Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mynářova firma vrátila šestimilionovou dotaci na přestavbu penzionu. Může to být polehčující okolnost

Firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech.
ČTK

Firma Clever Management bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře vrátila na začátku dubna ministerstvu pro místní rozvoj dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Dotaci 5,99 milionu korun společnost získala před 12 lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Policie také v roce 2021 kvůli tomu Mynáře obvinila z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie. Jako první na to upozornil server Seznam Zprávy.

Reklama

Firma se už dříve pokoušela dotaci vrátit, kladla si ale při tom podmínky. Chtěla potvrzení, že státu v souvislosti s přidělením dotace nevznikla žádná škoda. Úřad to odmítl. Nyní peníze vrátila bez podmínek.

„Dne 3. dubna 2023 ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo na účet platbu ve výši poskytnuté dotace,” cituje server mluvčí ministerstva Veronika Hešíková.

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Kancléř bývalého prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář rezignoval. Rezignaci podal Zemanovi ve středu, a to s účinností od dnešního dne. Ve funkci ho nahradí Jana Vohralíková, kterou si vybral nastupující prezident Petr Pavel. Po odchodu z prezidentské kanceláře se nechce Mynář ucházet o žádnou pozici ve státní správě, chce se hlavně věnovat rodině a pravidelně se potkávat i se Zemanem.

Přečíst článek

Proč Mynářův Clever Management peníze vrátil právě nyní, není jasné. Ale Seznam Zprávy chtěly zjistit, jestli motivací byly rostoucí obavy obviněného majitele, že bude ve věci nakonec odsouzen. Nicméně Mynářův advokát Lukáš Trojan se nechtěl vyjádřit a Mynář ani jednatel společnosti Miroslav Červenka na dotazy nereagovali.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář si za deset let ve funkci vydělal na platu a odměnách téměř 17,4 milionu korun po zdanění.

Milionáři z Hradu. Kancléř Mynář si za deset let vydělal 17 milionů

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář si za deset let ve funkci vydělal na platu a odměnách téměř 17,4 milionu korun po zdanění. Tajemník hlavy státu Jaroslav Hlinovský získal v čele sekretariátu prezidenta 8,3 milionu Kč čistého a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si jako šéf tiskového odboru přišel na necelých sedm milionů. Údaje získal od prezidentské kanceláře deník MF Dnes.

Přečíst článek

Firma ale vrátila dotaci v době, kdy policie dokončuje vyšetřování případu, a vrácení peněz by Mynářovi, pokud bude obžalován, mohlo pomoci u soudu. „Náhrada způsobené škody je jednou z obecných polehčujících okolností,“ potvrdil možnost této motivace žalobce Hynek Olma z Krajského státního zastupitelství v Brně, které Mynářův případ dozoruje.

Bývalý prezident Miloš Zeman nedávno v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes (MfD) řekl, že žádal premiéra Petra Fialu (ODS) dvakrát o abolici, která může zastavit trestní stíhání. Obě žádosti se týkaly Mynáře. Fiala podle médií abolice podepsat odmítl.

Kvůli vrácení peněz se o firmu také přestanou zajímat orgány Evropské unie. „Jelikož dotaci společnost Clever Management nakonec vrátila bezpodmínečně, je ve vztahu k ministerstvu pro místní rozvoj tato záležitost uzavřena,” doplnila mluvčí úřadu Hešíková.

Evropskou dotaci na penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku přidělil firmě úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací EU. Po kontrole financování, při které narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření dotace. Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství.

Původně totiž začal stavět ubytovací zařízení tamní spolek Chřibák, kde byl Vratislav Mynář hospodářem. Chřibák objekt rozestavěl a získal na to dotaci 13 milionů korun právě od ministerstva školství. Pak v projektu pokračoval Mynářův Clever Management. A řekl si o další dotaci – tentokrát z evropských fondů – a dokončil hrubou stavbu do podoby penzionu, který má dnes název Malovaný.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme