Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko se vymanilo z mělké recese. Ekonomika roste rychleji, než očekávala ČNB

Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl vyšší, než očekávala ČNB
iStock
 ČTK

Výkon české ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl vyšší, než předpokládala Česká národní banka v srpnové prognóze. Hrubý domácí produkt meziročně klesl o 0,4 procenta, když ČNB očekávala pokles o 0,7 procenta.

Reklama

Lepší než očekávané byly výsledky spotřeby domácností i vlády a investiční aktivita, naopak za prognózou zaostal export. Údaje o HDP naznačují, že se již Česko vymanilo z mělké recese, uvedl náměstek ředitele sekce měnové ČNB Jakub Matějů.

„Domácnosti sice nadále čelí poklesu svých reálných příjmů, jejich spotřeba však poklesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s očekáváním ČNB o něco méně,“ uvedl Matějů. Podle Českého statistického úřadu spotřeba domácností meziročně klesla o 4,4 procenta, ČNB očekávala pokles o 5,3 procenta. „Mezičtvrtletně se spotřeba domácností již vrátila k růstu, k čemuž dopomohla mimo jiné postupně se snižující inflace,“ doplnil Matějů.

Lukáš Kovanda: Češi se otřepali z inflace, po půldruhém roce už zase začínají utrácet

Spotřebitelská recese po půldruhém roce končí. Češi překonali dopady inflace a začínají už zase utrácet.

Přečíst článek

Vyšší než očekávaná byla i spotřeba vládních institucí, která meziročně vzrostla o 3,3 procenta, zatímco prognóza ČNB předpokládala růst o 2,8 procenta. Výrazně nad prognózou byly investice, které meziročně vzrostly o 2,5 procenta, když ČNB očekávala jejich pokles o 0,5 procenta.

„Příspěvek čistého vývozu k ekonomickému růstu byl nižší než prognózovaný, přičemž výrazně slabší růst vykázal jak vývoz, tak dovoz,“ uvedl Matějů. Vývoz zboží a služeb meziročně rostl o 4,5 procenta, když ČNB čekala růst o 8,1 procenta. Dovoz vzrostl o 0,8 procenta, zatímco prognóza centrální banky předpokládala růst o 3,7 procenta.

Lukáš Kovanda: Zkrácení doby oddlužení je nemorální. Zdraží hypotéky i nájmy

Zkrácení doby oddlužení, které v nejbližších měsících zamíří do poslanecké sněmovny, vnáší do ekonomického systému a vztahu mezi dlužníky a věřiteli další dávku morálního hazardu. Dlužníci budou ještě více zkoušet, co jim systém dovolí. Důsledky legislativní změny ale poneseme všichni, má totiž proinflační charakter.

Přečíst článek

Za celý rok očekává ČNB zhruba stagnaci ekonomiky, HDP by podle ní měl vzrůst o 0,1 procenta. „Po nevýrazném výkonu v první polovině letošního roku se ekonomika ve druhém pololetí vrátí k viditelnému růstu. Ten bude vyplývat především z obnovení růstu reálných příjmů domácností, které podpoří oživení spotřeby domácností. Významnou roli bude v růstu ekonomiky hrát také kladný příspěvek čistého vývozu, který bude odrážet její dobrou exportní výkonnost,“ uvedl Matějů.

V příštím roce počítá prognóza ČNB s růstem ekonomiky o 2,3 procenta. „A to i přes fiskální konsolidační úsilí vlády, které bude částečně brzdit zejména růst spotřeby domácností a v menší míře také růst investic,“ uzavřel Matějů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Bankovka v hodnotě 2000 korun

Konec strachu z inflace a drahých energií. Česká ekonomika zatím překonává očekávání a roste

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme