Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obavy investorů tlačí zlato nahoru. Jeho cena vzrostla za tři měsíce o 18 procent

zlato, zlaté slitky
Pixabay
 ČTK

Cena zlata v amerických dolarech vzrostla od listopadu loňského roku z 1630 dolarů na dnešních 1932 dolarů (42 388 korun), což je nárůst o více než 18 procent. Pro české investory nakupující zlato v korunách to byl kvůli posilujícímu kurzu koruny vůči dolaru nárůst o tři procenta, řekl manažer společnosti Golden Gate CZ Pavel Řihák.

Reklama

Zlato jako rozumná volba

„Za aktuálním nárůstem ceny zlata vidíme zejména obavy velkých investorů z možné recese ekonomiky a tím propadu akciových trhů. Velká část investorů se zajišťuje před těmito riziky právě nákupem drahých kovů. Zvýšenou poptávku registrujeme také u centrálních bank, kdy objem nákupů fyzického zlata byl v loňském roce nejvyšší za posledních 45 let,“  uvedl Řihák.

K růstu ceny zlata může podle analytika BH Securities Štěpána Křečka přispívat oslabující dolar a pokračující obavy z vysoké inflace. „Navíc žijeme v době napjatých mezinárodních vztahů, které mohou mnohé investory motivovat k sázkám na jistotu. Zlato se svou více než 4000 let dlouhou historií se pak může jevit jako rozumná volba,“  dodal.

Evropské akcie technologických gigantů letos těžce krvácí

Je už na čase investovat do akcií? Ideální chvíle se již blíží

Akciové tituly v loňském roce plošně odepsaly téměř dvě desítky procent. A to zejména kvůli nejistotě způsobené třemi černými labutěmi – dozvuky pandemie, razantní inflací a válkou na Ukrajině. Na to vše reagovaly centrální banky růstem sazeb, což právě poslalo akciové tituly do záporu. Jak se svět nastavuje na novou realitu, začíná se mluvit o konci utahování měnové politiky, a tedy i o opětovném nastartování růstu akcií. Kdy ta doba přijde? Již velmi brzy, shodují se odborníci. 

Přečíst článek

Vzhledem k předpokládanému dalšímu postupnému růstu cen drahých kovů, který pro letošní rok predikuje i většina analytiků, předpokládá Řihák další postupný růst poptávky po drahých kovech.

Zlatu však mohou škodit rostoucí úrokové sazby ve Spojených státech a dalších důležitých ekonomikách, upozornil Křeček. Zvyšují podle něj atraktivitu dluhopisů, které na rozdíl od zlata přináší investorům pravidelné úrokové výnosy. Ideální je proto rozložit riziko a do konzervativních portfolií zařadit zlato i dluhopisy, dodal.

video

Investiční lídři nasdílejí, co s penězi, na investičním summitu v Praze

50 předních investorů, workshopy, přednášky, rozhovory či networking. Pražský hrad přivítá v únoru Global Investment Summit 2023.

Přečíst článek

Zlaté slitky

Zařadí se zlato v roce 2023 mezi dobré investice? Zeptali jsme se experta

Cena zlata v novém roce skokově roste. Jde o trend nebo chvilkový záchvěv? Odpovídá analytik BHS Timur Barotov. „V roce 2022 byla cena zlata podpořena vysokou inflací, geopolitickými konflikty a pádem kryptoměn. V první polovině letošního roku by se zlatu mohlo nadále dařit, nicméně ve druhém pololetí zřejmě bude ubývat důvodů pro další růst ceny vzácného kovu.“

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zlaté slitky

Stanislav Šulc: Máte zlato? Před inflací ani dopady války vás rozhodně nechrání

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme