Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nákupy za čárou jsou výhodné jako nikdy. Polsko snižuje DPH, u základních potravin na nulu

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka
Radosław Botev / Creative Commons / via Wikimedia, CC BY 3.0 PL
Lukáš Kovanda

Polská vláda počínaje dneškem na půl roku snižuje DPH na pohonné hmoty, hnojiva či potraviny. Česká koruna přitom zpevňuje na svoji nejsilnější úroveň vůči polskému zlotému v historii. Co to znamená pro Čechy? Že za čárou nakoupí tak výhodně jako nikdy.

Reklama

DPH se v Polsku snižuje v případě potravin z pěti na nula procent, takže se vlastně ruší. V případě pohonných hmot jde o snížení z 23 na osm procent. Už před tímto zásahem přitom v Polsku prodávané pohonné hmoty patřily k nejlevnějším v EU. Benzín i nafta jsou v Polsku dlouhodobě nejlevnější v rámci všech zemí, s nimiž Česká republika sousedí.

Daňový systém

Paušální daň je propadák. A kvůli inflaci jím nejspíš zůstane

Lidé mají poslední dva týdny na vstup do režimu paušální daně. Letos zájem o ni zaostal za očekáváním, což se i kvůli rapidní inflaci zřejmě zopakuje také v příštím roce.

Přečíst článek

Lepší než očekávané údaje k loňskému výkonu české ekonomiky představují pro korunu pozitivní impuls. Polský zlotý tak i v úterý podobně jako v pondělí zlevňuje pod 5,30 koruny. Tak levný v korunách předtím nikdy v historii nebyl. Znamená to, že zboží i služby prodávané v Polsku Čechům zlevňují tak jako tak, i nebýt zmíněného snížení DPH.

Redukce DPH samozřejmě české nákupy v Polsku dále zvýhodní. Poláci nižší DPH alespoň zčásti promítnou do konečných cen příslušného zboží. Vláda ve Varšavě se přechodným opatřením snaží zmírnit dopady inflace, jež je podle prosincových dat Eurostatu v zemí třetí nejrapidnější v EU.

V Polsku navíc může být pro Čechy brzy ještě o něco levněji. Dopady možného dalšího zhoršení stupňujícího se rusko-ukrajinského konfliktu totiž zasáhnou mezi středoevropskými ekonomikami nejtíživěji tu polskou. Ve své lednové prognóze to předvídá Citigroup, třetí největší banka v USA. Podle ní bude polská měna zasažena hůře než česká koruna nebo maďarský forint.

Těžba plynu

Britští těžaři plynu mají extrémní zisky. Zvyšme jim daně, navrhují ostatní

Ve Spojeném království se vede debata o extra zdanění těžařů v Severním moři, protože jim loni výrazně stouply zisky, plyn podražil devětkrát. Vybrané peníze mají ulevit domácnostem při placení vysokých účtů.

Přečíst článek

Polsko je totiž dovozně na Rusku více závislé než Česko nebo Maďarsko. Zároveň je měnový trh se zlotým větší než ten s korunou nebo s forintem. To ovšem vede k tomu, že jej světoví investoři využívají, pokud chtějí obecně, bez zřetelnějšího zaměření investovat do „středoevropských aktiv“ nebo „středoevropských měn“. Takoví povšechní, povrchní investoři se ovšem budou v případě závažnějšího zhoršení rusko-ukrajinského konfliktu ze středoevropského regionu stahovat nejdříve a v největší míře.

Vývoj ceny zlotého vůči koruně Bloomberg

Možné zavedení dalších sankcí proti Rusku a jeho odpověď v podobě dodatečných protisankcí, včetně potenciálního omezení vývozu plynu, by podle Citigroup vedlo k oslabení zlotého vůči koruně či forintu. To ale znamená, že zejména Čechům v polském příhraničí by ještě dále zlevnily přeshraniční nákupy.

Zlotý je přitom už v tomto týdnu nejslabší v celé historii volné směnitelnosti obou měn, jež se píše od dubna roku 2000. V rámci transformace Česko přijalo režim volného plovoucího kursu v květnu 1997, Polsko pak v dubnu 2000. Pro srovnání, třeba v dubnu 2015 se zlotý prodával za bezmála sedm korun, v roce 2001 dokonce za více než deset korun.

Petr Fiala, ODS a budoucí premiér

Fiala odmítl zákaz výroby aut se spalovacími motory a zastal se jádra

Návrh Evropské komise na zákaz výroby a prodeje automobilů se spalovacími motory po roce 2035 je pro vládu nepřijatelný. V rozhovoru v CNN Prima News to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Jádro podle něj musí být mezi podporovanými zdroji energie, nutností je podle něj dostavět další bloky jaderných elektráren, jinak nebude mít Česko dost energie v rozumných cenách.

Přečíst článek

Slabá polská měna a snížení či zrušení DPH zvýhodňuje nákupy zejména Čechům v polském příhraničí, kteří tak právě díky extrémně výhodnému kursu vyrážejí k severnímu sousedovi na nákupy ještě houfněji než běžně. Další vyhrocení rusko-ukrajinského konfliktu by tyto nákupy mohlo tedy ještě dále zvýhodnit.  Zejména Češi ze severních částí naší země se už nyní do Polska vydávají častěji než jindy za nákupy nejen potravin a pohonných hmot, ale také oděvů nebo dokonce nábytku.

Reklama

Související

polský Zlotý

Polský zlotý poprvé v historii spadl pod pět korun. A nákupy v Polsku Čechům opět zlevnily

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme