Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Bývalý fotbalový boss Pelta dostal v kauze dotací šest let vězení

Soud 27. dubna 2023 i napodruhé uznal vinnými bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu a někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou v kauze zmanipulování sportovních dotací. Verdikt není pravomocný. (Pelta na snímku z roku 2018)
profimedia.cz
 ČTK

Soud dnes znovu uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal do vězení na 6,5 roku, zakázal jí vedoucí funkce ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest.

Reklama

Ostatní obžalované včetně České unie sportu (ČUS), jejího šéfa Miroslava Jansty a Fotbalové asociace ČR (FAČR) soud naopak osvobodil. Verdikt není pravomocný, Pelta, Kratochvílová i státní zástupce se proti němu odvolali.

Firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech.

Mynářova firma vrátila šestimilionovou dotaci na přestavbu penzionu. Může to být polehčující okolnost

Firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Dotaci 5,99 milionu korun společnost získala před 12 lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Policie také v roce 2021 kvůli tomu Mynáře obvinila z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie. Jako první na to upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Pražský městský soud dnes rozhodl stejně jako v roce 2021, totožná je i výše uložených trestů. K věci se musel vrátit poté, co původní rozsudek zrušil odvolací vrchní soud a nařídil ve věci doplnit dokazování.

Škoda téměř 200 milionů

Pelta a jeho milenka Kratochvílová podle aktuálního rozsudku společně v roce 2017 ovlivnili přidělení peněz konkrétním žadatelům v programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, a pokusili se tak způsobit státu škodu nejméně 175 milionů korun. Svědčily proti nim mimo jiné policejní odposlechy z bytu na pražském Senovážném náměstí, kde se milenci scházeli.

Peníze rostou na stromě

David Ondráčka: Dotační armagedon nikdo neřídí

Česká ekonomika se posouvá od tržního hospodářství k systému závislému na dotacích. Každý (skoro) se snaží o dotace ucházet, jinak by byl přece blázen, komentuje s jistou mírou nadsázky protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Předsedkyně senátu pražského městského soudu Lenka Cihlářová uvedla, že Pelta instruoval Kratochvílovou ohledně poskytnutí dotací konkrétním žadatelům, a to těch, u kterých mu to přineslo prospěch. „Popřeli zcela smysl poskytování státní podpory sportu v této oblasti," konstatovala o obžalovaných. Oba podle ní vycházeli především z toho, jaká vlivná osoba – ať už z politického, nebo sportovního prostředí – podporu projektů požadovala. Úspěšné žádosti vybrali ještě předtím, než vznikla expertní výběrová komise. O přidělení dotací se tak nerozhodovalo transparentně podle předem stanovených kritérií.

Popřeli zcela smysl poskytování státní podpory sportu v této oblasti," konstatovala předsedkyně senátu pražského městského soudu Lenka Cihlářová.

Dvojice se podle rozsudku dopustila pokusu o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přičemž Pelta Kratochvílovou navedl. Za tyto trestné činy hrozí pět až 12 let vězení. Ve stadiu pokusu zůstaly trestné činy z toho důvodu, že ministerstvo po zatčení Kratochvílové vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal odvolání proti rozsudku, kterým soud v lednu zprostil obžaloby předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. Informaci serveru Seznam Zprávy potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Případem se nyní bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Přečíst článek

Obžaloba tvrdila i to, že Kratochvílová ovlivnila na ministerstvu v roce 2017 výši sportovních dotací ve prospěch Peltovy FAČR a Janstovy ČUS a že mužům vynášela informace. Na lavici obžalovaných kvůli tomu usedl i Jansta, sekretář ČUS Jan Boháč a bývalý šéf ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza. Podle soudu ale tyto skutky nebyly trestnými činy.

Státní zástupce žádal pro Peltu devět let vězení a zaplacení 25 milionů korun, pro Kratochvílovou deset let vězení a zaplacení šesti milionů. Pro Janstu chtěl pět let za mřížemi a dvoumilionový peněžitý trest.

Všichni obvinění vinu odmítají. Kvůli případu dříve rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve fotbalové asociaci vzdal z vazby.

Stát zarazil dotace za půl miliardy firmám Agrofertu z Babišova fondu. Budou se soudit?

Stát zarazil dotace za půl miliardy firmám Agrofertu z Babišova fondu. Budou se soudit?

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal ukončovat 28 žádostí o dotace dceřiných společností Agrofertu, firmy tak na své projekty nedostanou více než půl miliardy korun. Poté, co Evropská komise loni na jaře poslala do Česka závěr auditu ke střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) v oblasti zemědělských dotací a vystavila pokutu, je jasné, že Evropská unie peníze neproplatí. Firmy se mohou odvolat nebo i soudně bránit. Napsal to server iRozhlas.cz. Holding Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Přečíst článek
Pavel Nedvěd, od 28. listopadu 2022 bývalý viceprezident klubu Juventus Turín

Lukáš Kovanda: Další pohroma pro Juventus. Akcie prudce padají kvůli rezignaci správní rady včetně Pavla Nedvěda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme