Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena zlata je na rekordu, prudce roste také stříbro

Cena zlata je na rekordu, prudce roste také stříbro
iStock
 ČTK

Cena zlata je na rekordu, brzy ráno se dostala těsně pod 2450 dolarů, v přepočtu 55 605 korun, za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Trh očekává, že americká centrální banka (Fed) je připravena brzy snížit základní úrokové sazby, neboť inflace ve Spojených státech dál polevuje, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Krátce po deváté hodině středoevropského času se zlato k okamžitému dodání prodávalo kolem 2441 dolarů za troyskou unci, proti předchozímu obchodnímu dni tak jeho cena vykazovala nárůst o 1,1 procenta. Brzy ráno se dostala až na 2449,89 dolarů. Prudce se zvyšuje i cena stříbra, která přidávala 0,9 procenta na 31,79 dolarů za troyskou unci, ráno se dostala až nad 31,50 dolarů. Stříbro je teď nejdražší od konce roku 2012.

Statistika z minulého týdne ukázala, že inflace v USA dál polevuje, za duben klesla o desetinu bodu na 3,4 procenta. Obchodníci teď vidí 65procentní pravděpodobnost, že Fed přistoupí ke snížení sazeb do září, zatímco donedávna měsíc září zmiňovali spíše jako první příležitost ke snížení sazeb.

Základní úrok je nyní v USA v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je maximum za 23 let. Fed ve středu zveřejní zápis ze svého minulého zasedání a obchodníci se z něj budou snažit získat lepší představu o tom, kdy mohou v USA snížení sazeb očekávat.

Cena nejbližšího termínového kontraktu na zlato vykazovala růst o 1,3 procenta na 2451 USD/oz. Dolar se pohyboval bez větších změn kolem 104,43 bodu.

Reklama

Starbucks coffee

Týden tradera: Fed se snaží trhům dodat šťávu, akcie Starbucks zažily sešup

Na Blízkém východě se sice schyluje ke klidu, ale na finančních trzích nemůže být o nějakém výraznějším poklesu volatility řeč. Stále se totiž trh přizpůsobuje nové realitě vyšších amerických sazeb po celý rok 2024. Zasedání americké centrální banky v týdnu tyto teze pouze potvrdilo. Hlavní index S&P 500se nadále pohybuje v širokém rozpětí 5130 až 5000 bodů s prudkými pohyby spíše dolů.

Přečíst článek

Bohatí lidé kupují zlato, bojí se budoucnosti. Nebo?

Bohatí lidé kupují zlato, bojí se budoucnosti. Nebo?

Zlatá horečka je zpět. Zlato letos zdražilo o 17 procent. "Pomáhá" tomu politický i ekonomický neklid ve světě. Jenže, není všechno zlato, co se třpytí: třeba během inflace zlato nikoho neochránilo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme