Výprodeje mohou pokračovat i v týdnu

Akciové trhy se kvůli omikronu propadaly, dubajská burza padá nejvíce od začátku pandemie. Omikron může odradit ČNB od dalšího zvyšování úroků, navzdory dnešním slovům šéfa centrálních bankéřů Rusnoka.

Přečíst článek

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme