Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl v lednu udržel růst, válka na Ukrajině mu ale dá další ránu

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
Veronika Kudrnová
vku

Průmyslová produkce v lednu meziročně v lednu meziročně narostla o 3,7 procenta, meziměsíčně byla vyšší o 3,1 procenta. Lednový výsledek potvrzuje signály, že se zde situace postupně zlepšuje. Válka na Ukrajině mu ale může dát další ránu. Stavební produkce meziročně vzrostla o 6,4 procenta.

Reklama

Český průmysl po prosincovém poklesu o 1,6 procenta v lednu meziročně vzrostl o jedno procento. Stále se sice nedaří výrobě aut, většina ostatních odvětví si ale proti začátku loňského roku polepšila. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání se průmyslová produkce zvýšila o 3,1 procenta.

„Český průmysl pokračoval v nevýrazných výkonech i v úvodu nového roku. Produkce očištěná o pracovní dny navázala v lednu na vývoj v posledních měsících loňska a ukázala výsledek poblíž meziroční stagnace,” komentoval výsledky ekonom české a slovenské UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Většina klíčových odvětví zpracovatelského průmyslu meziročně rostla, ovšem výroba nejvýznamnějšího z nich, tedy motorových vozidel, se opět snížila. Výrobu motorových vozidel brzdí přetrvávající nedostatek dílů a odstávky. V meziročním srovnání si pohoršila o 4,5 procenta. Meziroční pokles ve výrobě aut se prodloužil už na sedm měsíců v řadě.

„Automobilový průmysl, který poutá asi největší pozornost a současně vzbuzuje i obavy si meziměsíčně připsal necelých sedm procent, meziroční výkon byl však díky loňským příznivým výsledkům slabší. Výroba aut stále zápolí s nedostatkem některých komodit z Asie, k nimž se aktuálně přidává i problém s dostupností součástek z východu, který se projeví už na březnových číslech,” komentoval statistiku hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. 

Kleslo také zpracování dřeva, a to o téměř 15 procent. Zhruba čtyřprocentní pokles výroby elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu byl pak podle ČSÚ ovlivněn nadprůměrně teplým počasím.

Dvouciferný růst ve farmaceutickém průmyslu

Celkovou produkci podpořila především výroba strojů a zařízení, která byla vyšší o téměř 11 procent a s výjimkou prosince se nepřetržitě zvyšuje už od loňského března. Citelně pomohla také výroba ostatních dopravních prostředků, která pokračovala ve dvouciferných přírůstcích, když si polepšila o více než 21 procent. I přes dlouhodobě zesílenou poptávku po elektřině ze zahraničí se nezadařilo udržet výrobu v tomto odvětví v černých číslech. Příčinou bylo nadprůměrně teplé lednové počasí.    

Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin zakázal vývoz dvou set produktů a chystá se znárodňovat pobočky zahraničních firem

Rusko zavadí odvetné sankce Západu. Zakazuje export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení. Na seznam pro pozastavení vývozu zařadilo přes 200 položek. Kreml řeší i zestátnění majetku západních firem působících v Rusku nebo přerušení dodávek některých surovin.

Přečíst článek

„Zvýšená poptávka v důsledku pandemie přetrvávala ve farmaceutickém průmyslu,” uvedli statistici. Farmaceutický průmysl rostl v meziročním srovnání o 22,5 procenta.

Hodnota nových zakázek vzrostla o 6,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,3 procenta, tuzemské o 3,9 procenta. K meziročnímu růstu nejvíce přispěl chemický průmysl, kovodělný průmysl a výroba elektrických zařízení. „V posledních třech měsících byla hodnota nově nasmlouvaných zakázek v podstatě stejná. Vysoká tempa růstu ve vybraných průmyslových odvětvích byla opět významně ovlivněna zvyšujícími se cenami,” uvedla Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Lednový výsledek potvrzuje signály, které z průmyslu v uplynulých týdnech přicházely, totiž že se zde situace postupně zlepšuje. Poptávka podle hlavního ekonoma Cyrrus Víta hradila zůstává silná a velmi pomalu i odeznívaly problémy v post-pandemicky přetížených dodavatelských řetězcích. „O to mrzutější je konstatování, že se na průmysl valí nové, potenciálně opět závažné problémy. Válka na Ukrajině, která se v lednové ani v únorové statistice nemůže stihnout projevit, ohrožuje český průmysl hned z několika směrů,” dodal Hradil.

Tuzemský průmysl se ještě nedokázal pořádně oklepat z negativního nabídkového šoku v podobě rozpadu dodavatelských řetězců ani vysokých cen surovin a energií a už musí čelit problému způsobenému situací na východě.

peníze, ilustrační foto

Inflace v únoru se přehoupla přes 11 procent. Je nejvýš za 24 let

Inflace v únoru opět šokovala. Meziročně spotřebitelské ceny podle dat Českého statistického úřadu vzrostly o 11,1 procenta, což je více, než odhadovali analytici i ČNB. Tržní konsensus zněl 10,4 procenta.

Přečíst článek

Jako první na něj dolehne další silné zdražování energetických surovin. K němu se přidá nedostupnost některých výrobních vstupů, ať již se jedná o kovy, drahé kovy či průmyslové meziprodukty.

Zapomenout nelze ani na zpřetrhání obchodních vazeb na Rusko a Ukrajinu, byť se tyto země z širšího pohledu neřadí ke klíčovým trhům pro české průmyslníky. „Zatímco jsme tak před vypuknutím války od českého průmyslu za celý rok 2022 čekali sympatický růst poblíž sedmi procent, nově za realističtější odhad považujeme 4 až 5 procent,” dodal Hradil.

„Už nyní jsou patrné první dopady konfliktu na výpadky výroby aut kvůli chybějícím součástkám dováženým z Ukrajiny. Problémy s nedostatkem dílů se ovšem rozšíří o další vzedmutí cen vstupů, do kterých se promítnou zdražující pohonné hmoty a energie. V neposlední řadě na podniky dolehne předpokládaný útlum poptávky, která doposud průmysl nebrzdila. Průměrný růst produkce v letošním roce aktuálně odhadujeme na dvě procenta,” uvedl Rožumberský.

Stavebnictví těží z vysokých cen realit

Slibně odstartoval nový rok nejenom průmysl, ale i stavebnictví. Stavební produkce v lednu zaznamenala meziroční růst o 6,4 procenta. Polepšilo si jak inženýrské stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, tak pozemní, což je stavba bytových i nebytových budov. Růst stavebnictví byl pomalejší než loni v prosinci. Tehdy ale stavebnictví posílilo podle revidovaných údajů o 9,8 procenta, což byl nejvyšší růst od dubna 2019.

„Stavební produkce si v lednu udržela růst a k dobrému výsledku zčásti přispěla nižší základna z loňského covidem poznamenaného roku a také příznivější počasí. Po pěti měsících výsledkem inženýrské stavby překonaly pozemní stavitelství, ale oba segmenty rostly podobným tempem,” uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová. 

průmyslová výroba, ilustrační foto

Ceny výrobců letí raketově vzhůru. V průmyslu nejrychleji za posledních 30 let

České ceny průmyslových výrobců drtivě překonaly veškerá očekávání, když namísto trhem vyhlížených 13,2 přidaly meziročně 19,4procenta, tedy nejvíce v historii samostatné České republiky. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Kromě průmyslu se ceny výrazně zvýšily i u zemědělců.

Přečíst článek

„Jestli něco stavebnictví v tomto roce ovšem nepřeje, jsou ceny stavebních materiálů, energií a pohonných hmot. Jejich prudký růst problematizuje rentabilitu realizovaných stavebních zakázek a řadu z nich může dokonce zmrazit. Stavební firmy se navíc stále potýkají s nedostatkem pracovníků, který doposud představoval hlavní překážku pro jejich další úspěšné podnikání,” komentoval Dufek.

Vzhledem k válce na Ukrajině se mohou komplikovat dodávky stavebních materiálů a také se prohlobit personální krize.

„Nákup pozemku a následná stavba rodinného domu vychází levněji než nákup dokončené nemovitosti obdobných parametrů na realitním trhu. To může udržovat vysokou poptávku ve stavebnictví i v době zdražování stavebních materiálů, lidské práce a hypotečních úvěrů,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Stavební úřady v lednu vydaly 6 751 stavebních povolení. To bylo o 12,1 procenta více než o rok dříve. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 33,5 miliardy korunu. Vzrostl počet zahájených bytů o 13,1 procenta na 2 954. Zároveň bylo dokončeno 3 556 bytů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme